懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我知政府會為35歲以上既孕婦免費照oscar...
但係結構性超聲波係咪都一樣?
定係醫生會按每人情況去refer 要定唔要照?
如果自費(係政府)係咪都唔得?

thanks!!

大宅

回覆 # 的文章

當你系18---22weeks之間政府都會安排你照一次的(結搆超聲波)放心....
照前有張指引話你知照的內容、以及你想不想知胎兒性別都可预先知會医生–聲的!
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

大宅

原帖由 swallowng 於 09-4-27 16:18 發表
當你系18---22weeks之間政府都會安排你照一次的(結搆超聲波)放心....
照前有張指引話你知照的內容、以及你想不想知胎兒性別都可预先知會医生–聲的!

即係不論我幾多歲, 都會安排我照?

thanks!

複式洋房

政府應該係有一次照結構, 不論幾多數.
係度頸皮 (唐氏綜合証) 預產期足35歲以下就要自費. 35歲以上就免費

侯爵府

原帖由 popodordor 於 09-4-27 16:26 發表

即係不論我幾多歲, 都會安排我照?

thanks!

每間醫院都唔 同架喎, 我朋友係 tuen mun 醫院就一次都無得照.

我係威院照 oscar 時, 佢地問我係咪係返威院生bb. 我話係, 佢地就幫我book 埋照結構 u/s (兩胎都係威院照)

你都係問清楚好, 唔係等陣過曬期都未照.

複式洋房

我在QE檢查,得到的答覆是無期,所以無得同我照!
唔知是否知道我在私家做Oscar,所以想「迫」我在私家做埋結構呢?Anyway,總之稅就有份交,福利就咩都無....:(

大宅

原帖由 Nic_ma 於 09-4-27 16:39 發表
唔知是否知道我在私家做Oscar,所以想「迫」我在私家做埋結構呢?Anyway,總之稅就有份交,福利就咩都無....:( ...

QE一日得十個八個quota
我因為早去登記(好似三wk到)
所以到我20週時的結構仲有位

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀, 間間醫院都唔同架
廣華係全安排, 但高齡優先, 之後安排第一胎媽媽, 再有位先比第二胎個d囉, 所以第二胎好多時都冇位冇得做架

係廣華照結構唔理係高齡都要比 $60

複式洋房

我都係o係QE產檢同埋會O係果度生...
我O係私家做過OSCAR...但QE 個DOCTOR都幫我BOOK時間照結構WOR!~

不過照結構果個好FULL...
我都係咁O岩有位JAR~
會唔會因為FULL左俾唔到你呀?
COZ 要O係某一段週數照先得~
MAY BE佢地FULL 到過左果個週數呢~

唔知是否知道我在私家做Oscar,所以想「迫」我在私家做埋結構呢?Anyway,總之稅就有份交,福利就咩都無....:( ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

no喇, 我姑仔去廣華產檢, 第一次去, 已經話無位照結構, 請自費攪掂!
佢去左旺角照, $800大元
原帖由 siusum 於 09-4-27 04:44 PM 發表
係呀, 間間醫院都唔同架
廣華係全安排, 但高齡優先, 之後安排第一胎媽媽, 再有位先比第二胎個d囉, 所以第二胎好多時都冇位冇得做架

係廣華照結構唔理係高齡都要比 $60 ...

大宅

下... 乜間間醫院唔同架...
咁我試下再打多一次去瑪嘉烈先...
個姑娘頭先同我講, 話要35 先安排照, unless 醫生有refer 有需要...
聽落就唔係因為年齡... 似係佢地夠唔夠quota 喇...

有無人係瑪嘉烈有呢個經驗? thanks!

等待驗證會員

我兩胎都係瑪嘉烈照結構,,,但我唔係35歲,我仲係廿幾歲,,但我知今年個期真係好full,,我都約到成21wks先有得照,,同埋我想問照結構乜要自己打去約ge咩!!我唔係自己約架喎!!

複式洋房

35歲以上做OSCAR Test 都係要收$1,300,不是免費,就算做抽羊水Fast Report都要收$1,300的,至於照結構就係唔駛錢,同埋係醫生安排的,我第一次產檢醫生就自動同我約期照結構,我都係政府醫院。

大宅

原帖由 朱扒王 於 09-4-27 18:19 發表
我兩胎都係瑪嘉烈照結構,,,但我唔係35歲,我仲係廿幾歲,,但我知今年個期真係好full,,我都約到成21wks先有得照,,同埋我想問照結構乜要自己打去約ge咩!!我唔係自己約架喎!! ...

ic ic.... 唔該晒!

別墅

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-27 17:04 發表
no喇, 我姑仔去廣華產檢, 第一次去, 已經話無位照結構, 請自費攪掂!
佢去左旺角照, $800大元

我5weeks時去廣華登記, 都要14weeks先做第一次產檢, 我第一貽, 廿幾歲, 但家族有人生過唐寶寶, 所以醫生先安排我19weeks時照結構. 真係好鬼full, 睇下你好唔好彩.

複式洋房

我想係因為佢地個期full左啫。因為我有左6 weeks就去qe登記了。過了幾天去抽血見姑娘時,姑娘已經話結構好full(佢揭本簿時我都見到真係好full呢!),我當時都係尾二、三果個book到合適的週數照結構的。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

因為我姑仔第一個b, 12週左右就無左, 所以第2次有b, 樣樣都睇定d先, 費事攪完得個吉....佢12週左右至去登記呀
原帖由 Honey-Pig 於 09-4-27 09:57 PM 發表

我5weeks時去廣華登記, 都要14weeks先做第一次產檢, 我第一貽, 廿幾歲, 但家族有人生過唐寶寶, 所以醫生先安排我19weeks時照結構. 真係好鬼full, 睇下你好唔好彩. ...

男爵府

我屯門生就無得照結構啦..........

首頁

尾頁

跳至