自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,因趕住要用,預約申請嘅期又太耐先有位,親自去攞籌刨文話7點去都無晒籌,所以決定郵寄,10個工作天,時間係趕到的,係怕交唔齊件,所以請教大家我交以下文件是否足夠?
我係換領,小朋友巳有一張無相身份証
交以下文件嘅副本足夠嗎?

巳填妥的申請表
小朋友無相身份證
快到期特區護照
小朋友出世紙
小朋友相片一張
父或母的身份證
支票

11歲以下是否要比埋手冊(有相嗰頁)

請問交以上文件齊嗎?
如打回頭話唔齊料就趕唔切了,4月頭要用

伯爵府

應該係.

男爵府

回覆樓主:

.

男爵府

回覆 Cordelia78 的帖子

係唔係第一次申請先要填嗰張表我係換證應該唔駛

男爵府

得閒傾下 發表於 19-2-26 19:29
回覆 Cordelia78 的帖子

係唔係第一次申請先要填嗰張表我係換證應該唔駛

.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Cordelia78 發表於 19-2-26 19:23
仲有一張form 要比不是父母的見證人填及簽名
我忘記form no ,上網check
之前因漏這張打回頭

你係第一次申請先要!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 19-2-26 21:25
你係第一次申請先要!

.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Cordelia78 發表於 19-2-26 21:29
換証呀!
我忘記了,打回頭
樓主急,所以提佢填埋喔

帶學生手冊已夠!
放下自在

象牙宮

得閒傾下 發表於 19-2-26 13:13
如題,因趕住要用,預約申請嘅期又太耐先有位,親自去攞籌刨文話7點去都無晒籌,所以決定郵寄,10個工作天 ...

要埋學生手冊有相果版copy
放下自在

公爵府

Cordelia78 發表於 19-2-26 20:12

我小朋友六歲要換証,剛剛二月比佢打回頭

你換証都要交2張相, 一張貼係表格比( 證明張相係你小朋友)你同時要埋呢個簽署人既身份証copy. 一張就咁交。
小朋友手冊copy (有相有個人資料個頁)

我上個月剛換完

wcpcelia    發表於 19-2-27 16:09

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

幸福黃太太 發表於 19-2-27 09:51
你換証都要交2張相, 一張貼係表格比( 證明張相係你小朋友)你同時要埋呢個簽署人既身份証copy. 一張就咁 ...

男爵府

回覆 幸福黃太太 的帖子

唔係話第一次新申請先要咩我係換證應該唔駛填副暑嗰份表格喎

公爵府

得閒傾下 發表於 19-2-27 13:13
回覆 幸福黃太太 的帖子

唔係話第一次新申請先要咩我係換證應該唔駛填副暑嗰份表格喎

貼相簽名果張表,係用黎証明張相係你個小朋友。 你小朋友重用緊張冇相身份証所以要填。

只有申請冇相身份証果張表,你先係填一次唔洗再填

男爵府

好媽媽勳章

得閒傾下 發表於 19-2-26 13:13
如題,因趕住要用,預約申請嘅期又太耐先有位,親自去攞籌刨文話7點去都無晒籌,所以決定郵寄,10個工作天 ...

換証只要填好表,相,支票,寄出便可。其他文件取件時比職员看。

象牙宮

幸福黃太太 發表於 19-2-27 16:47
貼相簽名果張表,係用黎証明張相係你個小朋友。 你小朋友重用緊張冇相身份証所以要填。

只有申請冇相 ...

唔係!學生手冊已可証明! 無需再搵第三者簽名!
放下自在

公爵府

cattz288 發表於 19-2-27 19:17
唔係!學生手冊已可証明! 無需再搵第三者簽名!

我上個月申請完, 都係趕用交少左一張相同手冊copy比佢打回頭。
我都係經驗分享, 唔係想揾交嘈, 覆post都要用時間打, 唔信可以ignore我個回應。

象牙宮

幸福黃太太 發表於 19-2-27 20:22
我上個月申請完, 都係趕用交少左一張相同手冊copy比佢打回頭。
我都係經驗分享, 唔係想揾交嘈, 覆post ...

你小朋友第一次申請?
咁啱我小朋友都係今個月先續証黎!
只交1張相, 申請表, 支票, 我id copy, 佢出世紙, 手冊copy,
領証時仲唔記得拎出世紙正本, 亞sir叫我等一陣,查完紀錄先比我!

公爵府

cattz288 發表於 19-2-27 20:29

你小朋友第一次申請?

我係續証, 重要比佢打回頭。
我12月尾寄, 佢1月十日先話我比少左一張相同手冊copy, 我重趕住2月頭去旅行。
我怕又寄少, 重特登打電話問清楚先再補寄。

象牙宮

幸福黃太太 發表於 19-2-28 18:10
我係續証, 重要比佢打回頭。
我12月尾寄, 佢1月十日先話我比少左一張相同手冊copy, 我重趕住2月頭去旅行 ...

因為只需要一張相, 唔駛貼任何位置! 你貼晒喺唔需要既表, 所以咪差一張囉!
因為小朋友已經係小學學生, 用手冊copy已ok
所以你咪差呢兩樣囉
放下自在

大宅

支票開幾錢?

首頁

尾頁

跳至