夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

從結婚住埋一齊開始
問題一直出現,爭吵愈來愈多
為左bb,一直都忍住
想俾bb完整既家

但bb慢慢長大了
懂事了
兩公婆長期係bb面前嘈架
成日嚇到bb大喊
最慘係,爸爸發脾氣會直接吾彩bb
bb狂嗌爸爸都吾理,什至狠心鎖門
到第2朝訓醒都可以繼續吾彩bb
bb係無辜

咁既環境
對bb成長很大負面影響

俾左一次又一次既機會
完全冇改善到
反正一發脾氣時就會六親不認
bb都冇面俾

結果,我決定要分居了!

希望bb會原諒我呢個決定!

大宅

MommyPanel勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回

品琪 發表於 19-3-9 03:28
從結婚住埋一齊開始
為左bb,一直都忍住

點同bb解釋好呢?

珍珠宮

品琪 發表於 19-3-9 04:00
點同bb解釋好呢?

BB 細,唔使解釋。大個佢問到就客觀地講,父母夾唔來,嚴重影響雙方情緒健康。父母冇健康,就唔夠資源來照顧BB。
媽媽比較有能力照顧BB,所以媽媽來照顧BB。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

從結婚住埋一齊開始
為左bb,一直都忍住

問題原於你們兩者在育兒教育上的理念分歧比較大,才導致的大大小小磨擦。
但其實其間你們有否真正坐低傾一下,怎樣處理呢?
如分工管不同的範疇?因為我都試過,好多時大家都管同一個領域的問題時,好多時就會出現意見分歧的情况,好容易有磨擦的。所以,我就索性分工管就算,其間有關對方管的範圍,一般只會做協助者去處理有關問題,不會太多加意見。反之亦一樣~

至於兩公婆的相處,就更加是你們去協調。
如果你問我,發脾氣時自己玩自閉,冇大罵講hurt人的説話亦冇動手的話,其實已經可以了… 畢竟每個人都會有脾氣,只是他選了自閉的方法去令自己 cool down 而已~
為何不就讓他自己冷静一下就算了呢?真的值得要攪到頭家散嗎?

翡翠宮

品琪 發表於 19-3-9 04:00
點同bb解釋好呢?

bb細,吾洗解釋
父母吾快樂,家庭亦吾快樂
仔女亦吾方快樂
最緊要離左都盡父母責任

大宅

858D 發表於 19-3-9 07:19
BB 細,唔使解釋。大個佢問到就客觀地講,父母夾唔來,嚴重影響雙方情緒健康。父母冇健康,就唔夠資源來照 ...

其實bb都3歲啦

而家就係好多野都明d吾明d

最慘係佢勁勁勁勁勁鍾意爸爸

所以先想「解釋」得好d。

大宅

pkbkek 發表於 19-3-9 07:27
問題原於你們兩者在育兒教育上的理念分歧比較大,才導致的大大小小磨擦。
但其實其間你們有否真正坐低傾一 ...

多謝你咁詳細既分析

的確係bb出世後,我地嘈架多過傾計

改極都改吾到

而家大家有共識分居1年,之後再決定餘下既路點樣走。

珍珠宮

品琪 發表於 19-3-9 08:33
其實bb都3歲啦

而家就係好多野都明d吾明d
咁有共識分居一年間點分個仔D時間畀佢爸爸嗎?可以唔分居,但分工作崗位,分權。妳教仔,佢冇權管。
佢D事,妳某權過問。好似一間公司分開唔同部門同主管來管理咁。
咁就冇得爭議啦。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆 品琪 的帖子

總之你兩那一方面有交嘈的,就要分領地來管。互不相干,不攝政。河水不犯井水,咁咪冇交嘈囉。
個仔又可以在同一屋簷下,要媽得媽,要爸有爸。個仔就唔會要你解析啦。

珍珠宮

pkbkek 發表於 19-3-9 07:27
但其實其間你們有否真正坐低傾一 ...
我與我前夫都係如此安排,佢完全主內,我只顧搵錢。所以,我預左在家冇曬地位。
我前夫同我講: 佢地三個冇我在時,樂也融融。 我一翻來,佢地就個個緊張曬,少少事佢地就互相嘈鬧。

我平心接受。佢地D老爺小姐召見我,我先露面。見夠,我就閃人。

大宅

858D 發表於 19-3-9 09:07
我與我前夫都係如此安排,佢完全主內,我只顧搵錢。所以,我預左在家冇曬地位。
我前夫同我講: 佢地三個冇 ...

但為何仍然要變“前夫”?
不是已找到解決的方法嗎?

大宅

品琪 發表於 19-3-9 08:37
多謝你咁詳細既分析

的確係bb出世後,我地嘈架多過傾計

那大家冷静一下都不是壞事,但亦希望你們可以找到出路,給小朋友最好的成長環境就好了~

珍珠宮

pkbkek 發表於 19-3-9 10:00
我犧牲了自己,被屈死了。

珍珠宮

pkbkek 發表於 19-3-9 10:00
就算現在變前夫,我們還是一個家。我依然搵錢擔起佢地,依然全部錢畀曬佢地。
而且分居也只是住在隔壁。

大宅

858D 發表於 19-3-9 10:14
就算現在變前夫,我們還是一個家。我依然搵錢擔起佢地,依然全部錢畀曬佢地。
...

明白,其實亦只是另類的相處方式,相見好同住難的問題。無奈只是發生在核心家庭内,才攪到咁樣。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

從結婚住埋一齊開始
為左bb,一直都忍住
佢會否有病..........都市精神病,佢自己唔覺得,無可能連BB都唔理

珍珠宮

pkbkek 發表於 19-3-9 11:28
明白,其實亦只是另類的相處方式,相見好同住難的問題。無奈只是發生在核心家庭内,才攪到咁樣。
...
愛,唔一定要朝朝暮暮。其實我地能住在隔離已經好好了。
有幾多家庭可以製造如此條件呢。
我先生都要等到兒子上了大學後才與他離了婚的前妻分居。

大宅

858D 發表於 19-3-9 08:52
咁有共識分居一年間點分個仔D時間畀佢爸爸嗎?可以唔分居,但分工作崗位,分權。妳教仔,佢冇權管。
佢D事 ...

因為留低令佢最大情緒問題都吾係因為bb
係因為同埋我爸媽一齊住
佢話壓力好大,而且吾習慣香港生活
所以由佢返屬於佢自己既地方沉殿下

大宅

858D 發表於 19-3-9 10:14
...

只住在隔壁要見面都算好方便。

我bb 要見佢爸爸 要坐飛機

我諗黎緊呢一年最多見2次左右

大宅

20150618bb 發表於 19-3-9 12:25
佢會否有病..........都市精神病,佢自己唔覺得,無可能連BB都唔理

應該都有
一直有見社工,多個人開解下佢
不過都冇咩用
情緒話黎就黎
所以為大家好
只好分開
放手讓佢返回佢認為開心的地方

首頁

尾頁

跳至