自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無kindle用家曾經喺博客來買電子書,而最後可以喺kindle睇到?
因為繁體電子書唔多,台灣相比起來容易啲搵到,但睇過佢好似要用google play或者apple store軟件先可以睇到,所以唔知有無用家係成功喺kindle睇到呢?

女人仔出街已好多嘢要拎,再袋埋本書出街真係好似咩住舊石頭咁,好重,而且我想環保啲,減少浪費紙張。

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 19-2-24 11:26
博客來好似唔得架喎!我响「好讀網」免費download, 但佢嗰啲係經典書,你係想睇新書?
...

原來真係唔得....

「好讀網」我有去過,都好多書,有我至愛既金庸系列。

你講得啱呀,我係想睇新書。

大宅

fdlover 發表於 19-2-24 10:59
請問有無kindle用家曾經喺博客來買電子書,而最後可以喺kindle睇到?
因為繁體電子書唔多,台灣相比起來容 ...

台灣hyread將會出ebook reader, 除左自家書仲可以自己裝app,照理可以睇到博客來的書,你可以上佢fb望下

禁止訪問

男爵府

Peppers13 發表於 19-2-24 11:42
台灣hyread將會出ebook reader, 除左自家書仲可以自己裝app,照理可以睇到博客來的書,你可以上佢fb望下
...

唔該Peppers13,我去望望。

男爵府

IloveJJ 發表於 19-2-24 11:48
我幾年前買研究,新書好似只有中國Amazon簡體有,博客來/圖書館嗰啲,係kindle睇唔到,唔知而家有無改善?
...

台灣書種好多,亦較開放,我想睇的中國amazon好多都無,又或者翻譯出來我睇唔慣,博客來確實係睇唔到,但見網上有啲高手有方法放入kindle,可惜我呢啲電腦白痴唔識,最多識將簡體轉繁體。

我啱啱搵到以下資料,有一線希望可能好快會喺kindle睇到台灣書。

亞馬遜、Kobo黑船來襲 台灣電子書市場正揚帆

禁止訪問

男爵府

IloveJJ 發表於 19-2-24 12:06
你研究到分享下,我都係電腦白痴

哈哈,就係研究唔到先上來問,仲有諗緊買部台灣機添。

或者真係等一等,若果amazon真係進軍台灣市場,我相信會睇到好多新書。

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

Kindle唔得,不過有其他牌子行open Android system 可以裝app,咁就得。
我呢部係電話,出街方便,有其他大d sizes架

別墅

回覆樓主:

請問博客來電子書係乜嘢format? 我知道有免費software可以由其他format轉Kindle

男爵府

BeadBead 發表於 19-2-24 14:44
Kindle唔得,不過有其他牌子行open Android system 可以裝app,咁就得。
我呢部係電話,出街方便,有其他大 ...

以前我都係用手機睇,但睇咗一段時間後對眼頂唔順,好辛苦,所以轉用kindle睇舒服好多。

多謝你意見呀。

男爵府

coriqt 發表於 19-2-24 14:49
請問博客來電子書係乜嘢format? 我知道有免費software可以由其他format轉Kindle

佢format係epub,但要喺手機下載app睇,我都唔知可以點轉。

子爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章

fdlover 發表於 19-2-24 15:05
以前我都係用手機睇,但睇咗一段時間後對眼頂唔順,好辛苦,所以轉用kindle睇舒服好多。

多謝你意見呀。: ...

我呢面係 eink monitor, 同kindle 一樣架。屋企我用kindle, 不過細手袋帶唔到去街

子爵府

coriqt 發表於 19-2-24 14:49

佢d files有protection,crack唔到所以轉唔到format

別墅

BeadBead 發表於 19-2-24 15:19
佢d files有protection,crack唔到所以轉唔到format

原來係咁,應該有辦法.好多人都咁做.
可以試下呢個,我自己冇博客來啲電子書所以試唔到,sorry

https://www.techradar.com/au/news/software/how-to-remove-ebook-drm-with-calibre-1291960

子爵府

coriqt 發表於 19-2-24 15:21
原來係咁,應該有辦法.好多人都咁做.
可以試下呢個,我自己冇博客來啲電子書所以試唔到,sorry

Kindle books, Kobo books ok, 博客來、Readmoo ⋯⋯ 如果得請教我

別墅

BeadBead 發表於 19-2-24 15:24
Kindle books, Kobo books ok, 博客來、Readmoo ⋯⋯ 如果得請教我

一陣等我試下搵唔搵到本博客來,試下轉format,而家冇電腦喺手

男爵府

BeadBead 發表於 19-2-24 15:17
我呢面係 eink monitor, 同kindle 一樣架。屋企我用kindle, 不過細手袋帶唔到去街
...

Eink monitor? 係手機還是ebook reader? 好細部好輕便喎。

男爵府

coriqt 發表於 19-2-24 15:26
一陣等我試下搵唔搵到本博客來,試下轉format,而家冇電腦喺手

好嘢!高手出現啦!如果轉到請分享,等我哋學下嘢。

首頁

尾頁

跳至