自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問這些書適合高小生看嗎?

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我都想知本書好唔好睇?
之前曾經响依度出文問過書評無人回覆,我諗依度少人睇依類書。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我識人話好好看﹙小說﹚,但我無看過, 唔鐘意看科幻和星際題材。

他仲有套少年科幻小說在圖書館有得借, 你可以借比阿仔看吓。呢套:

https://www.hkreadingcity.net/book/details/589d43776a0b62656c8b456b

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

welcome 發表於 19-2-19 12:07

呢套會比較難明
最好本身有d 科幻小說底至睇佢
佢有提及空間摺疊,線性呢d 抽象概念
都比較難明

我個人就好鐘意三體,好鐘意佢入面有講射手假設,物種平等等等理愈

小朋友如果唔介意咪由佢睇下 唔駛明曬都得

大宅

如果高小 可以比佢睇下 看不見的圖書館,碳變,帕迪多街車站 呢類科幻探險類

呢類書 又打交,又打蟲又會有精靈等物種出現 應該會更易引起高小生興趣

三體 流浪地球講人類存亡,飽和救援等等概念小朋友唔一定鐘意 嫌唔夠爽

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

未睇過, 不過有引起我的興趣

水晶宮

畀面勳章

welcome 發表於 19-2-19 12:07

流浪地球一個短篇,如果一直有保持閲讀,又喜歡科幻天文的高小生,可以睇!但三體就唔多適合小學生

男爵府

回覆樓主:

請問大家有冇初中生嘅中文書介紹給我仔仔睇?佢偏向只睇英文科幻小説,中文書只睇咗詩魂就停咗,又唔鐘意睇武俠小說。

頭痛中,謝謝大家!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

牛子 發表於 19-2-19 13:56
您想要咩類型?
既然您小朋友鍾意睇英文科幻, 中文呢邊可以叫佢嘗試睇衛斯理全系列
...

謝謝回覆。

唔知點解,我老公唔太鐘意衛斯理。我亦比較鐘意台灣作家。我仔仔比較鐘意神話、冒險、科幻果類型。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

monsterparentss 發表於 19-2-19 16:18
謝謝回覆。

唔知點解,我老公唔太鐘意衛斯理。我亦比較鐘意台灣作家。我仔仔比較鐘意神話、冒險、科幻果 ...

衞斯理好好睇喎!
放下自在

公爵府

monsterparentss 發表於 19-2-19 13:45
請問大家有冇初中生嘅中文書介紹給我仔仔睇?佢偏向只睇英文科幻小説,中文書只睇咗詩魂就停咗,又唔鐘意睇 ...

三體有英文譯本!

男爵府

rean_chau 發表於 19-2-19 16:42
三體有英文譯本!

我想佢睇多啲中文書,佢英文書係書不離手。

但係中文書就

另想問譯本係咪無咁好呢?例如好多英文書都有中文譯本,唔知好唔好揀俾呀仔睇?我成日覺得要睇返作者本身寫嘅語言係好啲!

子爵府

monsterparentss 發表於 19-2-19 17:06
我想佢睇多啲中文書,佢英文書係書不離手。

但係中文書就

呢個兩睇,要視乎語言水平,佢中文理解得無咁好嘅話,睇英文都係一個選擇,好似我中意莫泊桑,但我唔會睇英文版,顧得啲生字顧唔到文法,睇完一頁都係要攞埋本中文版先明得曬,無心機再睇。

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

monsterparentss 發表於 19-2-19 16:18
謝謝回覆。

唔知點解,我老公唔太鐘意衛斯理。我亦比較鐘意台灣作家。我仔仔比較鐘意神話、冒險、科幻果 ...

你老公唔鍾意唔代表你個仔唔鍾意.可以比他試吓呀。人人的閱讀喜好都唔同。
唔記得講。你個仔仲可以考慮看東野圭吾。我覺得他的懸疑小說都唔錯。就係翻譯得唔唔係全部都咁好。

子爵府

大家咁讚三體,搞到我都好想睇,不過又驚自己唔明。
細個嘅時候好鍾意睇衛斯理,衛斯理應該易明好多吧!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

monsterparentss 發表於 19-2-19 13:45
請問大家有冇初中生嘅中文書介紹給我仔仔睇?佢偏向只睇英文科幻小説,中文書只睇咗詩魂就停咗,又唔鐘意睇 ...

詩魂作者仲有套修煉,睇咗未?

珍珠宮

三體第一本比較悶,但會越來越好睇
流浪地球,老公睇緊,但應該同電影內容唔一樣

三體四月在上海會做舞台劇,比較好奇科幻題材怎樣做舞台劇

首頁

尾頁

跳至