自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

以前養開狗,唐狗,西施狗,洛威那,拉布拉多都養過,養得都好好,隻隻狗都健康同有家教,不過都好多年之前了,依家屋企冇晒寵物啦。

以前覺得啲狗好似同人比較相處得來,覺得狗仔性格開朗啲。但最近因工作關係成日接觸到貓,覺得原來貓都可以同人相處得幾好,令我對貓有另外一種睇法,現在想養貓貓!希望大家俾啲意見

1: 希望隻貓性格溫馴啲,以前見啲糖貓好似成日攞啲抓出嚟凶我,一時申D抓出嚟一時又收返埋,同佢玩兩下就真係出手找我,搞到我有啲陰影

2: 希望少啲遺傳病

3: 比較少甩毛,因為唔想成間屋都係貓毛

想問大家邊一隻品種嘅貓會比較適合我?有冇貓鋪頭介紹?

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

不如去領養

wcpcelia    發表於 19-3-8 19:32
tsung    發表於 19-3-7 13:28

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

支持领养,可以去SPCA睇下,唐猫也可以性格溫馴!

tsung    發表於 19-3-7 13:28

水晶宮

arrowmark 發表於 19-3-7 10:36
以前養開狗,唐狗,西施狗,洛威那,拉布拉多都養過,養得都好好,隻隻狗都健康同有家教,不過都好多年之前 ...

領養吧,唐貓最易養,又聰明,比較少遺傳病。

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

http://www.lap.org.hk/?fbclid=Iw ... PFLd5DC0vRJX9y2rgEQ

領養機構

男爵府

吾好買啦... 去領養...給毛孩一個家...

伯爵府

arrowmark 發表於 19-3-7 10:36
以前養開狗,唐狗,西施狗,洛威那,拉布拉多都養過,養得都好好,隻隻狗都健康同有家教,不過都好多年之前 ...

最近見到有貓bb領養嗰對好可愛,至於伸爪抓人,只是一隻隻嘅性格,我同時間養2隻波斯,一隻掂下都唔得,一隻同你玩到癲哂都唔出爪,我時時諗起呢隻貓嘅可愛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

去領養

水晶宮

支持領養,寵物愛回家。

比個機會d貓貓,佢地都值得被主人愛錫。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 爸B勳章

領養!唐貓好可愛

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

我前後3隻猫..........都係唐猫.......2領養, 1村屋門口執BB猫

3隻都唔同性格

第1隻 14歲就byebye........2歲時領養........最惡, 唔高興真係會出手傷人, 但佢係最善解人意, 就好似會聽我講心事
但同佢玩要小心猫姐發脾氣, 所以我攪佢時, 必定hold 住佢前爪

第2隻 一日掛住食, 或許同佢身世有關, 領養已過一歲, 又未絕育, 估計係街大, 養成佢飢不擇食, 衰到摷垃圾筒, 為咗佢, 屋企食物一定要小心蓋好
性格.........不問世事, 有得食同瞓就得, 而家起碼17歲老婆婆

第3隻 執返嚟得手掌咁大, 而家5歲了...........極貪玩, 到而家都仲會行過捉我隻腳,
開燈伸手又會跳上牆捉我隻手
8掛到頂點, 好鍾意跟出跟入, 陪我去厠所, 去沖涼, 陪瞓, 但永遠只在附近, 唔鍾意人抱, 連攪都唔得, 即閃, 不過佢脾氣好好, 我同老公成日玩佢捉佢, 唔俾走, 佢會推開我地, 輕力咬我地, 但從來唔出爪傷人, 因為咁, 我地更鍾意攪佢

大宅

畀面勳章

我未養過寵物,想養猫,但想學多啲知識先,請問從何入手學習?

男爵府

回覆樓主:

除咗冇毛貓,凡貓都會甩毛。相對地唐貓系小病痛D,你可考慮領養,好多唐貓都好乖,好嗲。買賣名種好多系有病痛,希望樓主幚幚浪浪(emoji)(emoji)

禁止訪問

公爵府

短毛易打理
期待2019

珍珠宮

領養都不錯嫁,我家兩隻寵物都係spca度領養返黎

P. S. 不是貓,是其他動物

複式洋房

冇錯去領養都係一個好嘅選擇

等我搵日去睇吓先

禁止訪問

伯爵府

支持你領養唐貓,唔會甩太多毛,又唔似摺耳貓有遺傳問題。
另外性格溫唔溫馴都要睇隻貓本身,不過佢哋正正常常唔會出抓㗎,不過如果貓仔太細冇分寸就會。

首頁

尾頁

跳至