心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老豆高血壓咗十幾年,每日食一粒降血壓丸,一路身體都可以,只係近幾年開始腳冇力同腳腫,要用拐杖。因為腳腫同佢睇過好多次醫生,CHECK過晒尿酸,腎功能,胆固醇,照過肺,又通通正常。直到上個月,佢幾日去唔到大便,同成日去唔到小便,入咗急症。醫院同佢插尿喉,同叫佢每日唔好飲多過一公升水,出院後,佢每日要食一粒前列腺/降血壓藥,因為呢隻藥,令佢有尿酸,同肚瀉問題,佢要另外食3粒尿酸藥,同兩次大便水。另約咗內科同一個月左右之後覆診。出院前醫生話前列腺方面食住藥先,如果唔得就可能要做手術。
咁我哋見到老豆幾十歲人由每日食一粒藥,變成食幾種,又話佢前列腺有事,咪帶佢去睇私家囉,泌尿專科話佢前列腺發大,只要做一個微創手術就可以解決,我哋就諗住呢個手術之後老豆就會好似以前咁唔洗食咁多藥啦,就响老豆同意下安排佢响私家醫院做呢個手術,點知手術後,老豆排尿情況都唔理想,到星期日出院時,心臟科醫生比佢一粒降血壓藥,泌尿科醫生比佢去水丸(兩日),排尿藥,消炎藥同止痛藥,約咗出院後第一個星期六覆診。
就响出院後幾日,老豆開始失禁!
星期六返私家覆診前,星期五佢去咗政府的內科覆診,政府醫生又同佢換過一批藥,去水,血壓,大便,排尿。當時我哋問點解要轉藥,政府醫生話私家開的藥唔夠,然後問我地打算信政府定信私家。佢哋商量過,覺得以後有咩事都係睇政府多,所以就星期六都冇返私家度覆診。
老豆個幾月前只係有D行動不便,每日食一粒藥,到而家又行唔到,又失禁,又要食一大堆藥,佢冇出聲,但個個都FEEL到佢情緒好低落,仔女見到又心痛。
我仲覺得好似害咗佢咁,贊成佢幾十歲人入醫院做手術。
我唔奢望醫返老豆行得走得,若果佢可以食少幾粒藥我就好開心,但係我唔知應該同佢睇咩醫生,有冇人可以話我知我應該點做呢?

翡翠宮

你個CASE都未見過真係5好意思幫你5到 但政府究竟有無詳細個為你爸爸做檢查, 佢會5會有D老人病所以有失禁既情況出現, 講真我係你都會帶爸爸睇C+但真係無諗過C+都會咁5負責任, 明明話做完手術後情況會好轉, 但何解會海況愈下 都好應該繼續追究佢是否斷錯症
原帖由 jwmae 於 09-4-27 01:13 發表
我老豆高血壓咗十幾年,每日食一粒降血壓丸,一路身體都可以,只係近幾年開始腳冇力同腳腫,要用拐杖。因為腳腫同佢睇過好多次醫生,CHECK過晒尿酸,腎功能,胆固醇,照過肺,又通通正常。直到上個月,佢幾日去唔到大便,同成日 ...

大宅

多謝你關心,唉,佢搞成咁我真係唔知點算,再同佢去睇私家,又唔知睇咩,佢响私家醫院時有泌尿科同心臟科睇過佢,政府呢,就轉介過去有內科,泌尿科同老人科。全部睇晒又唔知佢點諗,其他仔女又未必OK,始終唔係同住,日日照顧佢嗰個又唔係我,

原帖由 ringoivy 於 09-4-27 11:04 發表
你個CASE都未見過真係5好意思幫你5到 但政府究竟有無詳細個為你爸爸做檢查, 佢會5會有D老人病所以有失禁既情況出現, 講真我係你都會帶爸爸睇C+但真係無諗過C+都會咁5負責任, 明明話做完手術後情況會好轉, ...

侯爵府

原帖由 jwmae 於 09-4-27 21:40 發表
多謝你關心,唉,佢搞成咁我真係唔知點算,再同佢去睇私家,又唔知睇咩,佢响私家醫院時有泌尿科同心臟科睇過佢,政府呢,就轉介過去有內科,泌尿科同老人科。全部睇晒又唔知佢點諗,其他仔女又未必OK,始終唔係同住,日日照顧 ...

其實你會唔會考慮食下維它命呢 ?
我食緊呢隻幾好, 聽個sales 講, 有 d 病人肝硬化等, 都可以好返, 佢有 report 比我睇, 如果你真係想試, 我比佢電話你 call 佢
p.s. 我只係用家, 唔係 sales

男爵府

畀面勳章

既然有藥食又有何問題.年紀漸漸老了便是正常,他的情況不算太差.可以放心.因有医生看是沒多大問題了.

妳是孝順兒女,多些照顧,他開心便是!不便等到嚴重才來後悔.
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

伯爵府

這全是藥物副作用. 不信?俾你daddy 降血壓丸名及成係我. i check for you.

你係度問有無人幫到你daddy, 我說有. 你會跟嗎?
眼見太多人問. 但聽完就算

原帖由 jwmae 於 09-4-27 01:13 發表
我老豆高血壓咗十幾年,每日食一粒,一路身體都可以,只係近幾年開始腳冇力同腳腫,要用拐杖。因為腳腫同佢睇過好多次醫生,CHECK過晒尿酸,腎功能,胆固醇,照過肺,又通通正常。直到上個月,佢幾日去唔到大便,同成日 ...

伯爵府

既然你不是sales. 我就講真話了

你推介的否人工合成維他命?. if yes? leave it away
所有生物只需天然果實的 Vit. such as: fruit , plant
不要俾商人......誤導
連天然狗糧也提及到人工維他命的問題.
dont eat any typical synthetic sources

for yr reference:
www.natureslogic.com

any questions? welcome to ask me here.

原帖由 cubixluk 於 09-4-27 21:55 發表

其實你會唔會考慮食下維它命呢 ?
我食緊呢隻幾好, 聽個sales 講, 有 d 病人肝硬化等, 都可以好返, 佢有 report 比我睇, 如果你真係想試, 我比佢電話你 call 佢
p.s. 我只係用家, 唔係 sales ...

大宅

多謝咁多位的意見,老豆呢排狀態好返D,我哋會繼續同佢睇醫生跟進,希望佢早日好轉啦

禁止訪問

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

首頁

尾頁

跳至