自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有香港車牌多年, 將會在加拿大工作, 請問:
1. 可唔可以直接在當地取車牌? 要另外考試嗎?
2. 國際車牌有效為期幾耐?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

2. 6 months (from arrival)
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

1)如果拎加國車牌,一定要考過!
不過冇分棍波同自動波牌!

2)$80一年,即日上運輸處申請即可,帶張護照size相片上去就得!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

別墅

Thank you!

照道理, 如果我在香港取得國際車牌, 即可在加拿大駕車1年啦, 但同時亦可考當地的車牌, 是嗎??

水晶宮

你攞國際牌時check check啦,個牌係一年有效,但只可以在入境後用半年,留多過半年要再有出入境紀錄先可再開車,國際牌係用黎証明你個香港牌,有d國家(如英國/澳洲)就連國際牌都唔洗,直接睇個香港牌同passport(都係可以開半年車),我去美國時有攞國際牌,因為美國乜都煩d,加國係commonwealth國家,可能同澳洲一樣香港牌+passport就ok。

原帖由 kongzilla 於 09-4-28 02:41 發表
Thank you!

照道理, 如果我在香港取得國際車牌, 即可在加拿大駕車1年啦, 但同時亦可考當地的車牌, 是嗎??

別墅

Thank you各位!!!

依家我就係煩緊, 無車牌或唔承認香港車牌, 我點可以在加國生活?! 如果要考過, 又要時間, 等考期間, 我點出街呢?

水晶宮

一邊用國際牌,一邊考加國車牌,半年內如果未考到,就出一出境(去一去美國都ok,只要passport有新arrival印),用多半年國際牌。一年內都考唔到,可能即係唔適合o係加國開車

原帖由 kongzilla 於 09-4-28 15:08 發表
Thank you各位!!!

依家我就係煩緊, 無車牌或唔承認香港車牌, 我點可以在加國生活?! 如果要考過, 又要時間, 等考期間, 我點出街呢?

別墅

我都係咁諗, 一方面用國際車牌駕車, 同時又考牌囉.... 如果用國際車牌駕車, 我估保險可能會好貴。

eeb, 請問你知唔知:
過去再考時, 是考筆試or路試or兩者都要考呢?

水晶宮

唔同省份可能有唔同,我同事係canadian,佢話要先俾錢($10加幣)考個(好容易,基本上係common sense既)筆試,之後再考路試攞G1/2牌(可開車但有限制),之後再考G牌。

你會去邊個省?

原帖由 kongzilla 於 09-4-29 15:56 發表
我都係咁諗, 一方面用國際車牌駕車, 同時又考牌囉.... 如果用國際車牌駕車, 我估保險可能會好貴。

eeb, 請問你知唔知:
過去再考時, 是考筆試or路試or兩者都要考呢? ...

水晶宮

同事仲話最好一去到就考筆試先,因為book考路試都要3/6個月(佢唔記得幾耐,不過一定要等)

G1同G係考highway之差,補下鐘,然後直接考G都得,之後要掛一年P牌。

大宅

係呀,一邊用國際牌,一邊考加國車牌,其實要睇下係咩省,我個時係AB calgary,我覺得好易,好快拎到個牌喇~

別墅

Thank YOU各位!!

我知多d, 個心都定d啦!
我會去多倫多, 所以我估都應該要考筆試及路試囉。

首頁

尾頁

跳至