樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係乜野怪事都有可能發生, 豬病都會傳染俾人.

不過我信同 SARS 唔能夠相提并論, SARS 之所以可怕, 係因為大家當時對SARS所知有限, 無知引發出來的恐慌才令到經濟嚴重收縮.

想置業的人仕如果希望豬流感可以將香港樓價帶回到SARS時期, 咁恐怕不會如願了.

過去幾年, 幾乎每年都有禽流感個案, 相信今年都一樣會有, 但禽流感對樓市有幾大影響呢? 大家心中有數.

豬同禽鳥唔同, 禽鳥會飛, 豬暫時都未識; 禽鳥大部份係野生, 並且很多會隨季節遷移, 過境唔需要身份證, 禽鳥有病就真係難以阻止其大範圍傳播. 但豬, 絕大多數都係人養的, 而且活動範圍極細. 只要一聲令下, 數小時內就可以將全國的豬殺清光. 最多以後無豬肉食, 牛肉, 雞肉大幅加價.

關鍵問題係帶有病菌的人, 人傳人, 但又未有有效疫苗供應的時候會有幾多人會受感染就無從估計了. 希望世衛馮Auntie可以係短期內搞得掂啦.

男爵府

過多兩星期, 就可以有個再清楚點的圖畫, 報紙通常在消息未明朗之前就喜歡作出最負面的報導, 政府都偏向將問題講得嚴重d, 令大家更有防護之心 (這是好的, 我舉雙手贊成).

男爵府

原帖由 agape 於 09-4-27 14:45 發表
如果殺到,一定勁過sars.

何出此言?

因為sars在香港只造成299人死亡? 大約相當於兩年交通意外死亡的數字?

男爵府

單從死亡人數來睇, sars 簡直可以講得上係未入流, 大把病造成的死亡人數長年都高過佢. 當時最影響經濟的只是大家未了解病因, 傳播途經同治療方法, 所引發出來的恐慌. 大家都唔知點樣會惹倒, 所以唔敢出來消費. 直接令到零售業一落千丈, 我仲記得當時要戴住個口罩睇樓, 仲帶多一個送俾個地產經紀, 睇樓只睇鎖匙盤, 有人住的一概唔睇.

見風就是雨?

男爵府

現在美股開市將近兩小時, 杜指倒升16點. 位處疫區不遠的全球最大金融市場似乎見唔倒因為豬流感而大跌, 甚至乎連升六個星期後連借壞消息回吐既蹟象都見唔倒.

係咪美國人無睇報紙呢?

男爵府

原帖由 Chinmm 於 09-4-28 07:31 發表

Dropped 51 points because of Swine flu? Come on, any day can drop 51 points. 51 points is tiny nowadays. I was thinking it would drop over 300 pts because of such a shocking news. Now dropped 5 ...

杜指上落50點, 幾乎係隔日就發生的事, 無乜大不了. 港股上落四百點都係個個星期都有發生.

可以證明一點, 美國人此時此刻並不十分擔心豬流感會全面拖垮經濟. 除非日後有新資料顯示病情不能受控.

首頁

尾頁

跳至