樓市動向

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

單從死亡人數來睇, sars 簡直可以講得上係未入流, 大把病造成的死亡人數長年都高過佢. 當時最影響經濟的只是大家未了解病因, 傳播途經同治療方法, 所引發出來的恐慌. 大家都唔知點樣會惹倒, 所以唔敢出來消費. 直接令到零售業一落千丈, 我仲記得當時要戴住個口罩睇樓, 仲帶多一個送俾個地產經紀, 睇樓只睇鎖匙盤, 有人住的一概唔睇.

見風就是雨?

男爵府

現在美股開市將近兩小時, 杜指倒升16點. 位處疫區不遠的全球最大金融市場似乎見唔倒因為豬流感而大跌, 甚至乎連升六個星期後連借壞消息回吐既蹟象都見唔倒.

係咪美國人無睇報紙呢?

子爵府

豬流感疫情蔓延 道指收市挫51點

複式洋房

原帖由 mission 於 09-4-28 05:
56 發表
豬流感疫情蔓延 道指收市挫51點

Dropped 51 points because of Swine flu? Come on, any day can drop 51 points. 51 points is tiny nowadays. I was thinking it would drop over 300 pts because of such a shocking news. Now dropped 51 points means the market doesn't care much about about it.

男爵府

原帖由 Chinmm 於 09-4-28 07:31 發表

Dropped 51 points because of Swine flu? Come on, any day can drop 51 points. 51 points is tiny nowadays. I was thinking it would drop over 300 pts because of such a shocking news. Now dropped 5 ...

杜指上落50點, 幾乎係隔日就發生的事, 無乜大不了. 港股上落四百點都係個個星期都有發生.

可以證明一點, 美國人此時此刻並不十分擔心豬流感會全面拖垮經濟. 除非日後有新資料顯示病情不能受控.

男爵府

原帖由 靚太太 於 09-4-27 17:26 發表
好多人希望多個突如期來的病,會令樓價跌,令佢地可以上車,所以講得特別誇張姐

有無人咁黑心呀?希望突如其來的病令佢地買到樓 ?唔係嘛....

大宅

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-4-28 09:24 發表

有無人咁黑心呀?希望突如其來的病令佢地買到樓 ?唔係嘛....

係囉 唔好諗埋呢d野喇
唔通唔記得沙士時既痛苦咩

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 ntefamily 於 09-4-28 10:12 發表

我估真係有人會咁想, 不過無講出口姐, 我都覺得好不知所謂, 如果真係連HK都豬流感大爆發, 咁呢個世界都一塌糊塗了, 最可憐係班醫護人員!!!

想發災難財??? ...

永遠唔想sars的日子重臨,諗下果時爭買口罩,巴士有人咳一聲全車人雞飛狗走,唔敢出街,連同lift都驚,個個用鎖匙按lift button,日日新聞報有幾多人死,幾多新個案...點解d人仲咁黑心,呢d錢點賺得安樂呢?

禁止訪問

男爵府

原帖由 靚太太 於 09-4-28 12:31 發表
唔知點解我又唔係好驚喎,因為我覺得好多野整定嘅!
我仲記得當年沙士我有份去淘大撿疫做工作!
記得當日我成愊防病毒裝束,由頭包到腳,要去感染單位到工作,當時腦海一片空白,無諗過感染這些問題,只知道這是我份內工作,無論環境 ...

向你致敬!

禁止發言

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

SARS 可怕是因為其致命性及高度傳染性
禽流感不可怕是因為它在人類間的傳染性很低.
瘋牛症....基本上不吃有病的牛便沒問題....

豬流感則比禽流感和瘋牛症可怕, 因為也見到他有致命性和頗高的傳染性.

首頁

尾頁

跳至