懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位, 你地放產假, 會在預產期提前幾耐放架??, 公司想我早放早返

大宅

我就前3後7!

侯爵府

我兩胎都係前2後8, 都唔好set 得太早返工呀! 終於要時間休息下比身體復完

大宅

我放後10(開刀)加7天大假即係放後11

別墅

前2後8

原帖由 小豬咪 於 09-4-27 15:03 發表
請問各位, 你地放產假, 會在預產期提前幾耐放架??, 公司想我早放早返

大宅

原帖由 小豬咪 於 09-4-27 15:03 發表

我公司想我放前6後4喎, 佢話安排吾到人手, 仲好似講到好為我好咁, 想我早D休息下, 之後我吾肯, 最後增取到前4後6囉, 佢仲話只係比我今次咋, 下不為例, 我好吾開心, 我係公司做左9年, 又吾係成日生仔, 又好小請假, 去私家產檢都星期日先去, 今次只係第一胎, 都咁樣對我....搞到我都冇晒心機...

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 小豬咪 於 09-4-28 09:46 發表

我公司想我放前6後4喎, 佢話安排吾到人手, 仲好似講到好為我好咁, 想我早D休息下, 之後我吾肯, 最後增取到前4後6囉, 佢仲話只係比我今次咋, 下不為例, 我好吾開心, 我係公司做左9年, 又吾係成日生仔, 又好小請假, ...

好似勞工法例係得前4後6,同前2後8選,你公司甘樣對你又真係唔多岩wo.幾無人手都好,都係放10個week0者.你話生完梗係要多d休息架啦.唔係法例比甘多假仲咩wo.
不過你都唔好唔開心啦.甘會影響bb架.

我就想放前1後9.不過因我返工返得遠,可能都要睇情形再決定.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 小豬咪 於 09-4-28 09:46 發表

我公司想我放前6後4喎, 佢話安排吾到人手, 仲好似講到好為我好咁, 想我早D休息下, 之後我吾肯, 最後增取到前4後6囉, 佢仲話只係比我今次咋, 下不為例, 我好吾開心, 我係公司做左9年, 又吾係成日生仔, 又好小請假, ...

勞工例係4後6 或最遲 2後8...冇協定就放前4架喎...
後4咪剛坐完月就要返工囉..
講到好似佢恩准咁...:;pppp:

我上胎放2後8, 點知阿仔早左, 變左後10
今胎都打算放前2...

複式洋房

我返到4/30, 5/5 開刀
公司就計我5/4 先開始放 maternity leave because 5/1 to 5/3 係public holiday. So 我係前0后10呀!!

大宅

回覆 # 的文章

你地就好啦, 公司咁好, 我公司都吾知咩公司, 再遲多一星期放都吾比, 諗起都傷心

大宅

你公司只係為自己諗仲講到為你著想咁真係好衰呀! 死人都唔好前6後4, 你既身體生完1個月根本冇可能復完架~

我自己本身EDD 係6月中, 前2後8, 之後再自己請多2星期大假好好休息同睇bb

原帖由 小豬咪 於 09-4-28 16:05 發表
你地就好啦, 公司咁好, 我公司都吾知咩公司, 再遲多一星期放都吾比, 諗起都傷心

洋房

前4後6真係咪好辛苦喎!
我打算生之前3星期開始放,我間公司有4個月產假.加埋自己啲大假,會放大約5個月.到時可以教新嚟個工人湊仔.

原帖由 keio 於 09-4-28 17:21 發表
你公司只係為自己諗仲講到為你著想咁真係好衰呀! 死人都唔好前6後4, 你既身體生完1個月根本冇可能復完架~

我自己本身EDD 係6月中, 前2後8, 之後再自己請多2星期大假好好休息同睇bb

...

大宅

我想請問大家會用幾時為準的edd來交俾公司的呢? (如果prepare 順產的話)

我公司要我最遲放之前的一個月要決定點樣放, 但係我每次睇c+個report 睇到的edd都係唔同的, 咁我應該點呢?

是否應該到咁上下再叫醫生出封信先可以決定到個edd的呢?

大宅

原帖由 rainbow.li 於 09-4-29 16:58 發表
前4後6真係咪好辛苦喎!
我打算生之前3星期開始放,我間公司有4個月產假 .加埋自己啲大假,會放大約5個月.到時可以教新嚟個工人湊仔.

你間咩公司, 個個都想加入啦! 有4個月產假 , 羡慕c人咩~
我依家得14w未講定幾時放產假, 但我就預左係前2後8囉!
my son b'day 13 Oct

大宅

前2後8

大宅

前2后8,之后用自己假放多1個月,所以放咗3個半月先返工...

諗返轉頭都係前3后7最好,因為當時個肚都好大,好攰,前2都好難捱,日日返工都好辛苦,行路又慢.雖然我B係預產期當日出世,但俾我知咁辛苦我會前3后7.

大宅

我原訂前2後8,點知胎水少,要提早十幾日開刀生,最終係前2日後9週零5日,勁正!

原帖由 sunggie 於 09-4-29 22:37 發表
前2后8,之后用自己假放多1個月,所以放咗3個半月先返工...

諗返轉頭都係前3后7最好,因為當時個肚都好大,好攰,前2都好難捱,日日返工都好辛苦,行路又慢.雖然我B係預產期當日出世,但俾我知咁辛苦我會前3后7. ...

別墅

你地就好啦, 公司咁好, 我公司都吾知咩公司, they don't allow 3 weeks AL after mat leave, they only allow 1 week, said if I take too long holidays will increase their work load, so 前2後8加1

原帖由 胡月銀 於 09-4-27 17:33 發表
我放後10(開刀)加7天大假即係放後11

大宅

陪月勳章

勞公法例講明產假一定放70日,前4後6or最遲前2後8,如果BB41WK出生,你可以同醫生講下,攞多一星期假不過會係無薪假

複式洋房

我攞前二後八+7日半大假.

柏曦5月19日出世喇

首頁

尾頁

跳至