自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

眼見有朋友拎寵物用過既毛巾去洗,第一個反應,唔係掛,洗完你d毛巾,下一機咪…… 果時已經覺洗衣店污糟。

大宅

回覆樓主:

聽過有人拎地布去洗

子爵府

親子王國15週年勳章

屋企部洗衣機都未必乾淨,何況公用?食肆唔乾淨大家咪一樣費事煮出街食,重要食落肚。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去完旅行,成大堆衫,自己洗唔掂都冇辦法唔拎去洗

別墅

BB.Mummy 發表於 19-3-26 07:33
聽過有人拎地布去洗

經常有

別墅

siufcat 發表於 19-3-26 00:26
我想問拎去洗衣店洗嘅衫係咪一定會縮水

因為用乾衣機已定會有縮水情境

珍珠宮

請問乾洗是否一樣咁污糟?

伯爵府

好恐怖

不過要乾洗的褸同焗被就無辦法了

大宅

無盡無憾 發表於 19-3-25 10:06
搵到份新工係做洗衣店,第一次接觸嚟個行業,以前都有拎過衫去洗衣店洗,眼不見為干淨,點知宜家接觸嚟行先 ...

多謝提醒

我長期以來家(emoji)一定有2台洗衣機(以防萬一)+一台乾衣機 應付潮濕天氣
頂樓天台設計了公眾可以曬衣服、棉被

平常絕少拎去磅洗。

但是西裝外套沒有辦法了⋯

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

但有啲大褸要乾洗,無可避免要拎出去洗,咁點算好?

珍珠宮

回覆樓主:

被褸自己洗唔到
近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

珍珠宮

環保接龍勳章

whitewinnie 發表於 19-3-25 22:27
無諗過m巾都會洗埋

好耐之前bk 有個jm post過幅相, 佢又係洗衣店做, 洗完條底底仲痴住40cm長m巾

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

伯爵府

199707100304 發表於 19-3-25 10:17
唉......我都知好污糟.....你講完......更加污糟。
早陣子先拎了幾袋去洗, 因洗衣機壞了。
你講完 ...

有次我都係洗衣機壞咗,我手洗⋯⋯

去日本八日,我手洗,都辛苦,好幾次行過酒店洗衣房,企咗成10分鐘,望住部洗衣機,點都衝唔過個心理關口,結果又走番入房手洗
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

子爵府

無盡無憾 發表於 19-3-25 10:06
搵到份新工係做洗衣店,第一次接觸嚟個行業,以前都有拎過衫去洗衣店洗,眼不見為干淨,點知宜家接觸嚟行先 ...

以前唔想喺屋企晾床單,所以攞出去洗,但其實都知污穢,都係眼不見為乾淨
但有次收番黎夾住條底底,自始我唔敢再攞出去洗,因為巳經比我見到
搬屋後買左部二合一,日常衫用抽濕抽,床單先用乾衣,因為換親都兩張床,兩三張被袋,用抽濕要搞幾日先收得番晒好麻煩

伯爵府

liuliu 發表於 19-3-25 11:22
日常衣服唔會拎去洗,但冬天羽絨被芯,自己屋企搞唔掂,唯有拎去焗。試過一次拎返黎直接放入櫃,直至冬天用 ...

我羽絨被芯都係用自己洗衣機洗
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

以前有, 而家屋企裝咗乾衣機, 就無出去洗啦

男爵府

伯爵府

畀面勳章

有時無得選擇,眼不見為乾淨

伯爵府

大戶 發表於 19-3-28 08:21
但有啲大褸要乾洗,無可避免要拎出去洗,咁點算好?

我無理,照放入機,用手洗模式,其實都係浸洗沖下水,但好過自己用手。

公爵府

開心吸收勳章

Kuri 發表於 19-3-28 08:57
我無理,照放入機,用手洗模式,其實都係浸洗沖下水,但好過自己用手。
...

以後我都試咁做

首頁

尾頁

跳至