論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家$3580, 我都唔係好鐘意請佢哋,
如果成$48xx, 唔洗諗咁多, 一個字 ----> 炒
成日"姣姣"貢, 着條低腰褲, 裡面着條
T BACK
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵, 會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信. 在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

大宅

其實佢地如納入最低工資,
咁就應該同香港人一樣啦~
要有試用期,唔包醫療,唔包食住~
$5xxx包晒醫食住行?
白痴!條數邊個計出黎架?
認同既話,咁你就慢慢番家鄉計過啦~

邊個話香港女人唔會因為$1296炒你地架?
做得唔好,話知你$296啦~都炒呀!!!

政府唔該做下野啦~~~
有邊個國家會將外傭同本地人同樣福利,
而且仲好d架?!?!?!?!?!

禁止訪問

複式洋房

其實我覺得呢個係一個陰某, 如果將佢地班公主列入最低工資范圍, 好多公主要返歸, 咁會增加港人就業, 就可以解決部份失業問題....政府可以開設一D托兒中心, 開僻一D新工種, 例如請一D人管理細路可以叫 "幼兒管理...家務管理..等等", 改一D專業D的名稱, 等班就嚟畢業的年輕人或者中年人個個有工做....
其實係好事嚟架...快D全力鼓勵班議員盡力幫班公司返歸喇.....

水晶宮

原帖由 ####ma 於 09-4-29 15:09 發表
如果真係有最低工資, 我唔用lu.

me too

禁止訪問

子爵府

原帖由 CYK 於 09-4-30 10:27 發表
唔好講有無最低時薪(外傭一直都有最低月薪),若政府個社區保母真係做得好,朝7晚11,星期日及紅日都有託兒服務,就算外傭減薪,我都唔會請...

yeah yeah

男爵府

一納最低工資, 我會即炒賓姐.

複式洋房

講真係丫, 我真係唔會因為多花1269蚊而做家庭主婦, 不過我真係會因為被迫比多d錢d做野唔掂既外而裁減佢地, 既然要洗多d錢, 我相信選擇會多好多, 外傭, 你地努力爭取啦, 我支持你地.

原帖由 CHINGHIN0613 於 09-5-2 10:00 發表
Eni表示,最終月薪較現時增加1269元,但認為﹕「你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?」她指外傭薪金一向偏低,水平更加是不人道。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 barbaraS 於 09-5-2 19:06 發表
講真係丫, 我真係唔會因為多花1269蚊而做家庭主婦, 不過我真係會因為被迫比多d錢d做野唔掂既外傭而裁減佢地, 既然要洗多d錢, 我相信選擇會多好多, 外傭, 你地努力爭取啦, 我支持你地.

...
哈哈…我都支持到底!!!!!千奇唔好放棄!加油呀外傭!我撐撐撐撐你地!!!!!

首頁

尾頁

跳至