自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Gigimami1412 發表於 19-3-25 11:03
親戚係我老公既, 老公好想借比佢應急, 知佢有一個細路, 怕個細佬無飯食無地方訓, 唔知點算, 就話一定要借 ...

借過唔還都仲借?

侯爵府

JeriL 發表於 19-3-25 13:00
回覆 Mary媽咪 的帖子

題外話,我ex都係咁,買貴野比屋企呀,買貴野比自己後,同friend食飯食貴野,送野比 ...

你ex 真係
我唔介意拍拖aa
亦唔介意間唔時我出晒錢
但大前題係佢都有出過
如果佢豪人地同自己
但就要個女朋友慳真係好古怪

子爵府

Gigimami1412 發表於 19-3-25 11:09
昨晚已同佢講, 佢前夫1萬都未還番比我地, 點知佢話: 你自己去追佢還錢啦

咁我感到佢無乜責任感, 前夫借錢 ...

佢咁答,仲想借三萬

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Gigimami1412 發表於 19-3-25 12:33
我地既錢係聯名戶口既, 老公借就用自己既錢借, 借左就可能有段日子佢無得放錢入聯名去儲錢, 但經今次後, ...

你老公一意孤行,你都唔好再咁多野講,免得你變左做小人
照咁睇,佢以後有機會靜雞雞接濟佢親戚

FJmom    發表於 19-3-26 11:21

子爵府

Gigimami1412 發表於 19-3-25 12:33
我地既錢係聯名戶口既, 老公借就用自己既錢借, 借左就可能有段日子佢無得放錢入聯名去儲錢, 但經今次後, ...

自己父母都唔借,借俾親戚

大宅

回覆樓主:

唔借,已經有前科,而自己仲要借左比佢就無積蓄

FJmom    發表於 19-3-26 11:22

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 Gigimami1412 的帖子

當然唔借啦.....除非你當做善事,但要預左無得還,唔好怨

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔借

珍珠宮

Gigimami1412 發表於 19-3-25 10:54
如果有位親戚, 同佢都只是過年拜山見面, 而只知佢無做長工只做PART TIME, 唔知佢住邊, 突然佢開口問我借3萬 ...

即係話你得幾萬銀積蓄,咁少錢你自己都要好好計劃將來啦,仲點借錢比人呀?

好心佢借錢都問個富貴親戚借啦。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Gigimami1412 發表於 19-3-25 11:33
聽講佢問家人已借過晒, 再借唔到先問我地, 我都問老公, 乜佢有能力分10期還咩 ? 錢係邊度黎?

自己死慳死抵先儲到少少, 轉頭借了俾人, 感覺真係好赤。
但你C6 講到咁, 你唔借, 可能傷了兩公婆感情。
其實可否同C6講, 長貧難顧呀, 佢洗哂3萬後呢? 咁點?
不如睇下究竟佢咩問題啦, 如果佢係離了婚, 單親, 不如幫佢問下, 有冇咩社福機構幫到佢。
最盡, 只能借3-4千佢(5000 樓下), 呢個已經係極限。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

複式洋房

bik1229 發表於 19-3-25 13:57
即係話你得幾萬銀積蓄,咁少錢你自己都要好好計劃將來啦,仲點借錢比人呀?

好心佢借錢都問個富貴親戚借 ...

可以借既係流動資金, 本身都有股票KEEP 住收息, 個D唔郁得既, 唔會借左無晒清晒倉, 只係想去玩去食, 就借完比人自己又要慳過架啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

bik1229 發表於 19-3-25 13:57

好心佢借錢都問個富貴親戚借 ...

係啦, 如果自己都係得幾萬銀積蓄, 點借俾佢呀?
樓主老公, 唔好諗到唔借係我錯, 係我唔夠善心, 幫人唔係唔好, 但要睇能力囉!
萬一屋企發生事, 搵個錢刮沙都冇。
況且, 現在問銀行借幾萬, 真係易過借火喎! 如果佢咁都借唔到, 即係佢借無可借。
再借俾佢, 真係等同送俾佢洗。
如果自己富貴, 出手幫下人都冇話唔可以。但自己都係猛猛緊, 做呢啲爛好人, 到頭來變成自己SAVING一場空。

FJmom    發表於 19-3-26 11:23
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

no way

水晶宮

如果認為俾係冇問題,就俾
唔好諗住有得還
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔借

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Gigimami1412 發表於 19-3-25 11:19
我介紹左份工比佢做, 唔知佢有無做, 自覺我地幫佢幫左好多, 如果佢真係無錢開飯, 都真係可以加多雙筷, 但 ...

現在学校全日制,她絕對可轉做full time解財困。騎牛揾馬,食肆或洗碗都請人

節流 ~冇租交?搬细屋搬劏房,回父母家住

冇飯開?咁多親戚,每一户人招呼佢在家食一週就不會餓親

勸你C6米咁傻,d錢預左一去冇回頭。可能几個月後又借,長貧難顧,叫佢做full time,搬屋等才可解決長期問題。

佢只肯做pt,又呻窮,想點?窮就要降低生活質素或去找工做。

FJmom    發表於 19-3-26 11:24

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如你老公咁堅持要幫人,用佢自己的錢借3萬,你無謂因此影响感情。

大前題係,大家入聯各户的錢不可少,有拖冇欠,佢欠就限要一年內分期攤還入番聯名户。逼C6 lug緊褲頭,降低自己生活質素,下次有人問佢借錢佢會清醒d,而不是慷全家人之慨!!

不可因為成日要幫別人,要犧牲全家人的生活質素和应急錢。C6要儘快填番條聯名儲的數,分期一年都好合理,唔通拖三五七年咩?

男爵府

Gigimami1412 發表於 19-3-25 11:49
我係覆左唔借, 佢再求, 話一個月內還清, 話急要用來找卡數, 佢和個仔食飯和生活都靠信用卡....我老公話我 ...

而家唔係你想唔想借,係你老公想借比人地救命,你應該問點樣令老公唔借錢比親戚。

複式洋房

kaman0617 發表於 19-3-25 15:46
而家唔係你想唔想借,係你老公想借比人地救命,你應該問點樣令老公唔借錢比親戚。
...

其實我好想老公知, 我地家境麻麻, 好心幫人反而苦了自己, 本想復活節去玩下, 而家都唔敢想, 我好想知, 我地有事急要錢時, 問邊個可以可憐下借D錢比我地?

昨晚我成晚都訓唔好

今晚開始我真係日日煮青菜加煎兩隻蛋就一餐, 要男人知道養個家唔易

FJmom    發表於 19-3-26 11:25

侯爵府

拜山才見面都借到你度,似乎已借冇可借,正常情况下最好唔借/或借小小預佢唔還...最緊要唔影响自已家庭

FJmom    發表於 19-3-26 11:25

首頁

尾頁

跳至