論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好呀, 我舉埋對腳讚成, 最好比佢地做埋香港人, 交埋稅啦.

複式洋房

有人話, 要做research睇下, 加到咩水平先唔會觸發大規模辭退外傭.......

唔水啦, 而家 3580 + 來回機票 + 住宿 + 醫療 (包....生老病屎大肚) + 無試用期 + 偷飲偷食(佢就肥仔, 我地囝囡無啖好食) + 屋企野不翼而飛....etc. 加的的我都唔掂, 仲4800喎.

佢清楚落實呀, 我諗都唔水諗, 用埋呢個約唔用喇......無謂喇, 搵埋搵埋都唔夠比亞公主, 出黎做野做咩呀, 都係想老公無咁大壓力, 儲多少少定將來生活好的的唶.........
而家, 仲要經濟唔好, 我地既工資未來兩三年都唔會有增長, 仲有而家咩都貴晒, 一來一回, 唔請好過啦.

香港, 作為自由市場, 最低工資(包括本地人)係會影響我地未來既發展, 多勞多得既社會先會進步, 好似我地亞爸亞媽果個年代咁.

正苦叫人生三個, 又無配套, 淨係識養埋d豬低能, 無陰公呀, 香港人.

複式洋房

講真係丫, 我真係唔會因為多花1269蚊而做家庭主婦, 不過我真係會因為被迫比多d錢d做野唔掂既外而裁減佢地, 既然要洗多d錢, 我相信選擇會多好多, 外傭, 你地努力爭取啦, 我支持你地.

原帖由 CHINGHIN0613 於 09-5-2 10:00 發表
Eni表示,最終月薪較現時增加1269元,但認為﹕「你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?」她指外傭薪金一向偏低,水平更加是不人道。

首頁

尾頁

跳至