論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人姐姐快將完第一個約,我啱啱都同佢續約,佢要求1/6-23/6放大假,我都應承,而家我想問:在這23日大假中,其中14日係她的年假,咁請問餘下9日係咪no pay leave,我唔需要計糧俾佢呢?謝謝!
您, 是我一個遙遠的夢~~~

水晶宮

Mao..Mao.. 發表於 19-3-10 09:35
工人姐姐快將完第一個約,我啱啱都同佢續約,佢要求1/6-23/6放大假,我都應承,而家我想問:在這23日大假中 ...

你首先要攪清楚, 工人放年假, 係計 working days, 而不是計 calendar days!

1/6 (Sat) - 23/6 (Mon) 裡面, 7/6 係端午節 = 勞工假, 不當時年假;
另外工人有休息日.
假設工人的休息日為星期日, 佢由1/6 開始開14天年假,
即係放到 18/6, 出糧要出到18/6.

由19/6 至23/6 呢五天就係 no paid leave, 呢5日就唔洗出糧.

大宅

birdbird 發表於 19-3-10 11:55
你首先要攪清楚, 工人放年假, 係計 working days, 而不是計 calendar days!

1/6 (Sat) - 23/6 (Mon) 裡 ...

Thanks! 而家我明白了
您, 是我一個遙遠的夢~~~

大宅

Mao..Mao.. 發表於 19-3-10 09:35
工人姐姐快將完第一個約,我啱啱都同佢續約,佢要求1/6-23/6放大假,我都應承,而家我想問:在這23日大假中 ...

請問請工人一張約倆年是 14 個工作天大假嗎?

謝謝

首頁

尾頁

跳至