懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我好早結婚生bb(意外有 承女成婚)覺得好似冇哂朋友
就算以前好熟嘅朋友有關心下我都覺得吾同左
因為佢地吾會明你講咩同經歷緊啲咩
我都明白始終大家生活模式吾同哂
話題少自然感覺疏遠 但個失落感依然好大

大宅

Manus_Km 發表於 19-2-28 23:36
因為佢地吾 ...

我都好早結婚。身邊個個返工,自己就帶細佬。好多野同人唔同,人地扮靚既時候,我可能忙到嘔,連食飯都無時間,有時都諗當然係咪真係咁早有小朋友好呢,點解唔享受多下,但望到自己小朋友又好幸福覺得咩都值得。但我間會主動約朋友,雖然有時出到黎同佢地好似話題不在,但都總會搵到啲岩傾既。有時又叫另一伴分擔下睇住小朋友扮下靚,或識下其他媽咪。係媽媽群傾下計,識下啲都係生左小朋友既媽咪,你都不防識下啲有小朋友既朋友,間中聚下,帶小朋友去公園都樂開心。有時放鬆下人都開心啲,你小朋友幾大啦?

洋房

kawainnn 發表於 19-3-1 00:45
我都好早結婚。身邊個個返工,自己就帶細佬。好多野同人唔同,人地扮靚既時候,我可能忙到嘔,連食飯都無時 ...

bb出世無耐 月中出世
我都試過入媽媽群 不過作用都吾大咁

男爵府

回覆樓主:

都會有呢你個感覺,我90後,身邊朋友中學同學都未結婚未生小朋友,我仲要辭職同班舊同事好小聯絡,已經做左1年Ftm,覺得好悶好想番工搵番自己既價值 不過睇住呀仔咁健康一日一日長大,我完全無後悔辭職!

洋房

kissapplegirl 發表於 19-3-1 01:48
都會有呢你個感覺,我90後,身邊朋友中學同學都未結婚未生小朋友,我仲要辭職同班舊同事好小聯絡,已經做左 ...

其實望住小b就覺得咩都值得 但諗起都會傷感

別墅

因為佢地吾 ...

本來我都驚 點知起兩個月個時居然前後有四五位姊妹都懷孕 有兩位仲同我同月預產期 好幸運 每日同啲朋友傾bb嘢

複式洋房

因為佢地吾 ...

調轉頭諗,阿女早出身。你地倆夫妻都唔會太大年幾,去邊到玩都得啦。

同小朋友返學,唔多唔多都有d同學仔媽咪掛。

我自己係唔係後生結婚,不過身邊朋友個個都唔生,或就結婚。咪唔好講咁多BB話題囉,傾下佢地既日常生活近況都可以♡

大宅

我同你一樣 早結婚早生女 身邊既朋友全部未婚冇小朋友 直到入左媽媽wtsapp grp 有一堆同區ftm媽媽開始約出黎玩 小朋友有伴 媽媽們又可以一齊傾下計 有d野真係經歷過先明 容易一齊傾

大宅

Manus_Km 發表於 19-3-1 01:05
bb出世無耐 月中出世
我都試過入媽媽群 不過作用都吾大咁

過多半年左右就好d 可以帶佢同其他小朋友互動下 我果陣都係女半歲左右入媽媽谷 再過多一兩個月就開始間唔中一齊玩

男爵府

我都係早結婚早生小朋友,頭一年真係覺得無咩朋友,個個都未婚未生b,同意上面講入媽媽谷,我都識左幾個差不多大既媽媽,一齊周圍去玩

已刪除用户

公爵府

因為佢地吾 ...

咁緊係喇,佢地都冇經歷過,等再遲下,佢地有咗小朋友,你都係師傅級,個個走嚟問你:mother::mother:

洋房

SsummerTang 發表於 19-3-1 07:25
本來我都驚 點知起兩個月個時居然前後有四五位姊妹都懷孕 有兩位仲同我同月預產期 好幸運 每日同啲 ...

我冇咁好彩。。

男爵府

其實早唔早生生完B都冇朋友

洋房

臭Patpat小B 發表於 19-3-1 11:54

(emoji)

大宅

回覆樓主:

我調返轉呀,我有個朋友早幾年早生,果時同其他朋友未有小朋友,都覺得大家話題唔同左,好似有D疏遠

複式洋房

臭Patpat小B 發表於 19-3-1 11:54

我都係

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 yanka0916 的帖子

Agree!生兒育女人生必經階段,大多數人都要經歷,只要順序問題。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你有冇屬於自己既時間架?定係一放假一收工就要湊bb?我覺得我仲OK,我身邊好多女朋友都係未生bb,但係基本上每次聚會我都會同佢地傾得好開心亞

複式洋房

haha748494 發表於 19-3-1 14:41
回覆 yanka0916 的帖子

Agree!生兒育女人生必經階段,大多數人都要經歷,只要順序問題。 ...

有d人會選擇唔生,不過好多人都會又睇中醫西醫抽卵樣樣齊,都係想要個baby。

首頁

尾頁

跳至