親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

rolandbb 發表於 19-4-11 16:55
樓上有幾間日本餐廳呀, 如和幸食吉列豬扒, 正呀, 地下仲有GRAM PANCAKE
值得去行吓, 地方大又有冷氣, 高 ...

請問間好好味既芒果糯米飯 近邊 ?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wingyee_ma 發表於 19-4-12 23:54
請問間好好味既芒果糯米飯 近邊 ?

舖頭名叫 boonsapthaidessert
近Robinson Department Store

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

rolandbb 發表於 19-4-13 00:16
舖頭名叫 boonsapthaidessert
近Robinson Department Store

謝謝

大宅

回覆樓主:

2度都去咗,the market真係唔使去,冇嘢食,冇嘢行,iconsiam差好遠,多嘢食多嘢行,水上市場好多嘢食

子爵府

seaheart88 發表於 19-4-2 10:58
我同你個friend掉轉

The market 我行唔到15分鐘就走。。。第一太新有啲樓上未開。。而且啲鋪頭唔多想行。 ...

我林住兩個去哂

瑪瑙宮

大廚勳章

yp26 發表於 19-5-8 21:40
我林住兩個去哂

依家開始應該the market 慢慢啲店開返晒我諗會多啲野值得行掛。。。我嗰陣時二月中太新啦。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

yp26 發表於 19-5-8 21:40
我林住兩個去哂

我後日去The Market,去完再報告

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

去左iconsiam
係saphan taksin站坐船,就喺asiatique 條龍隔離
如果話期望平過翟道翟,我真係要講句「唔好玩啦」,新商場有冷氣,唔駛唸都知價錢一定唔一樣,翟道翟成個維園咁大,要拎黎同一個商場比亦唔公平
Iconsiam所謂水上市場,價值都係平民價,唔會變左$50港紙一個芒果糯米飯囉;除食物仲有按摩,有本土設計貨品,百零蚊件衫咁,起碼唔cheap,買得落手

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有平野食,亦有貴野食,我地去左珍寶(新加坡食蟹果間珍寶,本來預去somboon食蟹三個月前已訂,點知無蟹!見到珍寶簡直雙眼發光),因個場多平野,所以貴價野係無人(星期日晚都無人),非常舒服
水上市場只係最底果層,樓上商場就係商場,高價中價都有,似times square 格局
如果去完iconsiam想去asiatique ,一係搭的士,一係搭船設saphan Taksin 再轉船

大宅

回覆樓主:

如果去iconsiam水上市場咩時間去行好?是否只有黃昏時間先開?

王國長老

nana11423 發表於 19-5-17 08:38
如果去iconsiam水上市場咩時間去行好?是否只有黃昏時間先開?

https://www.gotrip.hk/489801/itineraryguide/thai_guide/bangkok_guide/泰國好去處-曼谷手信-iconsiam-sooksiam-高島屋/7/
無聽過有特別開放時間wor

子爵府

happykk 發表於 19-5-8 23:29
我後日去The Market,去完再報告

The Market D鋪已閍哂但人流唔多。
有小老板,藍象(賣醬料),boots,屈記,nara,after you,
baan ying.

伯爵府

happykk 發表於 19-5-17 11:37

The Market D鋪已閍哂但人流唔多。

野食多嗎?多唔多过T21

子爵府

coldmilktea 發表於 19-5-17 14:13
野食多嗎?多唔多过T21

我冇去過T21

我冇係個到食飯,見到餐廳都幾多

複式洋房

前天去完Iconsiam 同 the Market,昨天先剛回港。個人覺得Iconsiam 非常值得去,有好多小食檔,又大又有冷氣,又可以免費遊船河。今個行程都去了2 個水上市場,Iconsiam 嘅價錢同其他水上市場差唔多錢,而Iconsiam 個場嘅食物種類又非常多,真心推介,樓上商場就冇乜特別。
至於the Market, 我就唔推介,冇乜人行,行咗一陣就走,不過如果去開旁邊嘅BigC, 都可以去望下嘅。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-9 11:31
有平野食,亦有貴野食,我地去左珍寶(新加坡食蟹果間珍寶,本來預去somboon食蟹三個月前已訂,點知無蟹! ...

請問珍寶大約幾錢per head? 好食嗎

王國長老

creambb 發表於 19-5-17 22:09
請問珍寶大約幾錢per head? 好食嗎

https://www.jumboseafood.com.sg/en/iconsiam-bangkok
無留意泰國價錢同新加坡有無分別
新加坡最出名食蟹,一間珍寶一間無招牌,各有捧場客

伯爵府

Kikipo 發表於 19-5-17 22:03
前天去完Iconsiam 同 the Market,昨天先剛回港。個人覺得Iconsiam 非常值得去,有好多小食檔,又大又有冷 ...

想問,你覺得去左呢個水上市場,係咪唔洗跟團去嗰d水上市埸呢?

複式洋房

coldmilktea 發表於 19-5-18 10:34
想問,你覺得去左呢個水上市場,係咪唔洗跟團去嗰d水上市埸呢?

食物方面IconSiam 比較多,但其他水上市場又有唔同嘅風味,露天 (其他水上市場) 同室內 (Iconsiam) 嘅分別,其他水上市場可以坐船在市場內遊一圈,感受吓傳統嘅水上市場買賣特式。而Iconsiam 就係仿水上市場。

我跟個團只是每人HKD 200 ,有5 個景點可以行, 有火車市集,2 個水上市場,樹中廟,又有螢火蟲睇,幾值得去。

伯爵府

Kikipo 發表於 19-5-18 21:12
食物方面IconSiam 比較多,但其他水上市場又有唔同嘅風味,露天 (其他水上市場) 同室內 (Iconsiam) 嘅分 ...

—日團你係跟边間呢?謝谢你

首頁

尾頁

跳至