自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請問泰國出入境係咪有D 特別規定架?

我網上爬文, 好似帶相機, 手機, 貴重物品等都要申報, 否則會重罰, 是真的嗎?

係咪出入境帶嘅錢都有最低和最高限制?

另, 係咪可以有E CHANNEL入泰境, 第一次去泰國, 可以用e channel嗎?

求大家幫忙解答,謝謝

大宅

htts 發表於 19-3-7 09:23

我網上爬文, 好似帶相機, 手機, 貴重物品等都要申報, 否則會重罰, ...

旅客帶個人用的手機及相機,問題不大。
就算申報亦簡單申報一下就可以,冇人太關心你随行的手機及相機的

至於現金,相信任何國家都會有上限的規定,但作為一個普通的旅客,加上我們可以用信用卡的情况下,你根本不用帶太多現金去的。至於下限方面,以我所知只針對國内旅客的措施,我們香港人去的話未見有現金入境下限的要求。

你第一次入境,當然不能去 E 通道。你到時去再了解一下,能否登記,出境時使用吧。

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

pkbkek 發表於 19-3-7 09:50
旅客帶個人用的手機及相機,問題不大。
就算申報亦簡單申報一下就可以,冇人太關心你随行的手機及相機的

thx

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

htts 發表於 19-3-7 09:23

我網上爬文, 好似帶相機, 手機, 貴重物品等都要申報, 否則會重罰, ...

“入境泰國海關會隨機抽查每人身上須準備2萬泰銖,每個家庭4萬泰銖。(等值貨幣即可,如美金、台幣等)。”

http://www.tattpe.org.tw/GoThailand/go_enter.aspx?AspxAutoDetectCookieSupport=1

寶石宮

meatballs 發表於 19-3-7 10:01
“入境泰國海關會隨機抽查每人身上須準備2萬泰銖,每個家庭4萬泰銖。(等值貨幣即可,如美金、台幣等)。”
...

要帶咁多?

Thx thx

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

htts 發表於 19-3-7 10:04
要帶咁多?

Thx thx

係真嘅,但未聽過有人俾人查
聽講係針對某國人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

htts 發表於 19-3-7 10:04
要帶咁多?

Thx thx

聽講係針對某國人

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 10:07
聽講係針對某國人

我見連camera 都要申報, 唔係會被罰, 自用相機係其他國家都唔洗申報㗎

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 19-3-7 10:06
聽講係針對某國人

男爵府

回覆樓主

我去超過十次都未申報過,亦未見過任何人申報相機呢d;你吾講都吾知

CACACAROL    發表於 19-3-7 10:15

大宅

meatballs 發表於 19-3-7 10:01
...

還是看泰國旅遊官網會準確一點, 的確是有類似的條款, 不過只針對要申請簽證的國家passport而已
https://www.tourismthailand.org/Home/Banner/VISA-ON-ARRIVAL--1528

1. Andorra
2. Bhutan
3. Bulgaria
4. China
5. Cyprus
6. Ethiopia
7. India
8. Kazakhstan
9. Latvia
10. Lithuania
11. Maldives
12. Malta
13.Mauritius
14. Romania
15 .San Marino
16. Saudi Arabia
17. Taiwan
18 .Ukraine
19. Uzbekistan

你睇的是台灣網, 所以才會有有關信息。 而我們用特區護照是不需要受有關條款限制的。
而有關下限金額, 亦不是 20000 及 40000 ...
The applicant must possess means of living expenses at the amount of 10,000 Baht per person and 20,000 Baht per family accordingly.

寶石宮

pkbkek 發表於 19-3-7 10:36
還是看泰國旅遊官網會準確一點, 的確是有類似的條款, 不過只針對要申請簽證的國家passport而已
https://w ...

thx thx

首頁

尾頁

跳至