論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教各位 請工人的爸媽,工人 負責湊 bb,平時兩夫婦都要返工,她 快做夠一年,想請十日年假回菲 陪佢小朋友放假, 當中三日是預支, 我話最好約滿先請啦! 其實我這樣要求合法嗎 ?合情合理嗎?

男爵府

回覆樓主:

未聽過預支年假, 果三日要放無薪假好啲。
番十日菲, 你兩公婆搞唔搞得掂? 如姐姐好, 你想留佢, 比佢每年見一次家人可防止佢因思鄉病resign。

複式洋房

Solarflare 發表於 19-3-2 15:49
未聽過預支年假, 果三日要放無薪假好啲。
番十日菲, 你兩公婆搞唔搞得掂? 如姐姐好, 你想留佢, 比佢每年見 ...

小朋友未返學,肯定攪唔惦,所以我同佢講明年約滿時清假,到時小朋友應已返學,易安排D

男爵府

mlmum 發表於 19-3-2 16:58
小朋友未返學,肯定攪唔惦,所以我同佢講明年約滿時清假,到時小朋友應已返學,易安排D
...

4大長老來頂10日得唔得?
我怕 1) 姐姐以為你地無左佢會死, 以後會黑面, 串, 好難駕馭。2) 姐姐會因為無得睇個女, 覺得你地2個星期都唔比佢, 懷恨在心。

大宅

預支年假不合法,多出嚟嘅只可以放無薪假

大宅

MommyPanel勳章 最關心BB問題熱投勳章

其實都冇得唔批准,佢天天思鄉唔專心做野仲煩。只係可以俾佢放無薪假,其實佢地係滿約先可以放兩星期+來回機票,而唔係pro-rata,滿一年有一個星期 (如錯請更正)。
我地上年就遇過同樣事情,佢話一定要返菲律賓睇個女畢業 (四月),但其實佢一早已經冇諗過要返香港,我地估到,所以問好晒agent,要佢自費買來回機票。

對佢地嚟講,劈炮係冇咩後果,到最後,佢返到去先補辭職信等等嘅證明,我地要俾番單程機票或單程機票嘅費用,結束合約。

最好問清楚agent,保障自己。

大宅

ballballbuddy 發表於 19-3-2 18:28
其實都冇得唔批准,佢天天思鄉唔專心做野仲煩。只係可以俾佢放無薪假,其實佢地係滿約先可以放兩星期+來回 ...

做滿一年有7日大假,可以係第二年放。合約第二年都有7日大假,可以係第三年放。

只不過好多工人鍾意做完第二年先一炮過放14日,咁佢哋可以回鄉耐啲。但不代表中間唔可以放假,只要做完第一年就可享有7日大假,一次過放又得,拆散放都得,但當然要僱主同意。

翡翠宮

回覆樓主:

你地兩公婆完全無辦法請到假???各五日得吾得??

大宅

回覆樓主:

十二月中我工人老逗死左

話要即刻返去,哭曬,應該係真

問左我幾日,叫我幫佢買機票,來回四千頭佢比,我同佢格價,

你工人想預支七日大假,肯定係有人教,記定簽文件,如果邊日唔返黎,第二日就當自己唔做,糧可以唔出住,話返黎先出,如果真係唔返黎,你就搵件新

做滿二年先放假

做滿一年放係人情,唔放係道理
同樣做滿一年七日有薪假,係比做滿二年用, 做滿一年乄權唔放比佢

複式洋房

Solarflare 發表於 19-3-2 17:04
4大長老來頂10日得唔得?
我怕 1) 姐姐以為你地無左佢會死, 以後會黑面, 串, 好難駕馭。2) 姐姐會因為無得 ...

得一長老7x歲

複式洋房

ballballbuddy 發表於 19-3-2 18:28
其實都冇得唔批准,佢天天思鄉唔專心做野仲煩。只係可以俾佢放無薪假,其實佢地係滿約先可以放兩星期+來回 ...

我地就係驚佢放左假唔返來,我工人有話4月返去睇阿女取學業獎。講左唔可以後見她keep住冇笑容,所以昨晚跟佢講如果想放就12月吧,佢就開心返哂。

複式洋房

csysimon 發表於 19-3-2 20:35
十二月中我工人老逗死左

話要即刻返去,哭曬,應該係真

謝謝大家意見,另定月份比佢放,算是解決了問題。

wcpcelia    發表於 19-3-4 11:41

大宅

mlmum 發表於 19-3-3 08:27
謝謝大家意見,另定月份比佢放,算是解決了問題。

https://www.arrowes.hk/s/Sample-Agreement-re-annual-leave-arrangements.pdf

簽呢份

十二月放月頭
早d買機票
十二月尾來回機票分分鐘5000-6000 如果要轉埋機

上年十二月十幾二十號買機票4100來回,工人去馬尼拉再轉巴士去佢鄉下,因內陸機太貴,搭巴士佢話要搭成一整日定二日

唔係完約機票錢工人比
大假你可以計比佢
我果時簽呢份+出糧果份

複式洋房

csysimon 發表於 19-3-3 08:31

https://www.arrowes.hk/s/Sample-Agreement-re-annual-lea ...

Thank you

寶石宮

2023年兔年勳章

mlmum 發表於 19-3-3 08:22
我地就係驚佢放左假唔返來,我工人有話4月返去睇阿女取學業獎。講左唔可以後見她keep住冇笑容,所以昨晚跟 ...

聖誕機票成個月人工 工人咁捨得自己俾

複式洋房

Poyau 發表於 19-3-3 12:26
聖誕機票成個月人工 工人咁捨得自己俾

唔知,工人比我不理...

公爵府

mlmum 發表於 19-3-2 15:24
請教各位 請工人的爸媽,工人 負責湊 bb,平時兩夫婦都要返工,她 快做夠一年,想請十日年假回菲 陪佢小朋 ...

一張約係2年, 完約先一次過放。 我個個工人都係咁做, 未試過有人要求年年放假。 而且合約只包一套機票。 佢做一年就放機票係佢自己比錢。 放係人情, 唔放係道理。 你都要考慮自己方唔方便。 我覺得你比得佢放, 佢會覺得係應份唔會感恩, 第時重會要求多多。 例如要你買機票, 預支出糧比佢返去。

複式洋房

我個工人做左7個月度,因為今年8月前要出一出境,所以要求放假回鄉同個囡慶祝生日,我地諗住俾5日佢,跟住佢又話過年佢都返工,想個假耐d, 我地計哂no pat leave俾佢,頭頭尾尾都有10日,佢仲覺得少,我地話hold起份糧番黎先出,佢仲問我點解唔出糧俾佢回鄉 ,話自己有4個小朋友讀書中等錢洗(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️叫佢影機票俾我地睇,就影左張睇唔到佢個名又睇唔到日期既野黎,近呢幾日仲黑口黑面咁,我火都黎

水晶宮

mugglemama 發表於 19-3-4 03:17
我個工人做左7個月度,因為今年8月前要出一出境,所以要求放假回鄉同個囡慶祝生日,我地諗住俾5日佢,跟住 ...

如果到出糧日而你 hold 起份糧 唔出, 又真係你唔啱喎

男爵府

mugglemama 發表於 19-3-4 03:17
我個工人做左7個月度,因為今年8月前要出一出境,所以要求放假回鄉同個囡慶祝生日,我地諗住俾5日佢,跟住 ...

勞工法例規定糧要7日內出比佢, 犯法的事不要做, 費事佢以後有位告你乜乜物物。
但機票好古怪, 而家一般出電子飛, 點會影張out focus 既相你睇? 難道佢是跳槽搵工不是回菲?

首頁

尾頁

跳至