論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

想請工人。 屋苑姐姐介紹朋友個朋友, 46歲, 本地做左四年, 四月完約。 話搵工係因為僱主唔想俾 長期服務金。 之前做過沙地。 唔多識講廣東話, 識煮簡單菜式。 主要想佢做家務同接送小朋友。

46歲係咪太老?而且係咪真係僱主唔想俾長服都唔知。 十五十六中。 請大家俾d意見

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

46歲身體健康既話,做家務同接送小朋友既體力一定冇問題。自己同佢interview,傾多d,睇佢會唔會前言不對後語。如果正正常常,亦鍾意小朋友既,可以一試。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你未請過工人, 呢個工人係老香港, 46歲, 小心惡過家婆。 因四十幾的工人, 大部份陳衰炸病或真病。 我試過, 2件, 一肥一瘦。 拍抬哎大交炒。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 19-2-24 12:04
你未請過工人, 呢個工人係老香港, 46歲, 小心惡過家婆。 因四十幾的工人, 大部份陳衰炸病或真病。 我 ...

請過, 做左6年完約後返印尼。 我而家想再請, 但agent俾我的唔係海外冇經驗就係斷約。 呢個係屋苑菲姐介紹, 係擔心年紀大固執同身體唔知有冇問題。 但似乎市面冇咩好選擇。

珍珠宮

alicewtw 發表於 19-2-24 11:59
46歲身體健康既話,做家務同接送小朋友既體力一定冇問題。自己同佢interview,傾多d,睇佢會唔會前言不對後 ...

謝謝意見。 如果direct hire, 可唔可以要佢驗身冇問題先入屋?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Thelittlepingu 發表於 19-2-24 12:18
請過, 做左6年完約後返印尼。 我而家想再請, 但agent俾我的唔係海外冇經驗就係斷約。 呢個係屋苑菲姐介 ...
老菲, 你要企得好硬, 唔好比佢用法律撻你。 亦小心驗身ok, 但到時古靈精怪病。 炸病。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

住同一屋苑可以揾現僱主傾傾

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-2-24 11:53
想請工人。 屋苑姐姐介紹朋友個朋友, 46歲, 本地做左四年, 四月完約。 話搵工係因為僱主唔想俾 長期服 ...

Keep左四年, 應該做得野, 我估似我姐姐, 老資格, 頑固, 後生太太會難handle。現任僱主可能唔係唔想比長服, 而係見識過呢隻 old 印好識同僱主玩, 怕佢到5年即博炒比氣佢受, 就唔要。

但有經驗會比後生既做野醒目, 你push到佢做的話, 因為46開始無乜體力, 會hea得就hea。做太太要好 strict, 好 tough, 尤其我估你後生過佢, 三十幾? 二十幾? 佢分分鐘太你十年, 佢會當自已係你長輩, 你唔話得佢, 一話即唔高興, 黑面, 你會好受氣。好似我咁, 姐姐間唔中都想試食唔食得住我, 佢係大過我的。但我惡到6299都驚驚地, 佢都怕怕。
你自問夠惡食住隻 old seafood 嗎?
同埋有冇得好似上面jm講, phone 現任太太傾下計?

珍珠宮

Poyau 發表於 19-2-24 13:00
住同一屋苑可以揾現僱主傾傾

介紹俾我的工人唔係同一屋苑的。我有問可唔可以做reference check, 佢冇回應我。

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-2-24 13:09

Keep左四年, 應該做得野, 我估似我姐姐, 老資格, 頑固, ...

我唔係細佢好多, 但自問唔係tough, 食唔住d工人。 之前個工人好做得野但經常黑面, 我通常扮睇唔到就算。

其實唔多粗重野做, 主要想佢負責清潔同接近小朋友。 仲有房俾佢。 應該算好做。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-2-24 13:46
我唔係細佢好多, 但自問唔係tough, 食唔住d工人。 之前個工人好做得野但經常黑面, 我通常扮睇唔到就算。 ...

黑面不能接受, 我姐姐之前黑我面, 結果比我質問: 你是否唔開心? 你有咩問題未解決? 使唔使我同你傾下??? 跟住我會叫佢坐係度, 我慢慢同佢講道理, 如何待人接物等等, 短則半小時, 長則一小時。唔聽, 照黑面的話, 明天繼續講同一堆道理。最後唔知佢明唔明, 但一定怕左我又說教, 死死地氣都要笑笑口。

要比佢地知道你係 not afraid to confront the issue, 唔出聲, 只會比佢覺得你怕左佢, 會蝦你。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-2-24 13:42
介紹俾我的工人唔係同一屋苑的。我有問可唔可以做reference check, 佢冇回應我。
...

如真係現任僱主唔想比長服才不要佢, 咁現任僱主應該知道佢找緊工, 咁如佢同僱主關係好, 都可以請僱主推薦一下, 等佢找到好工。
所以點解唔肯比 reference 你? 好可疑。我懷疑佢同現任僱主關係唔好。所以唔敢比佢電話你。
所以, 有可能呢隻 old seafood 好難應付, 小心。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-2-24 12:04
你未請過工人, 呢個工人係老香港, 46歲, 小心惡過家婆。 因四十幾的工人, 大部份陳衰炸病或真病。 我 ...

係, 出錢請個工人番黎。
結果佢仲難應付過家婆。點頂?

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-2-24 14:08

如真係現任僱主唔想比長服才不要佢, 咁現任僱主應該知道 ...

我暫時只同佢通message, 未見過面。 如果佢 再問幾時見面 , 我會叫佢畀reference check我先唔畀就唔再傾。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-2-24 14:50
我暫時只同佢通message, 未見過面。 如果佢 再問幾時見面 , 我會叫佢畀reference check我先唔畀就唔再傾 ...

good.

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-2-24 15:02
good.

其實係咪請海外冇咩經驗會好D? 我又怕太蠢會激到嘔血, 又或者冇咩common sense, 做危險野.

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-2-24 15:08
其實係咪請海外冇咩經驗會好D? 我又怕太蠢會激到嘔血, 又或者冇咩common sense, 做危險野.
...

你 ftm? 如長期在家住, 可 try 海外。但預左開頭會激到你嘔血。
用半年後會開始慢慢做到你要求。

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-2-24 15:10
你 ftm? 如長期在家住, 可 try 海外。但預左開頭會激到你嘔血。
...

而家返緊半日兼職。 其實係想請返工人然後返全職。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-2-24 15:38
而家返緊半日兼職。 其實係想請返工人然後返全職。

Working mum 不可請無經驗。
要請個醒目有經驗, 否則有咩突發事件佢應付唔黎。

大宅

Solarflare 發表於 19-2-24 15:10
...

我個海外係沙特做過四年,姐姐三個月跟婆婆學識煮飯,宜家佢整中菜叻過我,其他野都有sense , 出牙又會話我知,好過我新手媽媽。講彩數。

首頁

尾頁

跳至