嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

囝囝3.5個月大, 近日不停食手指, 若stop他或穿上手套, 他就大叫。可以怎做? 是否該給他奶咀呢?

大宅

why need to stop him?? tasting finger is part of development to train 腦, 口 & 手協調, you can wash his hand more often if you afraid it is too dirty.

I never stop my 2 sons from tasting fingers.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我個仔而家5個月大, 唔係食手就係食張被架
原帖由 DaoDaphne 於 09-4-28 10:43 發表
囝囝3.5個月大, 近日不停食手指, 若stop他或穿上手套, 他就大叫。可以怎做? 是否該給他奶咀呢?
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係咁樣 由得佢哋 最多成日幫佢哋清潔

奶咀好似話對啲牙肉唔好喎 唔知係唔係呢?

原帖由 KarenKwan 於 09-4-28 11:03 發表
why need to stop him?? tasting finger is part of development to train 腦, 口 & 手協調, you can wash his hand more often if you afraid it is too dirty.

I never stop my 2 sons from tasting fingers. ...

大宅

我囡以前都係食手指,我當初都覺得無問題,當佢病嘅時候不停食手指,d細菌係手指甲邊溫牀,便會含膿。我時常要去醫院幫佢放膿。

洋房

因為我怕他食上癮, 到時好難戒。我細個因為食手指上癮, 到4歲仍不停食。囝囝食得到"朱朱"聲, 且好大聲。冇他符!

子爵府

去買手指水.

大宅

請問...手指水是什麼 ? 有什麼用 ? 在那兒買?

原帖由 pollybell 於 09-4-28 20:56 發表
去買手指水.

子爵府

好媽媽勳章

給他奶咀,吃手指第时好难介.我问过e生,他话奶咀没野喔.都换牙吃才会坏牙.<牙不漂亮>手指水mannings有買,我没給过她吃.你去看看就知.

洋房

有人話食手指比食奶咀難戒, 真的嗎?

子爵府

原帖由 Szemm 於 09-4-29 00:16 發表
屈人寺有得買,FOR BB介食手指,搽手指度,勁苦,之後慢慢開始唔食.

別墅

我個仔成日食手指, 食完周圍 high 攪到成面奶鮮...我都覺得好煩..佢塊面又成日好痕, 咁點算呢?

伯爵府

畀面勳章

我試左,慘痛經歷....第一次搽完佢食手指,點知真係好苦,係苦到嘔 ,將之前食既粥全部嘔晒,成身都係,個樣勁可憐,又喊,我同老公抹餐死之餘個心仲好內疚,後來第二次等就黎食野前一個鐘搽,諗住唔會嘔啦,真係唔嘔同怕怕,唔敢再食,我地以為成功,點知佢好快適應左D苦味,照食可也...吹脹 .
原帖由 Szemm 於 09-4-29 00:16 發表

大宅

原帖由 pakyin1108 於 09-4-29 16:29 發表
我試左,慘痛經歷....第一次搽完佢食手指,點知真係好苦,係苦到嘔 ,將之前食既粥全部嘔晒,成身都係,個樣勁可憐,又喊,我同老公抹餐死之餘個心仲好內疚,後來第二次等就黎食野前一個鐘搽,諗住唔會嘔啦,真係唔嘔 ...

我CASE完全同你一樣 , 試2次都嘔 , 最後問醫生點戒好 , 話BB一歲唔須同佢戒 , 一歲後要教他及用盡辦法幫他戒

首頁

尾頁

跳至