論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我話比agent 聽25/2 接姐姐,但佢23/2 去佢度,agent 話23/2 開始計糧,甘架咩

水晶宮

jjmeiyu 發表於 19-2-26 21:59
我話比agent 聽25/2 接姐姐,但佢23/2 去佢度,agent 話23/2 開始計糧,甘架咩

工人一入香港境就係你嘅人。

大宅

birdbird 發表於 19-2-26 22:04
工人一入香港境就係你嘅人。

agent 無講清楚,一直放在agent 度

水晶宮

jjmeiyu 發表於 19-2-26 23:03
agent 無講清楚,一直放在agent 度

你最好睇清楚工人passport 上的 visa label 寫咩, visa 及 passport expiry dates, 唔好旨意agent 提你或工人 renew passport/visa (如呢兩樣嘢的expiry dates 在合約完結之前)

大宅

入屋先計,未做野計咩呀!

大宅

我姐姐24/2到港,25/2晚入屋,我糧係25號開始計,我問agent係咪到港後要俾$100/日佢哋作住宿及膳食費,Agent話唔洗,佢話$100/日係走先要俾,所以份糧都係入屋計

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

little_angels 發表於 19-2-27 00:17

法例嚟架,唔係你鍾意點就點呀
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

我 agent 教Visa 日期計,到埗留agent 處係幫你帶佢去驗身,辦妥手續後才交給你。係負責任的表現

水晶宮

little_angels 發表於 19-2-27 00:17

其實工人入境後因為驗身、撹身份證等程序而未入僱主屋, 都係算工作一部份, 僱主出糧係好應該. 而且, 工人一入境就係該僱主嘅人, 理論上只能住在僱主家而不是 boarding house. 只係冇人執法又好多 agent 咁安排, d 僱主才理想當然。

水晶宮

sharon0606 發表於 19-2-27 01:51
我姐姐24/2到港,25/2晚入屋,我糧係25號開始計,我問agent係咪到港後要俾$100/日佢哋作住宿及膳食費,Agen ...

"$100/日" 及工人未入你家前在香港的住宿费係兩回事。

首先, 一份合約, 僱主要提供工人由原居地來香港的旅费及由佢上機果日至到港日 每天$100的travel and food allowance. 即是説, 此$100/日不是工人在港住宿及膳食费。agent 叫你唔洗係由於你比佢的服務费已包工人機票、$100/day travel allowance (但agent 未必有比工人), 及你接工人前的其他费用。

最後, 不妨睇真d 份合約的條文, 唔洗乜都靠 agent.

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

合約由抵港嗰日開始

別墅

回覆 Poyau 的帖子

原來係咁計架? 我個工人入屋前都早左幾日到, 一路住喺agent boarding house度,agent同工人都冇同我提過要計埋嗰幾日糧喎, 佢同我講都係入屋計.

首頁

尾頁

跳至