論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

momsusan 發表於 19-3-12 19:25
我昨天見佢講電話講到喊,問佢發生咩事,原來為左佢個衰老公。

佢上兩個月開始攪離婚,點知個男人又近日同 ...

你要有心理準備, 我工人之前係咁, 最後就resign回去。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

禁止訪問

男爵府

momsusan 發表於 19-3-13 16:08
昨晚在廚房洗幾隻碗,一路洗一路講電話個幾鐘,掉下老人家在客廳由我睇住,真的很嬲。我決定今晚一定要同佢 ...

講成個幾鐘? 佢洗碗定講電話? 比我已經鬧7佢。你呢個僱主真係好林善..
你同佢講時, 記得要好嬲, 拍晒枱鬧7 佢, 否則佢會當你發 up 瘋, 明天繼續講。
擺個老闆款出來吧。

fantasysky    發表於 19-3-14 19:34

別墅

我好聲好氣同佢講,叫佢要好好想清楚自己想點做,如果佢唔捨得放低個衰佬,就返印尼,我會專重佢決定;如果唔想吃回頭草,就唔好再成日同阿媽、朋友不停講電話,只會越講越混亂,咩都冇心機做,照顧不好老人家,那就好危險。佢話佢唔想返印尼。

話完佢之後,昨晚及今日做野積極返,都冇見佢講電話。希望佢自己想通。

我呢個星期六同日都俾佢放假,讓佢自己出去好好想清楚,同冷靜下。

男爵府

牛年勳章

day 1一入屋講家規佢聽,只可晚上休息時才能講電話。

翡翠宮

畀面勳章

回覆樓主:

入屋前有無同佢講吾得?
我姐姐入屋前講到明 吾可以咁樣

別墅

入屋前講過,簽約前亦講過不可拜神,但做左一段日子之後,就全部忘記,自把自為。

要靠佢照顧老人家,而老人家患認知障礙,費事話佢太多,一陣我不在家,唔知點對老人。雖然有裝cam,但唔係每個角落都有,亦唔可能常常去睇cam,所以只有忍耐再忍耐。

不過,容忍真的有一個限度。我這兩天對佢已沒有往日的笑容,且更留意她的工作,每發現她做錯,即出聲指導。這樣做,自己都覺辛苦,但唔咁做,姐姐只會越來越過份。

首頁

尾頁

跳至