論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

發現姐姐越來越講得多電話,現在更是一路照顧老人家,一路插住earphone傾電話,我在她面前行過幾次,都仍沉迷傾電話。其實我好想叫佢唔好一邊照顧老人家,一邊傾電話,但又擔心佢唔高興,然後唔做。唉!

男爵府

momsusan 發表於 19-3-11 19:35
發現姐姐越來越講得多電話,現在更是一路照顧老人家,一路插住earphone傾電話,我在她面前行過幾次,都仍沉 ...

姐姐入屋時你無同佢講過規矩?
我好討厭聽到工人支支喳喳講電話, 見獲丙獲。
如用一邊耳仔聽歌我會有限度忍受。

大宅

發現姐姐越來越講得多電話,現在更是一路照顧老人家,一路插住earphone傾電話,我在她面前行過幾次,都仍沉 ...

開口叫佢唔可以,要直接講不要轉彎抹角,如果你怕工人唔做事事忍讓只會不斷被佢食住,到頭來唔係佢唔做你都想炒佢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見一次會話一次的, 一定要講

子爵府

未見過做緊嘢講電話

就算同佢外出,坐車,都冇拎電話出嚟

大宅

回覆 momsusan 的帖子

贊成直接講不用轉灣
佢地民族係咁

大宅

有乜唔滿意 直接講
幾時可以用手機
幾時可以傾電話
要唔要問左你先

全部brief一次

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我day 1已經同姐姐講, 6am-9pm佢唔可以用自己電話, 我會比部剩打出打入嘅電話佢, 其餘時間(9pm後)佢可以用我屋企wifi上網,I dont care, 但前提係佢要遵守6am-9pm唔講電話, so far我2個工人(8年用工人時間)都相安無事,大家都開心
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

vickymok717 發表於 19-3-12 11:37
我day 1已經同姐姐講, 6am-9pm佢唔可以用自己電話, 我會比部剩打出打入嘅電話佢, 其餘時間(9pm後)佢可以用 ...

咁6am - 9pm 之間.. 如果姐姐無野做, 佢地點過? 放空? 睇書?
我有諗過呢個方案, 但我成日不在家, 雖是 ftm... 你家是否成日有老人係度坐陣?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

Solarflare 發表於 19-3-12 13:28
咁6am - 9pm 之間.. 如果姐姐無野做, 佢地點過? 放空? 睇書?
我有諗過呢個方案, 但我成日不在家, 雖是 ft ...
我會叫佢陪小朋友玩同睇書, 我小朋友朝早返學, 佢就主力呢個時間做家務, 下午小朋友放學, 佢整小朋友lunch, 之後陪小朋友做功課, 睇書,玩下, 4點左右小朋友就食生果, 之後就同小朋友沖涼, 之後就要準備晚飯, 基本上都無咩時間空閑, 再加上如果佢要接大嘅小朋友放學,就更加唔會有時間!

我屋企有cam, 不過我唔會成日睇住, 用人勿疑,疑人勿用,係我宗旨, 不過,當然, 係要搵到一個可以信得過嘅姐姐先得囉!

男爵府

vickymok717 發表於 19-3-12 13:37
我會叫佢陪小朋友玩同睇書, 我小朋友朝早返學, 佢就主力呢個時間做家務, 下午小朋友放學, 佢整小朋友lunch, ...

咁你啲姐姐都幾好。
但可能唔啱我了, 我ftm, 同小朋友玩同做功課係我工作, 打我工, 工人好多 free time.

王國會長

Solarflare 發表於 19-3-12 13:50
咁你啲姐姐都幾好。
但可能唔啱我了, 我ftm, 同小朋友玩同做功課係我工作, 打我工, 工人好多 free time. : ...
咁你咪仲多時間睇住佢, 點解唔得嘅?

男爵府

vickymok717 發表於 19-3-12 13:52
咁你咪仲多時間睇住佢, 點解唔得嘅?

我比唔到咁多野佢做, 咪比佢玩下電話。好過見到佢係度擔天望地。
但我要求太太叫佢, 佢要即刻彈起。
如黑面唔應, 會罰佢第二日無電話玩, so far 都 work.

王國會長

Solarflare 發表於 19-3-12 14:11

我比唔到咁多野佢做, 咪比佢玩下電話。好過見到佢係度擔 ...

別墅

我昨天見佢講電話講到喊,問佢發生咩事,原來為左佢個衰老公。

佢上兩個月開始攪離婚,點知個男人又近日同佢講,話好愛佢,又話等佢返印尼,幾耐都等。而姐姐印尼既朋友,就傳左條片俾佢,片中主角就係佢老公同另一個女人拖手行街。姐姐話見到條片好傷心,放唔低件事,仲好愛佢老公。怪唔之得除左頻頻講電話,仲做野心神彷彿。

我聽完佢講之後,就想起好似早幾日先有個姐姐煮完早餐俾顧主食,為情跳樓。於是,我把原本想叫佢唔好工作時間講咁多電話0個句話,吞番落肚,擔心剌激到佢做傻事。

子爵府

momsusan 發表於 19-3-12 19:25
我昨天見佢講電話講到喊,問佢發生咩事,原來為左佢個衰老公。

佢上兩個月開始攪離婚,點知個男人又近日同 ...

唉ya!

好煩! 安慰吓佢。最緊要自己有錢,有健康,唔好理個衰佬

別墅

我未見過工人喺做緊野既時候傾電話, 但有時佢夜晚9點幾10點返左房, 我會聽到佢細細聲講電話, 但我OK既, 我覺得係佢既私人時間

別墅

昨晚在廚房洗幾隻碗,一路洗一路講電話個幾鐘,掉下老人家在客廳由我睇住,真的很嬲。我決定今晚一定要同佢傾傾。

別墅

剛才見到到呢單新聞,更覺得一路傾電話一路做嘢實在太危險,真係唔可以唔話佢。
https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20190313/59355701

子爵府

vickymok717 發表於 19-3-12 13:37
我會叫佢陪小朋友玩同睇書, 我小朋友朝早返學, 佢就主力呢個時間做家務, 下午小朋友放學, 佢整小朋友lunch, ...

你工人好盡責

首頁

尾頁

跳至