論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐主要係揍我個仔同幫手照顧下我奶奶,諗住佢揍我個仔揍得幾好,所以同佢續第二張約,點知佢話諗諗先,自問我同老公都對佢幾好,而佢又真係好錫我個仔,係有時我奶奶發下老人家脾氣煩啲,唔知佢係未頂唔順我奶奶,定想扭下計加人工,我同Agent講咗,叫佢搵定工人,如佢續就幫佢續,唔續就大家好嚟好去,快啲出聲,我要搵定人揍仔,佢話同姐姐傾下先!唉⋯⋯我驚搵唔切人揍仔,都唔知點搞!

翡翠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我屋企果個都係一樣 我屋企人對佢好好 我都有問過姐姐 姐姐都話諗下先 都係諗住好黎好去 我同佢講 如果吾續就早啲同我講

大宅

suetwababe 發表於 19-3-17 01:24
我屋企果個都係一樣 我屋企人對佢好好 我都有問過姐姐 姐姐都話諗下先 都係諗住好黎好去 我同佢講 如果吾續 ...

算啦,我交咗比Agent搞,可能佢想換第二個雇主啦,又或者個個工人傾續約都咁答啦,我第一個工人就係佢,所以唔係好識啲姐姐心態係點!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

想揾過份所謂筍D的工, 如揾唔到咪留在你度先啦。 因續咗都可照走。

以為完約好吃香, 實有人請仲高過巿價。

大宅

lily-of-valley 發表於 19-3-17 01:45
想揾過份所謂筍D的工, 如揾唔到咪留在你度先啦。 因續咗都可照走。

以為完約好吃香, 實有人請仲高過巿價 ...

可能佢真係咁諗啦,不過佢年紀大應該難搵啲,或者佢想扭我加人工啦,見佢真係好錫我個仔,返工時間又唔玩電話,手腳算乾淨,所以我先想續佢

大宅

回覆樓主:

我姐姐係海外菲,黎緊六月續約,姐姐又係照顧小朋友好好,所以我offer 佢黎緊張約可以每年返菲,平時放銀行假,提佢繼續做有長服,留到好姐姐慳返agent fee.

水晶宮

回覆樓主:

個工人係你出糧, 傾續约應自己跟工人傾。叫個外人插手, 分分鐘佢教工人扭計吊高來賣。

大宅

birdbird 發表於 19-3-17 08:08
個工人係你出糧, 傾續约應自己跟工人傾。叫個外人插手, 分分鐘佢教工人扭計吊高來賣。
...

我 agent 都係零服務,所以姐姐 passport 到期要續 visa 都係自已攪,我返工好忙,但都諗住自已攪續約,怕 agent 氹走我姐姐賣貴啲出去。我出緊4310人工,不過情願 offer 機票每年放假,工作表現好先有。

男爵府

nicolepo 發表於 19-3-17 00:47
姐姐主要係揍我個仔同幫手照顧下我奶奶,諗住佢揍我個仔揍得幾好,所以同佢續第二張約,點知佢話諗諗先,自 ...

如佢做得ok, 加小小人工,請新人agent 費萬幾,可能唔好激死你又浪費時間金錢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

nicolepo 發表於 19-3-17 01:54
可能佢真係咁諗啦,不過佢年紀大應該難搵啲,或者佢想扭我加人工啦,見佢真係好錫我個仔,返工時間又唔玩 ...
如唔偷, 加D人工, 續啦。 博吓。

大宅

gallychu 發表於 19-3-17 08:04
我姐姐係海外菲,黎緊六月續約,姐姐又係照顧小朋友好好,所以我offer 佢黎緊張約可以每年返菲,平時放銀行 ...

你offer咁好,一定肯留低,我未同姐姐傾得好深入,只係初步第一次問佢,我老公都同意加小小錢留佢,但又唔可以比奶奶知

大宅

birdbird 發表於 19-3-17 08:08
...

第一次傾咩都唔識,又驚搵唔切姐姐,所以問下agent 點,佢話問下姐姐想點!

大宅

lily-of-valley 發表於 19-3-17 10:30
如唔偷, 加D人工, 續啦。 博吓。

係,諗住再同佢傾加小小人工,我廢事第一次問就咁快話加人工

水晶宮

nicolepo 發表於 19-3-17 11:11
第一次傾咩都唔識,又驚搵唔切姐姐,所以問下agent 點,佢話問下姐姐想點!
...

人生總有第一次, 今日你交比個外人跟你工人傾續約, 你自己都係唔會有倾續約的經驗, 未做過就唔會識, 一直都會倚賴agent, 咁 就好易被 agent 擺布。

你比個限期工人覆你續唔續約, 不續即叫 agent 揾新工人。

大宅

nicolepo 發表於 19-3-17 11:08
你offer咁好,一定肯留低,我未同姐姐傾得好深入,只係初步第一次問佢,我老公都同意加小小錢留佢,但又唔 ...

我都係出公價人工,不過暫時唔使返shift , 所以可以放姐姐銀行假,我會提姐姐呢啲係額外唔一定有。另外每年返菲大概二千蚊機票,我話佢知唔係個個僱主會俾,等佢有心幫你做野,同埋兩年約滿放十四日,我自已又要清哂啲大假,不如年年放七日,我自已又多啲彈性。因為我預要給長服,所以人工不會加多,免長服負擔大。我自知姐姐和婆婆shared room, 屋企人又多,相對其他屋企唔係好工,所以要諗計要留住好姐姐。

大宅

birdbird 發表於 19-3-17 11:19

人生總有第一次, 今日你交比個外人跟你工人傾續約, 你自己 ...

我同佢講咗叫佢呢幾日覆我,如果唔續我要即刻搵人揍bb,另一面又同Agent 講咗情況,問定佢有冇貨係手比我揀,不過聽日會再同姐姐傾傾,加小小錢睇下佢留唔留

水晶宮

回覆樓主:

傾續約, 首要條件係令工人覺得佢需要你多過你需要佢。若然佢未開声, 你就已經話要加人工 高過最低工資(其實政治已經幫工人加咗人工, 新合約 $4520), 工人自然會覺得你冇咗佢唔得, 就會進一步吊高來賣。

不過, 都要睇番你比工人份工本身是否筍工。如是, 你唔洗出咩條件, 佢都會肯繼續做。

我第一任工人用咗4張合約, 第三任做緊第3張, 全部都是最低工資。工人亦好清楚佢地在外好難找到比我家更好做的工。

大宅

gallychu 發表於 19-3-17 11:23
我都係出公價人工,不過暫時唔使返shift , 所以可以放姐姐銀行假,我會提姐姐呢啲係額外唔一定有。另外每 ...

我個姐姐就主力揍b同照顧奶奶,其他嘢我都簡簡單單就得,唔洗理我兩公婆飲食,屋企眼見乾淨就得,我兩公婆又冇要求,比佢自己安排,係我奶奶有事煩啲發脾氣,其實我都對佢唔錯,又會買嘢比佢寄比阿女,個個月都比多幾百蚊佢當獎勵,佢新年同我新年又比多一千佢,可能我有小小失望啦,我都要再諗下計留下佢!

子爵府

nicolepo 發表於 19-3-17 11:38
我個姐姐就主力揍b同照顧奶奶,其他嘢我都簡簡單單就得,唔洗理我兩公婆飲食,屋企眼見乾淨就得,我兩公婆 ...

已經好好做,你工人仲唔心足!

大宅

birdbird 發表於 19-3-17 11:29
傾續約, 首要條件係令工人覺得佢需要你多過你需要佢。若然佢未開声, 你就已經話要加人工 高過最低工資(其實 ...

係呀,所以我又唔想第一次問佢就話加人工,叫佢自己諗清楚想點要同我講,其實我姐姐知我都對佢好,可能佢今日放假想問下佢家姐細妹意見先答我!另一面Agent 搵佢問,我等佢知道我亦搵緊Agent 準備緊搵姐姐,等佢唔好覺得我非她不可!

首頁

尾頁

跳至