自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女2個月前去牙科保健做杜牙根,近呢個星期成日喊住話嗰隻牙痛,但係睇隻牙表面又無野 ,有無人試過都係咁?整完都痛?

男爵府

講起兒童牙科保健嬲爆,我女怕羞吾敢出聲果種,己寫信叫牙醫拔多出來牙,點知話吾拔、吾夠時間、o嘴

男爵府

勸你都係出去睇啦,依家啲牙科保健好求其

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

跟個仔去了兩次,真心覺得好一般,d人態度又麻麻,我仔係牙齒整齊,無特別野果類

公爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-3-10 18:03
跟個仔去了兩次,真心覺得好一般,d人態度又麻麻,我仔係牙齒整齊,無特別野果類
...

我個仔去完話好鍾意喎, 啲醫護人員好溫柔, 想我隔星期再帶佢去一次

Poyau    發表於 19-3-10 22:19

珍珠宮

回覆樓主:

去牙保最好家長陪同,他們的態度真係 好差, 小朋友會驚左,有家長在場會比較收斂。

另外,杜牙根後突然覺得痛, 可能係生咗牙瘡, 生在杜牙根個窿入面,表面睇係冇㗎。
要剷走個填充物,才會看到是否有牙瘡。

我試過, 記憶特別深。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆 molasses 的帖子

你米算好彩、我是親自寫信比我女帶過去都吾拔,距甩剩牙頭、我米寫信話叫距拔,點知打來話吾夠時間拔,一隻乳牙牙頭在2個半小時都話吾夠時間,我都吾知講咩好、不停叫我下次先檢查,我話下次包唔包簿剝先,話保證唔到,到時嚟睇吓先?我咪話保證唔到我去來做咩?自己去私家睇先250元剝,等到距來都要cool牙啦

男爵府

貓頭雀 發表於 19-3-10 18:19
去牙保最好家長陪同,他們的態度真係 好差, 小朋友會驚左,有家長在場會比較收斂。

另外,杜牙根後突然覺 ...

認同,細個自己去態度極差,記憶深刻!上樓上杜牙根啲醫生好好多,好溫柔,係樓下啲人勁惡

男爵府

meko07 發表於 19-3-10 17:46
我女2個月前去牙科保健做杜牙根,近呢個星期成日喊住話嗰隻牙痛,但係睇隻牙表面又無野 ,有無 ...

快d睇E生,成2個月都仲痛。
或者call返學童(emoji)邊跟進下。

公爵府

wai9878 發表於 19-3-10 18:25

你米算好彩、我是親自寫信比我女帶過去都吾拔,距甩剩牙頭、我米寫信話叫距拔,點知 ...

我都覺係睇彩數, 我仔個隔離班同學連牙都冇洗, 話唔夠時間, 不過有俾過另一個時間佢, 家長帶去洗。

wcpcelia    發表於 19-3-10 18:32

男爵府

回覆 貓頭雀 的帖子

係,我女返來重喊添,因為寫信要求佢都唔肯剝牙、我咪係電話頂撞佢話我以前我媽要求你哋剝,唔知你哋都唔好剝牙,我都我中學要cool牙,一來貴,二來辛苦、牙醫話冇的比較,我話我冇比較呀!我只不過講翻經歷俾你聽咋嘛!之後可能惡死對我女,個囡半忍住回家喊,話以後都吾去牙科保健

男爵府

二十多年前還可以,以家系差、可能我系北區!蛀左既牙我帶去私家拔、寧願使少啲好過俾佢嚇大

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 19-3-10 18:03
...

牙科保健我覺得最好嘅就係free洗牙,上次我好彩有個好嘅牙醫見我仔響出面補牙補得有問題 ,幫埋我仔補但係要自己另外帶去再約時間

公爵府

wai9878 發表於 19-3-10 18:41

二十多年前還可以,以家系差、可能我系北區!蛀左既牙我帶去私家拔、寧願使少啲好過 ...

其實我唔知係咪全港參加咗嘅學童都去同一間?

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

meko07 發表於 19-3-10 17:46
我女2個月前去牙科保健做杜牙根,近呢個星期成日喊住話嗰隻牙痛,但係睇隻牙表面又無野 ,有無 ...

可能未杜清,我女上個月去牙科保健,無杜牙根,直接幫佢補,第2晚發燒,喊左成晚話隻牙痛,第2日我請左假,去左牙科保健睇急診,照左x光,佢就俾左藥我,再要約期等杜牙根,阿女痛左成個星期,之後聽到佢地講,話原來尼個月已經有幾個小朋友,因為咁返去再整牙
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

珍珠宮

molasses 發表於 19-3-10 18:07
我個仔去完話好鍾意喎, 啲醫護人員好溫柔, 想我隔星期再帶佢去一次

我都覺得撞手神,
我仔岩岩去開一小刀剝多生齒,
醫生幾好喎仲氹我仔令佢唔驚,
打針痛到佢喊都話休息十分鐘冷靜落黎先
記憶中細個睇都唔錯

珍珠宮

不過題外話
大家係咪無咩留意小朋友既牙
無睇開牙醫
所以搞到睇先知要杜牙根?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一年20元,要求不可咁高。佢唔肯做或冇時間做就去私家。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

阿女去灣仔果間又好好,好細心喎。
阿女升小六果年跌斷左隻牙,之後返左去牙保急症,醫生幫佢痴返原本隻斷下上去,仲話阿女好好彩,隻牙無碎,斷得齊口,所以先痴到。
之後每隔2,3個月返去 check一次,臨升中前幾個月話之後好大機會要杜牙根,因有 dd發炎,仲叫我地升中前杜左佢,咁就可以係牙保杜。
過2星期返去最後1次檢查,就正式 close file.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇牙醫都係睇彩數,我大仔仆崩門牙補緊急左半隻,細仔根學校去檢查,之後約時杜牙根,都好好

首頁

尾頁

跳至