心聲留言

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

新年到而家真係發生好多事,雖然大部份都係小事,年30無啦啦我同媽咪都介親手指,年初二我家貓貓因病離開,屋企個鍾俾屋企隻小貓整跌,買返另一個又跌爛,再買另一個又壞,又再買先ok,屋企既燈無啦啦又燒左兩盞到前日小貓又突然離開,明明上一個鍾仲好地地,真係好驚屋企人有事⋯⋯我無曬胃口,腳軟軟咁,每日不停喺度諗,不停喺度驚⋯⋯我就快痴線,連平時唔求神問卜既我,都求左太歲符一人一個袋住,我仲有咩可以做

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MeowTong 發表於 19-2-26 07:49
新年到而家真係發生好多事,雖然大部份都係小事,年30無啦啦我同媽咪都介親手指,年初二我家貓貓因病離開, ...

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

熱血金章

MeowTong 發表於 19-2-26 07:49
新年到而家真係發生好多事,雖然大部份都係小事,年30無啦啦我同媽咪都介親手指,年初二我家貓貓因病離開, ...

深深感受到妳的不安,曾經我也會因為接連的不愉快事情影響情緒,結果只會愈來愈差,也許這就是所謂行衰運吧!

不過後來發現其實係因為受到自己的負面嚴重影響,所思所想所做都會受到這種壞愈做愈錯,愈不順心順利。

試下先平靜自己的內心,合上雙眼,心呼吸三口,再喝一口暖開水,當想到這些不愉快的經歷時,想一想不愉快中也會帶著點點快樂。

任何事情的發生不會無緣無故,只是啱啱遇著剛剛而已。祝妳早日回復心情!伯友早日康復!貓貓也只是在另一角度快樂地生活,將來你們必定會重聚啊!而且牠也永遠長留在妳心目呢!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

別墅

Bob_Lennon 發表於 19-2-26 09:49
深深感受到妳的不安,曾經我也會因為接連的不愉快事情影響情緒,結果只會愈來愈差,也許這就是所謂行衰運 ...

短短10幾日發生咁多事,真係好擔心,我覺得自己好似有焦慮症咁,自己諗個故事,自己驚一餐

別墅

小傑媽媽 發表於 19-2-26 14:27
我同你一樣,新年到而家未好過,頭頭踫著黑,健康同情绪都出現左問題,精神受到好大影响,但無論多困難, ...

我而家返工就不斷諗屋企人會唔會有事,屋企貓貓會唔會有事,一諗就feel到腳軟無力,唉⋯⋯聽日我家小貓火化,了結左件事,睇下會唔會好啲

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

已刪除用户

男爵府

熱血金章

我諗妳係因為太多不愉快事同時發生,搞到自己疑神疑鬼啫!
收拾心情搞完貓貓的後事後妳會慢慢好起來的。

MeowTong 發表於 19-2-26 17:36
短短10幾日發生咁多事,真係好擔心,我覺得自己好似有焦慮症咁,自己諗個故事,自己驚一餐
...

別墅

小傑媽媽 發表於 19-2-26 17:43
咁可能真係呢件事影响住你情绪,或者了結左件事之後真係會好d,但如果仲係咁,就要揾個醫生睇下,對症下药 ...

其實每次屋企人同貓貓身體唔舒服我就係咁,不斷諗啲唔好既事,我覺得可能我無乜朋友,有都係飲飲食食傾唔到心事,單身,放工就返屋企,生活圈子太窄,將重心放曬喺屋企人身上,無左佢地我就乜都無架啦,所以我真係好驚

別墅

Bob_Lennon 發表於 19-2-26 18:10
我諗妳係因為太多不愉快事同時發生,搞到自己疑神疑鬼啫!
收拾心情搞完貓貓的後事後妳會慢慢好起來的。

我唔想再有呢種感覺,但我真係無動力,瞓喺床一諗可以諗幾個鍾完全唔想郁,唔係要返工都唔想出去⋯⋯多謝你,我知呢啲都要靠自己

男爵府

熱血金章

MeowTong 發表於 19-2-26 18:43
我唔想再有呢種感覺,但我真係無動力,瞓喺床一諗可以諗幾個鍾完全唔想郁,唔係要返工都唔想出去⋯⋯ ...

跌咗入性緒旋渦中,真係做乜嘢事都冇動力㗎!不過可以試下合上眼將身體放鬆,人會感覺都一份「輕」的感覺,好自然就會浮上水面,再慢慢張開雙眼,妳會見到光芒,一種充滿能量和希望的光。

已刪除用户

已刪除用户

大宅

MeowTong 發表於 19-2-26 18:43
我唔想再有呢種感覺,但我真係無動力,瞓喺床一諗可以諗幾個鍾完全唔想郁,唔係要返工都唔想出去⋯⋯ ...

我同你一樣,唔想郁。今日聽到一件新聞,一家三口自殺,好唔開心,什至喊起上來。其實對呢一家人不認識,唔明谓何會有此情绪。

大宅

MeowTong 發表於 19-2-26 18:40
其實每次屋企人同貓貓身體唔舒服我就係咁,不斷諗啲唔好既事,我覺得可能我無乜朋友,有都係飲飲食食傾唔 ...

我同你一樣,我老父一唔舒,我就好不安
:-D :-?

男爵府

熱血金章

csbaik 發表於 19-2-26 20:08

我同你一樣,唔想郁。今日聽到一件新聞,一家三口自殺,好唔 ...

今早打開電視我都深表難過,所以妳有這種情緒並不為奇。

最無辜是他們的孩子,冇得選擇嚟到呢個世界,最後連自己嘅人生都被掠奪。

希望他們一家人在另一個國度能快樂地生活。

男爵府

熱血金章

csbaik 發表於 19-2-26 20:14
我同你一樣,我老父一唔舒,我就好不安

近年我花咗好多時間陪伴家中的四大長老,反而當他們身體真係出咗毛病或唔舒服時,我會冇咗以往咁緊張和不安嘅情緒。

大宅

Bob_Lennon 發表於 19-2-26 21:18
近年我花咗好多時間陪伴家中的四大長老,反而當他們身體真係出咗毛病或唔舒服時,我會冇咗以往咁緊張和不 ...

我老父年纪好大……
:-D :-?

別墅

Bob_Lennon 發表於 19-2-26 18:54
跌咗入性緒旋渦中,真係做乜嘢事都冇動力㗎!不過可以試下合上眼將身體放鬆,人會感覺都一份「輕」的感覺 ...

好!我今晚試下,多謝你

首頁
12345...6

尾頁

跳至