自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果有位親戚, 同佢都只是過年拜山見面, 而只知佢無做長工只做PART TIME, 唔知佢住邊, 突然佢開口問我借3萬蚊, 話分十期還, 我回覆唔想借, 因之前借左1萬比佢前夫, 追唔到佢還錢, 但呢位親戚話無錢交租和開飯......

問題係, 錢我都唔係好多, 借左自己就無乜積蓄剩, 而家追人還錢仲難過借錢....

想請問大家意見

複式洋房

小肥楊 發表於 19-3-25 11:00
回覆 Gigimami1412 的帖子

話自己都有一頭家要養, 手停口就停, 個個月都清袋, 無錢借比佢. ...

親戚係我老公既, 老公好想借比佢應急, 知佢有一個細路, 怕個細佬無飯食無地方訓, 唔知點算, 就話一定要借, 我地都有頭家, 自覺無錢開飯我都未必問到別人借, 就當我自私, 好唔想辛苦儲埋D錢, 每隔幾年就借比同一位親戚, 借完追佢還錢, 話一句無就算

複式洋房

mandy952 發表於 19-3-25 11:05

同佢講之前嗰一萬都未還喎,睇佢有咩反應

昨晚已同佢講, 佢前夫1萬都未還番比我地, 點知佢話: 你自己去追佢還錢啦

咁我感到佢無乜責任感, 前夫借錢唔駛佢還, 都應該幫手去追

複式洋房

spikenard 發表於 19-3-25 11:13
唔借,你煮飯時煮埋佢嗰1碗,叫佢沖埋涼先回家,我有朋友就係咁做持續2年,直到嗰個人有能力獨立負擔到就停 ...

我介紹左份工比佢做, 唔知佢有無做, 自覺我地幫佢幫左好多, 如果佢真係無錢開飯, 都真係可以加多雙筷, 但住, 我無地方比佢住....長貧難故, 我地都有難處, 但我先生話: 唔理得咁多救人要緊...

我怕好心背後比人笑傻瓜

複式洋房

難相處 發表於 19-3-25 11:20
需要借三萬交租開飯,你覺得佢短時間內可以有能力還嗎?
有幾親?真係要借點都係問至親借吧,點會問個疏堂 ...

聽講佢問家人已借過晒, 再借唔到先問我地, 我都問老公, 乜佢有能力分10期還咩 ? 錢係邊度黎?

我自己, 如果有朋友問我借, 我就會知無左呢個朋友架...同樣如有親友問我借, 應該都會走數, 因為之前借過比自己亞哥, 都無還錢, 當無件事, 追還錢..就EE 哦哦, 之後無回應, 再之後已讀不回, 打唔通電話

如果唔係我老公心軟, 我地就唔會咁少積蓄, 因為平時都好慳, 唔甘心死慳死抵, D錢最後比左別人

複式洋房

FJmom 發表於 19-3-25 11:36
你都覆左唔想借,唔好諗咁多,最多邊度有part time 通知佢做多份或搵社工幫手,講真,長貧難顧
...

我係覆左唔借, 佢再求, 話一個月內還清, 話急要用來找卡數, 佢和個仔食飯和生活都靠信用卡....我老公話我想太多, 唔好想到人地係咁衰, 或者人地係好慘, 老公想幫佢, 因以前小時, 呢位親戚都對佢唔錯

複式洋房

JeriL 發表於 19-3-25 12:28
我覺得依家問題係你同老公關係大d⋯⋯
我地全部可以好簡單話唔借,但你真係唔借後,老公會點先?更甚至一陣 ...

我地既錢係聯名戶口既, 老公借就用自己既錢借, 借左就可能有段日子佢無得放錢入聯名去儲錢, 但經今次後, 會同老公講以後儲錢分開各自儲錢啦

你地大家既意見我都同老公講左, 佢都係話佢有分數啦, 話我想得太多啦,

不過我立場係幫人要睇人黎幫, 我自己父母問我借, 我知佢地無收入, 都唔敢借, 最多比家用準時咋

複式洋房

bik1229 發表於 19-3-25 13:57
即係話你得幾萬銀積蓄,咁少錢你自己都要好好計劃將來啦,仲點借錢比人呀?

好心佢借錢都問個富貴親戚借 ...

可以借既係流動資金, 本身都有股票KEEP 住收息, 個D唔郁得既, 唔會借左無晒清晒倉, 只係想去玩去食, 就借完比人自己又要慳過架啦

複式洋房

kaman0617 發表於 19-3-25 15:46
而家唔係你想唔想借,係你老公想借比人地救命,你應該問點樣令老公唔借錢比親戚。
...

其實我好想老公知, 我地家境麻麻, 好心幫人反而苦了自己, 本想復活節去玩下, 而家都唔敢想, 我好想知, 我地有事急要錢時, 問邊個可以可憐下借D錢比我地?

昨晚我成晚都訓唔好

今晚開始我真係日日煮青菜加煎兩隻蛋就一餐, 要男人知道養個家唔易

FJmom    發表於 19-3-26 11:25

首頁

尾頁

跳至