論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

又要5000蚊, 又要地鐵沿線。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-3-5 17:24

13年經驗老seafood. 請左佢, 係佢做你boss, 唔係你做佢boss。出錢請個 boss 番黎比氣自已受。
仲要湊開老人家, 即係 hea 慣懶慣, 無黃管, 有細路千祈唔好請。
仲要獅子開大口要5000。

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-3-5 18:11

13年經驗老seafood. 請左佢, 係佢做你boss, 唔係你做佢bo ...

一開始已要求5000, 俾人感覺唔太好。 應該唔易應付的。

wcpcelia    發表於 19-3-6 10:53

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-3-5 18:29
一開始已要求5000, 俾人感覺唔太好。 應該唔易應付的。

高價請回來的工人未必好。
我會例牌同佢講 contract 只寫 basic salary.
如做到90分才有果500蚊bonus.
如黑面駁嘴玩電話做野做一半, 一個仙都不會比多佢

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

仲可能要求獨立套房

男爵府

Poyau 發表於 19-3-5 19:14
仲可能要求獨立套房

有工人獨立套房。
多數豪宅。
表面上風光。
但愈有錢對工人愈克薄 。萬一遇上超難頂豪門闊太太, 祝佢好運。

子爵府

Thelittlepingu 發表於 19-3-5 17:24

13 年已成精

唔該晒!

寶石宮

2023年兔年勳章

Solarflare 發表於 19-3-5 19:24
有工人獨立套房。
多數豪宅。
表面上風光。

豪宅工未必筍 如果遇着難頂闊太······

男爵府

細姐姐 發表於 19-3-5 19:34
13 年已成精

唔該晒!

同我件成精印一樣。
好難搞的。
要好嚴, 少啲心力都唔得。
間唔中何東獅咁鬧7佢, 等佢驚下, 好一排, 又hea過, 又要鬧7, 真係命都短幾年。

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-3-5 19:24
有工人獨立套房。
多數豪宅。
表面上風光。

公海有位jm 都有套房俾姐姐, 但成日俾姐姐食住。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-3-5 20:40
公海有位jm 都有套房俾姐姐, 但成日俾姐姐食住。

邊個post?
套房咁好住宿都比工人食住, 呢位公海jm究竟有幾林善?

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-3-5 20:58
邊個post?
套房咁好住宿都比工人食住, 呢位公海jm究竟有幾林善?

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22296585

珍珠宮

Thelittlepingu 發表於 19-3-5 21:15
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22296585

耐不耐見佢出post呻。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

在HK 13年, 若掂嘅, boss會唔放人, 唔止收5千啦。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-3-5 23:43
在HK 13年, 若掂嘅, boss會唔放人, 唔止收5千啦。

果13年未必係一個僱主。
可能係2年-4年一個僱主, or 長期跳工賺錢。
如係13年同一僱主, 問下她拎僱主電話, 如唔肯比, 應該走時借錢駁嘴黑面偷野做盡晒。唔敢比你知。

珍珠宮

lily-of-valley 發表於 19-3-5 23:43

聲稱現任僱主過身。

我 in 左幾個,有兩個都係咁講。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-3-6 08:33
聲稱現任僱主過身。

邊有咁多僱主過身。
就算係真, 都可找僱主家人做 reference。
好明顯係唔想你搵前僱主。唔知衰邊犯。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Thelittlepingu 發表於 19-3-6 08:33
聲稱現任僱主過身。

2014 8月, 我炒肥廢人cornellia, 因Pa死。 但我留返佢細佬andy. 請願留男都唔留廿。 佢見工就稱僱主過身。 大模屍樣要我比reference, Pa死亡証。 就算差reference我都唔寫, 因衰法電話簿寫唔晒。 我話Sir's death certificate personal document, you have no authority to look.

日日追。 就係唔比。 卒之都揾到工在荃灣, 但垃圾就係垃圾, 迫人炒呃錢。 10月尾又比人掃把, 又話揾到第三份架,入境處唔批visa.

象牙宮

Solarflare 發表於 19-3-6 07:53
果13年未必係一個僱主。
可能係2年-4年一個僱主, or 長期跳工賺錢。
如係13年同一僱主, 問下她拎僱主電話, ...
我以前偷野印, 請時在香港6年, 三個约, 但從無續過。 我度亦滿約, 因不能。人贜並獲, 唔憤比多個月佢, 捱到完約。

珍珠宮

Solarflare 發表於 19-3-6 08:43

邊有咁多僱主過身。

試過一次本來都差不多想簽一個因僱主亞媽過身但做到完約的。 點知上到agent 見佢執晒行李。agent 話個僱主今日release 左佢, 變斷約。 我問點解會即日走又答唔出, 咪問佢可唔可以同僱主傾下。 點知僱主話係工人自己話即日閃。 仲有 , 話佢做野唔掂。 最後都冇簽佢。

首頁

尾頁

跳至