自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日起身有d見暈,好輕微,以前試過係暈得好勁,想問下有經驗既姐妹,唔食藥會唔會愈來愈暈定過一兩日會好返?因為星期一有重要會要開,今次只係起身暈幾秒,同埋訓覺果陣轉身會暈

男爵府

轉身暈就食藥和做耳石復位,唔好畀佢惡化

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

KINKICHAN1234 發表於 19-3-23 08:31
今日起身有d見暈,好輕微,以前試過係暈得好勁,想問下有經驗既姐妹,唔食藥會唔會愈來愈暈定過一兩日會好 ...
我試過暈,跟YouTube 自己做一次耳石復位,就冇再暈過。
不過我都係試下咋,唸住唔得就睇醫生。點知真係復位完就冇晒事。

複式洋房

tester5 發表於 19-3-23 09:00
我試過暈,跟YouTube 自己做一次耳石復位,就冇再暈過。
不過我都係試下咋,唸住唔得就睇醫生。點知真係復 ...

我怕本來好輕微,做左就仲嚴重左,所以諗住唔理佢住

男爵府

我都試過

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果星期一有會要開。唯有到時盡量唔好郁條頸,等佢無發作。之後要處理頭暈問題。唔係昌咁暈好辛苦
身體健康,生活愉快

複式洋房

fanlee 發表於 19-3-23 09:22
如果星期一有會要開。唯有到時盡量唔好郁條頸,等佢無發作。之後要處理頭暈問題。唔係昌咁暈好辛苦
...

其實係咪過幾日會自己好返?

翡翠宮

KINKICHAN1234 發表於 19-3-23 09:15
我怕本來好輕微,做左就仲嚴重左,所以諗住唔理佢住
講真,我都唔識,唸住試一次架咋,但真係一take過唔暈。
你自行決定吧。
搵耳鼻喉科做都得,不過好似要約2千。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

KINKICHAN1234 發表於 19-3-23 09:27
其實係咪過幾日會自己好返?

我嘅經驗係唔會,要將耳石移回正位先唔會暈

身體健康,生活愉快

公爵府

KINKICHAN1234 發表於 19-3-23 08:31
今日起身有d見暈,好輕微,以前試過係暈得好勁,想問下有經驗既姐妹,唔食藥會唔會愈來愈暈定過一兩日會好 ...

你既然明知有會開,拿拿淋睇咗醫生先啦

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我早排試過
起身個人好暈
以後血糖低就食少少甜
都唔掂
仲暈到想嘔
跟住要老公扶落街睇醫生
要打止暈針同食藥
跟住就無事
係耳水不平衡

男爵府

我有耳水唔平衡,平時Keep住足夠休息唔好抂捱夜之類就唔會有咁既情況。
如果起身見有DD暈照番工只會加重病情更暈要入院打針止暈,所以我見暈會休息再睇醫生。

男爵府

有用麼?我問過醫生又話暫時未有得醫既。醫生話平時Keep住足夠休息唔好操勞就無咁容易病發

翡翠宮

kaman0617 發表於 19-3-23 13:10
有用麼?我問過醫生又話暫時未有得醫既。醫生話平時Keep住足夠休息唔好操勞就無咁容易病發
...
我冇睇過醫生呀。我暈左幾日,上youtube,見好多好多外國治療師有教人自己點做。好簡單,d step好清楚, 我跟住做左一次,即時見效冇暈了。
一年都未有再暈過。

男爵府

tester5 發表於 19-3-23 13:30
我冇睇過醫生呀。我暈左幾日,上youtube,見好多好多外國治療師有教人自己點做。好簡單,d step好清楚, 我 ...

下次暈我都試下

複式洋房

我想問下果種暈係點架?

係咪個眼珠係咁左右移動,個人嚴重天旋地轉,好恐怖咁架?
但每次持續時間唔係好長!

複式洋房

tester5 發表於 19-3-23 13:30
我冇睇過醫生呀。我暈左幾日,上youtube,見好多好多外國治療師有教人自己點做。好簡單,d step好清楚, 我 ...

請問做 steps時個人係咪都會又天旋地轉?好辛苦架?

翡翠宮

rio046 發表於 19-4-13 20:07
我想問下果種暈係點架?

係咪個眼珠係咁左右移動,個人嚴重天旋地轉,好恐怖咁架?

我自己睇唔到眼珠,但睇果段youtube動畫,眼珠轉動的確係一個明顯耳石移位既徵狀。
我係一訓底就暈一下,起身又暈一下。
最重要係我自己做左一次復位,就冇暈。

翡翠宮

rio046 發表於 19-4-13 20:09
請問做 steps時個人係咪都會又天旋地轉?好辛苦架?
冇覺得暈,亦唔覺辛苦。
三個step,都幾容易及簡單,不過我都睇左幾次,肯定每個step,慢慢做。又叫老公睇住我,有咩事就扶扶我。

複式洋房

tester5 發表於 19-4-13 20:15
我自己睇唔到眼珠,但睇果段youtube動畫,眼珠轉動的確係一個明顯耳石移位既徵狀。
我係一訓底就暈一下, ...

我昨日開始暈左幾次,今早都暈左一次!我係知自己眼珠左右跳呀!個人好似跌落攪拌機咁!閉上眼都轉到好得人驚!超辛苦呀!

但我唔知左定右耳?定二邊要做曬?

首頁

尾頁

跳至