自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞仔小四, 之前補開星期六專科數學及中文, 補左成年, 但成績未見有改進, 亞仔數學都係唔夠時間做晒,
呢家諗緊改私人-請個大學生同佢補習一星期兩小時, 而我放工時間同佢操數學卷, 一星期做4-5份.
我諗緊改補習社或是私補好? 請問可否給點議見. 謝謝!

男爵府

最重要小心搵,搵個合適的老師.我之前係補習社中哂招

男爵府

回覆 JaneJaneT 的帖子

我呢個係私補係中介 介紹, 讀大學, 都係講返亞仔錯的題目, 教返佢點做...請問妳之前係補習社點中招? 謝謝

男爵府

回覆 cc1549 的帖子

之前去某一間補習社, 只係懂得影印坊間嘅練習,老師教錯別字,寫簡體字

wcpcelia    發表於 19-3-8 19:52

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

私補應該會針對d,但搵到個好既都唔容易

tsung    發表於 19-3-8 20:11

男爵府

yokulami 發表於 19-3-6 15:40
私補應該會針對d,但搵到個好既都唔容易

agree, 補習社多數麻麻, 之前試過, 發覺越補越差, 即刻quit

伯爵府

私補好, 一星期, 1-2次, 2-3小時,
真心好想同所有家長講, 吾好浪費金錢去補習班, 洗個千幾元係無用的,

我有做過補習班TUTOR, 只係跟D 專題, 又頭教一次,

男爵府

所以諗住自己操卷, 唔識就問私補老師.
但作文, 修詞技巧等唔知教唔教到, 因個私補老師好細個, YEAR 1,

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

補習社只是比練習你返屋企做,下堂改,有改正會同小朋友講返,但我仔話答案唔同佢個model answer就當錯,佢無晒自信,唔見太大進步。後來改請私補。

大宅

個人試過私補同補習社,補習社上左等同冇上過,最多剩係睇功課同默書。私補會好點起碼一對一,有咩問題可以即問老師。但係私補都要睇個老師好不好,有口碑那些通常都係好貴同冇空檔接妳job做。讀書始終要靠個人動力,有親戚朋友唔洗補習都入到名校真係要睇小朋友有冇心讀,如果冇經濟考慮當然可以找個好的私補

歡迎歡迎

大宅

回覆樓主:

數學補習班好處是大量paper操練,私人反而不太好!

象牙宮

回覆樓主:

補習班要搵小人一組果d,私人當然比較好,但都要自己得閒做練習,唔好上堂做

子爵府

cc1549 發表於 19-3-6 15:12
亞仔小四, 之前補開星期六專科數學及中文, 補左成年, 但成績未見有改進, 亞仔數學都係唔夠時間做晒,
呢家 ...

有私補專注講解都好,但最好有d經驗懂得點引導同解釋,又要有啱教材。
數學都可以考慮係學校附近嘅數研,教材近學校課程,有d centre又可能有額外出面學校d考試题目比佢地做。我覺得有時單對單又係自己地頭會冇咁専心。等佢出去係組上面見到同校或其他學校學生有比較, 激發。

子爵府

如果派練習做,根本不用去補習班,自己買來給他閒時做都可以了,私補可以針對弱項,多加強化

男爵府

回覆 思澄爸爸 的帖子

數研試過, 唔係好掂, 補左=冇補

水晶宮

回覆樓主:

大學生唔合適,因佢地本身好忙,要搵專補習的私人補習老師,佢地正職係補習,有時間針對每學生進度出練習同合佢的教學方法

話晒你比錢係想有成果而真金白銀地付出

子爵府

cc1549 發表於 19-3-6 18:12
回覆 思澄爸爸 的帖子

數研試過, 唔係好掂, 補左=冇補

我都試過幾間數研,最後先聽口啤去學校區嗰間。我暫時當keep住有得做有人指導幫軽下我,唔駛我下下科科跟到嘔血。我之前都係自己一手一腳跟自己比exercise佢做自己教晒。當然,如果要考試高分,我覺得補習呢個都係輔助性,屋企點再跟先重點。

子爵府

親子王國15週年勳章

大學 Year 1 點會教唔到作文, 修詞技巧?我未讀 Year 1 就已經教小朋友作文。不過成績好的確唔代表識教。畀少少時間個私補同你小朋友磨合。佢 Year 1 都出黎幫小朋友補習,都證明佢係有耐性同愛心去教。
數學我私人同補習社都上過,數學太講究操練,補習社可以提供好多練習,操到你熟。

翡翠宮

牛年勳章

私補好d,但好老師唔易搵,要花少少時間

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-3-6 18:31

大學 Year 1 點會教唔到作文, 修詞技巧?我未讀 Year 1 就已經教小朋友作文。不過成績 ...

謝謝你,我都會比多少少時間私補,等佢同仔磨合下先。

首頁

尾頁

跳至