自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

samyti 發表於 19-2-20 12:17
希望爸爸不會太難過 好像人愈大 意志也愈強
他能在大家面前表現很好 喪妻是無比的痛 我會有我未來家 ...

珍惜相處時間,雖然說是晚期,不代表會很快,醫學日新月異,只要仍在用藥仍有希望。這段時間趁媽媽精神多點走動,多點看看這個世界,有什麼想說就跟她說,有一天真的要分別時希望大家都無憾。

回應問題,我覺得一直沒有走出來,時時會想起她,想起某些事或有些事觸動到自己情緒仍會喊,但我覺得無問題,可以跟這種感覺並存。時間久了,傷痛會減輕,但思念不會,人生就好像一副puzzle少了一塊。

我當時常跟自己說,只要跟父母關係親密,這種痛必然要經歷,遲早問題,如果不用經歷,意味自己比父母早走,那對父母更痛苦,所以寧願自己痛,這樣想慢慢就釋然。

祝福

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

samyti 發表於 19-2-19 20:05
希望不會勾起大家不快回憶
但我想知道 走出了
是代表未來連提起也不覺痛

提起會傷心唔痛

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家人走了, 其實唔會忘記,回想起, 總會傷心難過了

水晶宮

hsbc005 發表於 19-2-20 22:01
好難走出來,
已經走咗幾年,
初時常常發夢夢到喊醒咗,

我同你一樣

大宅

開心吸收勳章

samyti 發表於 19-2-19 19:46
媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

上幾星期開始 每天什麼事也會發生 現在媽服 ...

唔應該諗每日去倒數,應該諗每日點開心

男爵府

牛年勳章

記住媽媽想你將來都開心

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我媽5年前也是癌症去世,因已有心理準備,她去世時反而係息懷咗,因眼見媽媽很辛苦,我也心痛極了,現在偶爾想起媽媽也會掉眼淚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

空巢媽媽 發表於 19-2-20 13:09
為何得到驚恐症?
是親人走了之後的後遺症?

我唔知點解會中. 醫生話係喪父係其中一個因素.

平時日日諗住阿爸時冇唔舒服.

有時諗白事d 瑕庛, 同埋處理相關事情時搞到頭痛想嘔, 試過暈低左.

之後因為成日暈低, 咁開始成日驚再暈低, 後來知道係缺鐵, 食鐵丸後健康差左好多, 但身體檢查結果正常. 幾個醫生話唔關食鐵丸事, 話因壓力致病. 健康最差時我係成日諗住d 生死問題, 一睇同死亡有關既話題就頂唔順頭痛心悸. 醫生話喪父, 喪父後既娘家問題, 自己要求太高, 日常生活等搞到我有壓力, 我覺得果d 野係好煩, 但未至於致病咁嚴重.

珍珠宮

複式洋房

人果然是要經一事長一智 這一個月改變了我很多
從前我不喜歡小孩子吵鬧 不喜歡老人的語重心長
但現在覺得小孩子很有生命力 成年人很有經歷很成熟 老人的關心很溫暖

如果我有女朋友 真的很想在媽在世時結婚生小朋友 給媽完成一個大心願
但好像不應用親情牽引愛情

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

samyti 發表於 19-2-21 22:15
人果然是要經一事長一智 這一個月改變了我很多
從前我不喜歡小孩子吵鬧 不喜歡老人的語重心長
但現在覺得小 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

samyti 發表於 19-2-19 23:58
到底善有善報 惡有惡報是真還是假,我開始有點懷疑

她定期捐血 幫窮小朋友補習 去做社區中心做義工 買菜看 ...

我大哥三個月前因急病走左。佢雖然收入不多,每年前捐$母校,幫學生免費補習,奉獻一生去教會,想不到……一位健壯的人,冇煙,冇酒,突然患上急病……,哪真是善有善報?
我明白,大哥有善心,做好自己,貢獻會社,就算短命,都度過有意義的一生,心裏乜覺得為榮,學校,各家長,教友乜以他為榮……

樓主:不要在意報應真假,活箸有義意的一生才是更重要……

大宅

samyti 發表於 19-2-20 12:17
希望爸爸不會太難過 好像人愈大 意志也愈強
他能在大家面前表現很好 喪妻是無比的痛 我會有我未來家 ...

我大哥臨走前,老父到醫院見大哥一面。我感恩,爸爸沒有太難過,還在安慰我們。年幾愈大,反而睇得開。
我的悲傷,難以形容,到现在我每天以淚洗面……
我還要勇敢面對,因為我還要照顧老父,乖巧的囡囡……,我有同细女傾心事,有一晚我聽到的佢啜泣,我問道,佢话見到我咁好傷心……,我心痛極了……。

我心想,樓主,你媽媽一樣不想你傷痛,因為你傷痛時,媽媽心裏更痛……

樓主:傷心,擔心是一定,還要振作,因為你媽媽真不希望為她而傷心……

大宅

samyti 發表於 19-2-20 23:41
癌真係好癲 根本連醫生自己沒把握
癌四期後 過到5年 已經會被報導和代表醫生很厲害 成功了
美國的研究人員 ...

我家姐有一位癌症朋友,正實第四期,現在第8年,還活着,行得,玩得,食得
(要戒口),真惜生命……
:-D :-?

大宅

媽癌晚期 我現在每天也過不好 很辛苦 睡又睡不著 精神狀態很差

真惜眼前,不用谂太多,努力學習,應付四,五月final exam。你的努力,孝順,你媽媽也以你為榮,更加安心。

男爵府

樓主保重呀!唔知講乜好, 但呢個post睇到我眼濕, 只能祝福您和您的媽媽!

大宅

我爸爸走左10年,頭幾個月幾乎晚晚夢見佢,見到佢冇事同我地食飯,醒返就知係發夢係咁喊,大約半年後,可能係自己已接受現實,一發夢見到佢就知自己係發緊夢,開始同佢係夢入面傾計,將一直好想講既說話都講哂,往後幾年愈黎愈少夢到佢了,但思念其實一直都在,只係接受左現實,已習慣係回憶中思念佢了。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

未發生就唔好理住啦!我3年都未得,不過我阿媽走得好突然。如果我係你,我就唔會諗一啲未發生嘅事。我會好好珍惜而家可以見面嘅日子
Minniemouse:-P

水晶宮

一定要搵嘢做、約下朋友之類,分散d注意力,否則好易有抑鬱症

大宅

永遠,想起便痛,很不捨。

首頁

尾頁

跳至