夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

禁止訪問

大宅

突然覺得生女好過生仔,
生仔家用得$2000 仲要一家4口住
但佢仲要比playgroup 同雜費喎

不如你番下part time 啦
又可以繼續湊小朋友又可以搵錢
儲個錢買下衫都好呀

子爵府

amyyeung1120 發表於 19-3-29 04:56
剛轉做FTM 有2個仔 一個歲半一個3個月
老公人工16K到 家用比得果$6000包日常開支(老公一日三餐出去食)
...

得16000蚊要養4個人係點做得到 如果老公搵得16000首先我唔會生仔第二我唔會做ftm
幾時先上到車.....

大宅

回覆樓主:

我自己一個人都用 20000元一個月,16000元4個人用,頭都暈

別墅

amyyeung1120 發表於 19-3-29 04:56
老公人工16K到 家用比得果$6000包日常開支(老公一日三餐出去食)
...

呢個樓主真係個腦有問題

大宅

$6000就肯定唔係多錢,但比例都唔叫唔合理⋯⋯

有工有錢有尊嚴呀。如果c6揾得唔多,自己揾好過伸手攞。

大宅

點解咁多人咁出奇 香港地 大把後生生完 同老爺奶奶住 老婆做ftm 輪候公屋 等上樓 這是土地問題
雖然我都覺得 犧牲哂生活質素為左 換層公屋 吾值得 不過的而且確 香港好多人都咁做緊 等幾年上到樓 再出黎做下散工咁 其實肯咁做既老婆都幾偉大 犧牲自己既人生 全心全意係家庭上 起碼比我 我就吾制

公爵府

你覺得6K家用唔合理,咁你哋一家四口住99家,比2k家用99,難聽D講,電費都唔夠,咁又合理嗎?其實最唔合理,係你仲要生2個,仲要做ftm。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

粉紅的喵 發表於 19-3-31 09:53
突然覺得生女好過生仔,
生仔家用得$2000 仲要一家4口住
但佢仲要比playgroup 同雜費喎

我當年將細囡送去全日托, 申請政府资助,
津贴8成, 我去全日工去打,
兩個女在99到住, 每月給她湊女錢,
日日收工去探佢地, 星期六湊回自己家,
星期日送回99家

伯爵府

BK Milk勳章

得16K生兩個,FTM,養媽咪,讀書。

男爵府

回覆 瑤瑤~ 的帖子

我覺得不是合不合理, 而是夠不夠用....
過時過節, 頭暈身HING看醫生條數點計??
你自己有無私己錢? 又願唔願意在唔夠家用的時拿出來貼?

侯爵府

...

唔合理
家庭月入得咁少仲生兩個仲要做ftm
聽到都覺得你老公辛苦

大宅

Tyasnm 發表於 19-3-29 07:08
只得16000你夠膽生兩個又做 ftm?

伯爵府

回覆 amyyeung1120 的帖子

点解家庭收入得16000你夠膽做ftm既?以一個正常成年人出嚟打工,單身都可能剛剛夠用,百物腾貴,總之一出口就洗要錢,早餐當你$20 宜家7仔有特价早餐,午餐拿起手都超過$40-$60,無理由餐餐都m記$25蚊一餐,如果你先生是煙民仲要買煙仔$57一包,撘下車,跟同事有時聯誼下又幾百,有時可能遲到or太夜返撘下的士又可能一,二百,未計晚餐,屋企,燈油火水電煤,Wa... 呢條計數点計都無乜錢剩,仲要一家四口用。
可能一家唔知一家事,不喜勿插。
不過如果咁樣我會覺得好無安全感,日悭夜悭,唔知为乜
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

複式洋房

返工吧

男爵府

回覆樓主:

搵萬6仲要生兩個做ftm,講真,我覺得你老公呢條數嘅安排真係已經好顧家

大宅

回覆樓主:

樓主,女人有份工掙錢會比較有安全感架,對老公算係一種支持,又可以為頭家儲下錢。

男爵府

...

一個歲半,一個3個月,你預咗呢段時候唔能夠出來工作,其實小朋友唔一定要返playgroup, 上網搵教材,做吓肌肉活動,多啲陪佢玩,小朋友有父母的愛成長,有安全感,先至係重點。

如果唔上playgroup, 呢16000蚊在生活上一向都係錦過,就等細B上K1先番嚟做嘢。

你C6,都算顧家。我知道揍小朋友都好大壓力同困身,兩公婆互相體諒吓囉。

子爵府

畀面勳章

如果你真係要講到合唔合理,我覺得非常合理,你老公已經將三分之二嘅人工用在你哋身上,你哋已經唔使比錢租屋同奶奶住有冇可能唔俾錢奶奶呢?
家用從來沒有合理定唔合理,如果老公搵十萬比二萬你合理嗎?我估到個刻太太又會唔滿意吧?
所以我覺得應該用能力去諗,唔係應該用多少諗呢?

大宅

6000都唔夠買餸,重可以上playgroup

首頁
34567...9

尾頁

跳至