自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

OasisMa 發表於 19-3-15 10:07
好主意喎, 唉, 早知早些上BK 取經, 咁多高人, 可惜衝動同舊同公講左添...只係老公唔太贊成, 我想看看外人意 ...

雖然賠6000 都真係幾多。
雖則佢要你一定要賠錢, 但你本身有冇AL 未拎?
佢要計返AL 俾你, 個度都應該幫補到D喎!
假設你有10日AL 未拎, 咁你6000 - 3287, 你實際要賠, 都係2千幾。(咁樣諗, 會開[心D)

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

199707100304 發表於 19-3-15 10:41
雖然賠6000 都真係幾多。
雖則佢要你一定要賠錢, 但你本身有冇AL 未拎?
佢要計返AL 俾你, 個度都應該幫補 ...
我之前一間得七日大假, 我一年都請左20日, 成日都NO PAY LEAVE 了..哈...

大宅

kubileo 發表於 19-3-15 10:25
我試過,直頭無左成個月丫,不過我係唔鍾意舊公司先咁急走……成個月無人工都幾慘
...

就係不太喜歡舊公司, 好似睇C我近五張野, 俾萬蚊我已經好好, 唔好諗住加, 心淡又唔敢辭左先揾, 怕年紀問题...但就算揾第二份, 我諗無乜人願意等我一個月呢....

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

OasisMa 發表於 19-3-15 10:45
我之前一間得七日大假, 我一年都請左20日, 成日都NO PAY LEAVE 了..哈...

咁你新呢份AL 會唔會多D ?
同埋有冇其他福利? 如團體醫療。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

侯爵府

OasisMa 發表於 19-3-15 09:14
普通文員, 只一萬月薪, 今年仲凍薪, 如果有一份萬二的找你, 講明試用期有得加, 但那間公司急人用, 要補$600 ...

我試過,但,係新工老闆補俾舊公司。要我補就唔會咯。

男爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章

OasisMa 發表於 19-3-15 10:48
就係不太喜歡舊公司, 好似睇C我近五張野, 俾萬蚊我已經好好, 唔好諗住加, 心淡又唔敢辭左先揾, 怕年紀問题 ...

你呢份做左好耐架啦?好似人工真係偏低wo

別墅

回覆樓主:

同新公司老闆傾下,6000蚊佢都唔會覺得少,第時大家都要好多嘢傾,早啲傾

大宅

如果新嗰份好正我會
試下問新公司肯唔肯幫你俾呢6k, 不過呢d 咁易請人既職位應該都唔會肯

簽左contract 先都無用,你第一日返工都可以話唔適合即炒你,最多俾番一日人工你

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

減齡達人勳章

叫新公司幫你賠

伯爵府

2024勳章

冇錯,好似姐妹話
請2日假,做下先,睇下咩環境先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

新公司會代賠嗎?

大宅

回覆樓主:

文員仔,公司未必代賠。。

侯爵府

算死草 發表於 19-3-15 10:03
如果賠錢唔會辭職,請兩日假去新公司返下做得過就開張支票比舊公司搞掂。
...

大宅

回覆樓主:

我試過簽約日同新工的人事部經理講番要賠錢走,問可否遲兩星期番,再話唔 ok都照賠。。最後佢肯畀我遲d入職上班,不用賠。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會, 寧願先比信再揾
揾1萬賠6千no way

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我會

搵得新工証明唔想返舊果份,我會好想走

而且3 個月都賺返啦

男爵府

普通文員, 只一萬月薪, 今年仲凍薪, 如果有一份萬二的找你, 講明試用期有得加, 但那間公司急人用, 要補$600 ...

講明試用期有得加,講之麻,到時吾加你都冇計,如果要補6000,我吾會補!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

不如quit 左再搵啦

首頁

尾頁

跳至