婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

mini1204 發表於 19-3-16 12:01
放鬆左就小事化無

所以小朋友個度都放鬆左,係有次發現我奶奶試圖係我個仔得6個幾月個陣比蛋白佢食,我又忍唔住同我老公呻

禁止訪問

別墅

路過路過 發表於 19-3-16 13:10
港女最叻唔夠人講就賴皮,同扯去第2度,樓主表演得好出色。我有睇你舊post,樓主唔會比bb痴99多過自己,bb ...

無錯呀,所以依家我咪就係解決緊我既麻煩野,其實你地都有你地既答案,係其他post個度睇到個少少野當係事實既全部。一個人廿四個鐘所做既野,個post講幾句就係全部?我講明自己唔係唔鍾意奶奶,唔代表佢既行為我忍得唔難受,只係佢係老人家,好多係正常老人家同後生既矛盾,所以我無一一列出黎,反而覺得佢有佢好既地方,但係咁我唔可以有hard feeling?唔可以上黎呻?

我開個post既目的都已經做到,有同路人,有真心比意見既人,當然亦都有你地依啲睇幾個post就以為自己知道曬事實真相既人,不過其實我無咩所謂,網上面你上講咩都得,反正影響唔到我,浪費時間既係你地。

禁止訪問

別墅

重新 發表於 19-3-16 13:47
當然影響唔到樓主,樓主面皮幾萬厚,唔係都唔會吹到自己可以同老公共同分擔屋企開支,唔知事實,仲以為樓 ...

我分唔分擔到,我老公知咪得至少我老公對我有信心,我出返黎做野佢一定輕鬆好多,所以佢支持我依家淨係返pt。

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

AQX2 發表於 19-3-16 14:41
樓主太過緊張,唔止你連身邊嘅人都會畀樓主變得好緊張好辛苦。
老人家因為上一代環境問題,都唔會知小朋友 ...

知道,我都知自己太過緊張,之前真係唔想將自己唯一控制權放手,不過依家只係我唔想出廳,我對於小朋友放面放鬆左了,其實除左出廳,我都叫老人家入房同小朋友玩,不過長期抱住,真係好悶,我就諗左啲活動比佢地囉,例如我奶奶好鍾意唐詩,我就建議佢不如同呀b唸下唐詩,拍下手,我奶奶都好鍾意,依家我個仔聽到佢成日唸個三首唐詩仲一定會笑,佢都好有滿足感。
多謝你的提醒,我會再努力調節心情

大宅

我奶奶都係個啲咩都話無所謂,
其實心入面自己好有諗法既人。
無論結婚擺酒,買樓,裝修,
生咗小朋友餵人奶定奶粉,總之乜都理,
好似冇一樣野係唔關佢事。
表面上同佢好好,心底裏佢覺得我搶佢仔。

別墅

angel.W 發表於 19-3-16 22:43
我奶奶都係個啲咩都話無所謂,
其實心入面自己好有諗法既人。
無論結婚擺酒,買樓,裝修,

佢地心底裡點諗真係唔知,所以都係盡可能聽聽話話,我點諗都唔比佢知,總之佢唔搞我,我都會做個乖新抱既,佢屋企既野比返佢管。

禁止訪問

複式洋房

MommyPanel勳章

回覆樓主:

我一年前就係咁,
結婚前都無乜野,結咗婚同住之後真係有口難言,就算幾相敬如賓都好唔自在。
平時我地相處表面上恭恭敬敬,佢都無對我唔好(反而太好變咗好似乜都管住乜都要加把口咁),好多意見分歧既野又好難開口講,就算講咗,都好似聽唔到咁,但佢會擺係心度囉,有時出動老公同佢講,結果變咗佢兩個嗌交
不過我都睇化咗,佢地個代人係咁,
有d咩唔鐘意,真係幾唔好意思都要出聲講,好過自己忍
能力許可最好搬出去住,間唔中先見下面食個飯,我而家情況好好多,減少見面就減少磨擦

別墅

AQX2 發表於 19-3-17 10:31
樓主住男家感覺無存在價值,地位低,諗得太多,所以先會搞到自己覺得個仔係你唯一控制權,樓主要正視自己 ...

都明白既,所以對小朋友同老人家相處既執著已經放鬆左,不過反而自己未放鬆到,仲愈來愈緊張。其實如果要比起其他好尖酸刻薄既奶奶,我奶奶的確都好好。不過真係管得多同埋背後有好多諗法,有次佢係我背後,係老公面前冤枉左我,我都唔開心左幾日,但係仲要笑住問佢地想食咩煮比佢地食,好似精神分裂咁。
多謝你客觀講出我既問題,如果我改變到自己心態,的確會舒服好多,要努力過埋依大半年,我相信一家一主之後,我可以同奶奶相處得更好。

別墅

haileynmf 發表於 19-3-17 14:29
我一年前就係咁,
結婚前都無乜野,結咗婚同住之後真係有口難言,就算幾相敬如賓都好唔自在。
平時我地相處 ...

我同你情況都好相似,我大半年後都會搬,依家要努力維繫埋依大半年既感情,一家一主之後,相信反而可以再感受到更多對方既好。

我就未有勇氣講,始終係人地屋企,雖然係奶奶要求我地同佢住,不過佢都無專登難為我,忍到咪忍。

聽到你依啲過來人依家搬左開心好多,我都有啲動力去過埋依大半年,thx。

洋房

回覆 kittycheung622 的帖子

我係full time mum 都係同奶奶同住,我好明白你
我99有返工,起碼對少d,但一日總有要對既時間,我都寧願保持沉默,有幾少接觸得幾少接觸,因為接觸到我底線我係好易爆果隻,多一事不如少一事
佢放假由佢煮飯,佢返工我先煮,好彩佢返夜唔使一齊食,得我同我老公食

別墅

Carol1110 發表於 19-3-19 01:12
回覆 kittycheung622 的帖子

我係full time mum 都係同奶奶同住,我好明白你

我6299已經退左休,日日夜夜都係屋企,好多時連屋企都唔想返,日日都係一齊食飯,好多時飯都唔想食。

別墅

kittycheung622 發表於 19-3-12 23:10
同奶奶住,大家相敬如賓,奶奶係好好(太好)既奶奶,唔會多多要求,好熱情想咩都幫你,切埋生果比我食,家務 ...

我99都會係我老公面前做到好好,好細心,但係我老公一返咗工或者未起身,說話都唔會同你講多句,成日攬住啲野黎做但係又話自己好辛苦好攰,叫佢唔洗切生果比我,講到明要食會自己整,都係要特登切埋俾我,洗碗又叫我唔好做,洗衫又話我唔佢想點洗,叫我唔好掂,拖地掃地又唔俾我做,咁我冇嘢做咪為奶囉,然後就周圍同人講我好懶,淨係識餵奶,又話我新手媽媽成日驚個仔肚餓,又話如果對我唔好個仔會唔開心,又話湊孫好辛苦,但係唔俾佢湊又唔開心,我真係想叫佢走開,已經plan好左等娘家裝修好就搬反入去,請工人!

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-3-19 12:14
我99都會係我老公面前做到好好,好細心,但係我老公一返咗工或者未起身,說話都唔會同你講多句,成日攬住 ...

外人睇就會覺得我地連人地對我地好幫我地做野都唔滿意好有問題,但係其實我地只係想自己做返,就係咁簡單,恭喜你好快可以搬走。

別墅

kittycheung622 發表於 19-3-19 14:10
外人睇就會覺得我地連人地對我地好幫我地做野都唔滿意好有問題,但係其實我地只係想自己做返,就係咁簡單 ...

我仲未同99講要搬,我會等到娘家動工個日先講,到時一定六國大封相諗起都開心

別墅

Cherrylaiching 發表於 19-3-19 14:19
我仲未同99講要搬,我會等到娘家動工個日先講,到時一定六國大封相諗起都開心
...

點解唔就到搬個日先講,講完就即搬,就算嘈都唔洗嘈咁耐,

別墅

kittycheung622 發表於 19-3-19 15:17
點解唔就到搬個日先講,講完就即搬,就算嘈都唔洗嘈咁耐,

都要俾反啲面c6,我唔會做衰人,廢事俾佢呀媽反咬我一口

首頁

尾頁

跳至