單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有時自己情緒唔好,住屋又有問題,經濟又有問題,自己返工又辛苦又攰,雖然個仔真係好錫我,但每當佢唔聽話失控好曳失控喊,我真係好攰,兒子是我最大的動力,但我真係好攰,一個人湊住小朋友,有時真係唔識教佢,好人又係我衰人又係我,搞到依家個仔蝦我,好似湊唔掂佢咁,真係好辛苦,想搵人分擔都冇⋯單親路真係唔易行(ps:兒子三歲半K1 ,有工人姐姐,自己要返工,有時夜翻個仔已經瞓咗覺,日頭會同個仔返學,再訓先返工,真係好攰)

大宅

絕對明白 你有工人已好好

複式洋房

chujai127 發表於 19-3-3 00:52
絕對明白 你有工人已好好

因為屋企人冇得幫手湊佢,所以一定要請姐姐我先可以出嚟做嘢

大宅

完全明白,我日日都同情緒打鬥緊,我小朋友小一,好多功課,但我份工忙,時間小,每日同佢作戰功課+溫書已經用左我每日大部份精力,我都剛剛好大聲鬧完佢,好多人話唔好咁大聲鬧小朋友,但我發現,我好兇狠鬧完佢後,佢至少肯坐返係個位做功課、讀書,而且我都個人鬧完佢後可以平靜落黎,所以sorry,唔好再叫我係小朋友面前控制情緒,我如果控制到,我一早控制左,而且,如果個小朋友係唔聽話,我又唔可以留低扔低佢係屋企,一個人去冷靜下時,大聲發洩係對小朋友、對自己最好,至少大聲嗌左出黎,可以忍到唔出手打佢。

伯爵府

回覆樓主:

加油

大宅

imkaylee 發表於 19-3-3 00:04
有時自己情緒唔好,住屋又有問題,經濟又有問題,自己返工又辛苦又攰,雖然個仔真係好錫我,但每當佢唔聽話 ...

樓主,我都會啊
如果自己情緒會失控
不如間中約下朋友食下飯
好過自己忍唔住鬧小朋友

我自己情緒都好差
但就好少出街
食下零食,上班午餐食得好啲
買下平價衫
平衡下自己心態
孤單的不只你一個
大家都加油
小朋友越大,你就會越舒服

大宅

回覆 haydenden1023 的帖子

我有呀,我有約朋友,都有做運動,亦會經常安排活動俾自己。但你係冇可能係佢唔做功課時,勁嬲,即係搵朋友出街,對嗎? 搵左朋友出街,返到黎咪又係你一個人去面對佢功課? 唔通要幫佢做咩? 你情緒好返D時,再迫佢做功課,咪又去返情緒爆發點,仲會因為少左時間搞到自己更嬲。

別墅

單親爸媽教育子女都系一個好大問題,無計,路自己揀,自己行,點辛苦都要撐落去,如果有情緒,要搵方法轉移,舒緩,如果唔咪長期落去,有抑鬱病。同埋呢,其實每個小朋友讀書溫書都系甘,都要父母激氣,慢慢調節下啦,小朋友要成長,你都要成長的

別墅

Bbtvsvod 發表於 19-3-3 17:32
完全明白,我日日都同情緒打鬥緊,我小朋友小一,好多功課,但我份工忙,時間小,每日同佢作戰功課+溫書已 ...

啱,唔係大聲話小朋友就係大人的錯 有時小朋友太曳了 尤其一次又一次同小朋友慢慢講道理佢係當你好(emoji) 先令到大人大聲話佢 不過單親路真是不易行。大家加油喇

大宅

其實我都明白情緒好影響自己,我有聯絡過教會,佢地搞過講座去安排單親媽媽去面對自己情緒,但我真係一啲都抽唔到時間,每日送返學、返工、接補習班、跟功課、通告,溫默書,都用晒我既時間,每晚係一度食飯一度睇功課通告,一上床又第二朝,我份工有時仲要OT,我唔係講笑,我真係喺屋企痌屎都冇時間,仲要好多時係星期六上午返完工,放工後仲要趕去送小朋友上補習班,我嗰日先同阿媽講,我一個星期得一日時間可以入廚房睇下雪櫃仲有咩食,我已經連自己晚餐都唔理,屋企有咩食咩,冇就買飯盒,我都唔知自己仲可以退到咩地步。但屋企人永遠係冷眼旁觀,真係你死你既事,最好唔好煩到佢地,你自己搞掂就得啦。如果你好似我咁,咩都一個人承擔,可能仲會快壓力爆煲

大宅

Bbtvsvod 發表於 19-3-5 16:06
其實我都明白情緒好影響自己,我有聯絡過教會,佢地搞過講座去安排單親媽媽去面對自己情緒,但我真係一啲都 ...

因為離婚依回事,我都同家人搞到好淡,佢地從來都唔會在任何層面幫手,包括時間/金錢。
教會都無咩用,因為生活日日都係咁,逼到爆⋯仲邊有時間好好思考人生⋯⋯

複式洋房

lovely_nurse 發表於 19-3-25 14:51
因為離婚依回事,我都同家人搞到好淡,佢地從來都唔會在任何層面幫手,包括時間/金錢。
教會都無咩用,因 ...

Same 為左離婚同家人好淡,但唔好灰心,我地仲有朋友,同路人係度…
有咩係度講下,希望你心理會好d
加油!

別墅

回覆 Bbtvsvod 的帖子

情緒呢家野。。
真是,唔容易處理得好。

我這種人 。急性加要求高,

自覺是痳煩人

複式洋房

Bbtvsvod 發表於 19-3-5 16:06
其實我都明白情緒好影響自己,我有聯絡過教會,佢地搞過講座去安排單親媽媽去面對自己情緒,但我真係一啲都 ...

exactly 100% 明白!
成日話聽下講座, 約下朋友, 自己要搵D興趣....

又要番工, 收工跟功課已經係下半場嘅開始, 食飯痾屎都已經變得奢侈!
D理論只係俾人開講座架咋!

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回想返自己讀幼稚園,都有奀皮既時候啦,細路仔,好難要求佢百分百聽話。好明白又要返工,又要湊仔,係好辛苦,至少你同個仔健健康康,有工開,又有工人姐姐幫手

洋房

回覆 imkaylee 的帖子

小朋友最需要陪伴,一起玩。睇下有冇收早D噶工作。要俾個仔中意你,唔好讓佢驚你。加油!唔好灰心。

複式洋房

imkaylee 發表於 19-3-3 00:04
有時自己情緒唔好,住屋又有問題,經濟又有問題,自己返工又辛苦又攰,雖然個仔真係好錫我,但每當佢唔聽話 ...

加油,妳已經好叻女,情緒唔好可以搵地區社工傾下

首頁

尾頁

跳至