自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自己腦細退咗休,俾隔離老細睇埋.. 家陣成日玩針對.... 小事化大,搞到我日日唔想返工。慘在阿細得兩歲,如果轉工又要重新適應,究竟死頂定搵工走?有冇過來人分享下經驗?

男爵府

成日玩針對好難頂,我會走

wcpcelia    發表於 19-3-26 16:38

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

玩針對喎,我一定唔做……應該話佢根本就係要玩到你辭職

tsung    發表於 19-3-25 21:28
主 賜 平 安

男爵府

虎到金來勳章

搵住工先....有機會一定走....

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我老公之前又係比個上司針對,,吓吓啄住晒,,而家辭左工唔做,,上司又猛問佢係咪真係搵到工,,會唔會考慮留低 唔知咩心態。我老公彩佢都傻,,仲留低比你玩殘咩

男爵府

ecling 發表於 19-3-25 18:36
玩針對喎,我一定唔做……應該話佢根本就係要玩到你辭職

真係好難涯。有D 野已經送咗去客到,客都満意,但佢之後有機會睇就話佢唔滿意,又話可以做好D,要收番來改,令我勁樣衰。D 野一向用舊老板果套做,個客跟咗我四年,一向好支持我。佢咁令我好唔開心。

今日啱啱同另一個客開完會,個客又好満意啱啱完成嘅一件project , 仲問我公司仲未請人頂我老細個位,係咪等我上。果刻真係個鼻酸一酸,百般滋味在心頭。心諗今時今日唔俾人鬧已經好好....

男爵府

花生油子 發表於 19-3-25 18:50
我老公之前又係比個上司針對,,吓吓啄住晒,,而家辭左工唔做,,上司又猛問佢係咪真係搵到工,,會唔會考慮留低 : ...

咁係裸辭定點?

珍珠宮

畀面勳章

popofat 發表於 19-3-25 18:51
咁係裸辭定點?

搵到工至走既。佢根本就唔愁搵唔到工,,係諗住忍得就忍,,,個上司仲得吋進呎,,,所以至辭工。

男爵府

花生油子 發表於 19-3-25 18:53
搵到工至走既。佢根本就唔愁搵唔到工,,係諗住忍得就忍,,,個上司仲得吋進呎,,,所以至辭工。
...

原來世上真有變態老細。我成日諗住小朋友細可以忍耐下,但我日日都極唔想返工。

珍珠宮

畀面勳章

popofat 發表於 19-3-25 18:56
原來世上真有變態老細。我成日諗住小朋友細可以忍耐下,但我日日都極唔想返工。
...

番工為兩餐啫,,唔洗咁樣對人囉,,既然大家唔夾咪轉工

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

popofat 發表於 19-3-25 18:50
真係好難涯。有D 野已經送咗去客到,客都満意,但佢之後有機會睇就話佢唔滿意,又話可以做好D,要收番來改 ...

咁即係你都做咗好耐及有一班你湊開嘅客戶。搵番呢行咪撬走班熟客,你唔走會比條友攪到你癲㗎,寧食開眉粥,莫食愁眉飯
主 賜 平 安

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你係老細對落最大個個?得你一個同職級?佢淨係針對你一個?
如果全部都唔係,我會留低,同其他被針對嘅人一齊捱,睇住個衰人總有一日會”沒落”

男爵府

ecling 發表於 19-3-25 19:04
咁即係你都做咗好耐及有一班你湊開嘅客戶。搵番呢行咪撬走班熟客,你唔走會比條友攪到你癲㗎,寧食開眉粥 ...

唉,因為就係唔多想環境,不過似乎真的非走不可

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

置諸死地而後生
襯後生搵到就走,返工返到咁唔好啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

搵工先

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

popofat 發表於 19-3-25 19:09
唉,因為就係唔多想環境,不過似乎真的非走不可
睇定d先。看看是否佢想俾個下馬威你, 睇下你是否 follow 佢,定係功高蓋主。

搵左工先諗是否辭工。

伯爵府

popofat 發表於 19-3-25 18:56
...

同你差唔多情況,我個老細即上司,事事挑剔針對,愛裝個老闆款岀來要人人聽佢話好敬偎佢,我每一日都比佢話,點做都唔滿意,有時候話到我好自卑好無能咁,明明自己都已好盡責,但都唔合佢心意。為咗屋企我要繼續忍多一段時間。

子爵府

回覆樓主:

呢個老細係真老細定係打工上司先?如果真係老細就揾定工,如果只係上司就睇定啲先,對家客仔先係最大老闆,有業績支持好過上司講一萬句。

我早排都比所謂打工老闆周住,日日返工好似上戰場咁,但好在客仔支持,最後脫離佢管治。

男爵府

gigi19810326 發表於 19-3-25 19:07
你係老細對落最大個個?得你一個同職級?佢淨係針對你一個?
如果全部都唔係,我會留低,同其他被針對嘅人 ...

唔係呀。其實我舊老細係睇A ,新老細睇B. 大家原來河水不犯井水,但同一堆客有時要A 服務,有時要B 服務。但要B 服務時比較多,所以我原本條team 人手resources 係 少B team 好多。自從我老細退休後我條team 就歸B 管埋,A team 最senior 得翻我。下面D junior 同戰友之前都有頂唔順B team d人走下走下,B 老細又則則膊霸埋我team d headcount 請人。
當然B 老細本身有點難頂,自己亦好多人頂佢唔順走,佢個team d staff 都成日走馬燈咁。其實原本我都ok 架,我老細退休咗大半年,B 老細冇乜理我,直到上年年尾佢自己team 有個同我同grade 既senior 頂佢唔順走咗之後,佢唔知係咪空虛定點,就䦕始針對我。

男爵府

heily123 發表於 19-3-25 19:22
同你差唔多情況,我個老細即上司,事事挑剔針對,愛裝個老闆款岀來要人人聽佢話好敬偎佢,我每一日都比佢 ...

同病相憐,我日日放工都眼濕濕,好想喊. 唔知點捱

首頁

尾頁

跳至