論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我補充小小

如果十二月中返去

十一月糧要出, 咁佢假設拿左七日假,叫你出埋十二月份糧,

你話十二月份返黎先出

犯法野唔好做,

大宅

回覆樓主:

如果十二月頭佢走,十二月中機票成四千來回,

假設佢十二月頭走, 佢問你拿十二月份糧,佢話加埋d大假都二十日加埋紅日法定假都差唔多成個月,你有權一月頭先出比佢,而唔係叫你hold佢十一月份糧,

如果佢嘈你十二月份唔出比佢,你由佢嘈,如果唔出十一月份係你唔啱

切記犯法野唔做

簽曬有關文件保障自己

十一月糧出左比佢要佢簽名
大假張annual leace都要佢簽
現在平時出糧單據要留底,最好make copy(如果你擺係家)

大宅

回覆樓主:

其實十二月佢要走都唔易

十二月十九日我工人走
機票來回都4100 去馬里拉

未計佢返佢家郷果程

如果買埋轉機我估要5000-6000銀

十二月尾更貴

複式洋房

csysimon 發表於 19-3-4 08:41
如果十二月頭佢走,十二月中機票成四千來回,

假設佢十二月頭走, 佢問你拿十二月份糧,佢話加埋d大假都二 ...

一向銀行過戶 + whatsapp通知 +簽名出糧,非常保險。只怕她借糧我不好意思推...

大宅

mlmum 發表於 19-3-4 09:06
一向銀行過戶 + whatsapp通知 +簽名出糧,非常保險。只怕她借糧我不好意思推...
...

果次佢老逗死左(真)
問我借
我無借
final 比左千幾佢(過唔到自己果關)
我外母比二百
外母三個姊妹每人比一百
朋友係菲長住
佢話一千元對佢地黎講好多

唔好學我
借糧就免

複式洋房

csysimon 發表於 19-3-4 08:45
其實十二月佢要走都唔易

十二月十九日我工人走

其實約未完,十二月佢請假返菲是自己付機票錢吧?昨天她叫我訂,我話完約後到時佢返就買機票比佢,唔返會付錢,咁講對嗎?

大宅

mlmum 發表於 19-3-10 08:03
其實約未完,十二月佢請假返菲是自己付機票錢吧?昨天她叫我訂,我話完約後到時佢返就買機票比佢,唔返會付 ...

第一
佢請假返去巳經令你好煩,大佬唔洗返工咩,

佢請假返去,來回機票都係佢自己比錢的,

完約後,你會買機票比佢,完約後一定係你比錢,但如果工人要錢唔要機票,我建議唔好,驚佢再屈你機票,因你有責任送佢返去,如果佢無錢,你都要局比多次

大宅

回覆樓主:

記得佢請假返去填返張annual leave form,
講邊日唔返黎,第二日就當佢自己唔做,

十二月返去,十一月糧要出,十二糧同你講計大假有二十日,叫你出左先,你話十二月唔出,話返黎先出,

真係唔夠叫佢黎緊出糧自己慳d洗,每個月儲三百

首頁

尾頁

跳至