自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

如果吾係現在個位有機會被dq, 我就吾會轉。 講真,另一邊個老闆突然咁問,除左平時工作上接觸覺得你做到野,仲有可能係係老闆平時都會係其他人面前讚你工作效率。因你老闆欣賞你,所以你做既野佢都評高一線。新老闆可能只是聽返黎話你做得野,但實際夾左怕佢有心中落差(我吾係話你吾做得,只係怕新老闆覺得你有95分,但最後得80分)佢會放大你既吾好,之後自己好難做。我之前都試過,我老闆應該係開高層會時讚過我,之後突然公司大部分人覺得我好做到野,但我其實都係盡做,我都好鑑介。

侯爵府

陪月勳章

sts8000 發表於 19-3-28 22:33
唔會,原因純粹因為你將會生小朋友.... 冇小朋友就ok.

x2

樓主仲要係生第一個﹐
將來會點完全唔知﹐
如果樓主係生第二個都話諗下o丫﹐
如果係第一胎﹐
你唔會知 bb 情況同自己心理的互相影響﹐
真係唔好妄動。

男爵府

not recommend cos :
1. 你已經做左咁耐,升職機會比去新dept高,去到新dept要由頭再等
2. 你而家boss好,好難得
3. 你做熟晒而家D野,新dept d野你唔知做成點
4. 你就生,唔好太大轉變,怕你handle唔好影響心情

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

siugutsis 發表於 19-3-28 15:20
隔離 department 問我有沒有興趣一個新 opening,工作範疇會有不同但都是 Finance related.可以學新野但人 ...

如果冇小朋友我覺得可以去試新嘢, 接受挑戰。 但係有咗小朋友,最好搵份穩定嘅工作,準時收工。

侯爵府

siugutsis 發表於 19-3-28 15:35
其實我現任老闆真係好好,佢知我大肚後就話我有需要,唔舒服隨時可以 work from home.
...

好老闆真係難求, 就因為我依家老闆對我好好, 又唔多理我.... 所以就算之前有人出多15% 左右, 我都唔走.... 何況 樓主快有小朋友, 唔好走啦....

大宅

siugutsis 發表於 19-3-28 15:35
其實我現任老闆真係好好,佢知我大肚後就話我有需要,唔舒服隨時可以 work from home.
...

剩係呢樣野 我已經唔會轉走
你轉左 新個邊會唔會容忍到你? 同事間又得唔得?
岩岩轉職冇耐 就14個星期產假 好坦白講 實有人會唔like 因為要食埋你份工作
新位係你放完產假返去 你可能又要時間要適應 可能又要OT
生完bb 你唔會再想OT 放工前5分鐘已經執野走 飛奔返屋企

珍珠宮

siugutsis 發表於 19-3-28 16:51
唔係咁,因為我老細未知的而是隔離 team head 搵我問我有無興趣先,個位 d details 未定。我估唔係升職 bu ...

我唔會,自己老闆好,對自己體諒,但一個屈尾十走去隔離組,仲唔係升職

水晶宮

不會轉啦,人工大加就話者

水晶宮

BK Milk勳章

siugutsis 發表於 19-3-28 15:20
隔離 department 問我有沒有興趣一個新 opening,工作範疇會有不同但都是 Finance related.可以學新野但人 ...

No
有小朋友但求安穏

伯爵府

2024勳章

如果要生B就唔好了

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

如果冇BB,搏吓冇問題,學多樣嘢日後轉工都多種技能,就快生BB就唔好搵嘢嚟搞喇,有咗小朋友之後,打工最緊要穩定

首頁

尾頁

跳至