自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

Cara2006 發表於 19-3-21 12:55
我意思,係話,
當然,越多錢帶去開戶,佢地越開心,但學生戶口也好多人開到。
未至於要 "好釆" 。

明白呀jm,我只係回應你話18歳之後開戶會耐啲嚴啲咋
學生戶口,一次開到冇俾職員耍真係算「好彩」㗎

我講得唔清楚唔好意思
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

bmuimami 發表於 19-3-21 13:02
明白呀jm,我只係回應你話18歳之後開戶會耐啲嚴啲咋
學生戶口,一次開到冇俾職員耍真係算「好彩」㗎

所以,我常提醒朋友,仔女上中學就去開戶口。

珍珠宮

幾多歲開戶口?

大宅

Cara2006 發表於 19-3-21 12:47
開戶口,應該會問清客人戶口用途,投資取向。
點可能 sell 比小朋友。
佢應該係想叫你買。

係呀,其實係sell我

抱抱BB

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

youhello507 發表於 19-3-21 13:13
幾多歲開戶口?
我囡 15 歲

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆 miriam 的帖子

謝謝分享

大宅

Cara2006 發表於 19-3-21 12:42
我識好多人,幫仔女開都冇問題。
如果父母有 hsbc 戶口,手續更簡單。

「其實而家間間開銀行戶口都好煩,因為怕人洗黑錢。
所以,仔女未夠 18 歲,就快 d 開。
到 18 歳,是成年人,批都耐 d 嚴 d 。」

正正係呢個原因,所以先同佢開
抱抱BB

珍珠宮

PoPobaby 發表於 19-3-21 13:13
係呀,其實係sell我

不是,這是 know your customer, 金融守則要做的

sell 你就順手啫

珍珠宮

PoPobaby 發表於 19-3-21 13:17
「其實而家間間開銀行戶口都好煩,因為怕人洗黑錢。
所以,仔女未夠 18 歲,就快 d 開。
到 18 歳,是成年 ...

當你知道尾國罰到d 銀行爬街後,你就明點解

罰一單,cover 唔到1000單

瑪瑙宮

199707100304 發表於 19-3-21 11:32
請問銀行有沒有提到, 第日到了18歲, 其實可唔可以將此兒童戶口轉為成人?
並一定要取消, 重新申請? ...

到左18歲,如果想轉成人身份証轉成人account ,係唔可以用番兒童個account ,要除消再開過,我女之前響HSBC開過account,問左係咁。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

moonlight9198 發表於 19-3-21 13:37
到左18歲,如果想轉成人身份証轉成人account ,係唔可以用番兒童個account ,要除消再開過,我女之前響HSB ...
轉左之後有最低存款額真係好煩...........

我家姐兩個仔都係 HSB, 最低存款要 $10000

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

youhello507 發表於 19-3-21 13:30
不是,這是 know your customer, 金融守則要做的

sell 你就順手啫
唔係順手囉, 望完我 ACCOUNT 資料即 SELL, 仲要 PRINT 最我幾個 ACCOUNT 資料出黎, 我唔啋佢咋

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Cara2006 發表於 19-3-21 12:22
可能言語間的誤會,你再去問,話係 "學生用的戶口" 。

珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

PoPobaby 發表於 19-3-21 12:25
HSBC 無兒童户口但有學生戶口

我幫我仔開戶口時,職員話第-次要入2000大元,之後無最低結餘但唔可以零元 ...

其實佢地可以話我知有學生戶口開
珍惜 感恩

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

多謝分享~~~!!!!

珍珠宮

miriam 發表於 19-3-21 13:49
唔係順手囉, 望完我 ACCOUNT 資料即 SELL, 仲要 PRINT 最我幾個 ACCOUNT 資料出黎, 我唔啋佢咋

...

搵食啫,冇犯法

珍珠宮

miriam 發表於 19-3-21 13:48
轉左之後有最低存款額真係好煩...........

我家姐兩個仔都係 HSB, 最低存款要 $10000

其實 hsb 有咩好?

我覺 hsbc 好好多

珍珠宮

miriam 發表於 19-3-21 12:27
明解我囡開到佢小朋友開唔到, 因為我講明係學生戶口

其實因為我有繼續問係咪所有嘅小朋友戶口都冇得開咁嘅意思。。。。職員可以講學生戶口
珍惜 感恩

王國長老

youhello507 發表於 19-3-21 13:57
搵食啫,冇犯法
無犯法, 我呢 D 莫財人士都 SELL 夠抵死

王國長老

youhello507 發表於 19-3-21 13:58
其實 hsb 有咩好?

我覺 hsbc 好好多
DUNNO

問完細表哥要成皮野時已經唔考慮 HSB

首頁
23456...7

尾頁

跳至