懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現在懷孕十週了,但5週多時有流血,
這幾天有小小血絲,醫生話小小唔緊要,開了安胎藥及維他命給我,每天都卧床,現在我很擔心,我應否睇中醫安胎呢,我還可以做些什麼呢!

複式洋房

原帖由 mami980 於 09-4-29 01:54 PM 發表
我現在懷孕十週了,但5週多時有流血,
這幾天有小小血絲,醫生話小小唔緊要,開了安胎藥及維他命給我,每天都卧床,現在我很擔心,我應否睇中醫安胎呢,我還可以做些什麼呢! ...

其實一般去到13週巳經比較穩定架喇,
我早期都有試過流兩次血, 而家我都22週幾喇,
你唔使咁擔心, 醫生俾維他命同安胎藥你就照食囉,
我當時都有食架, 盡量訓床, 休息多d, 過左呢幾週你就好好多架喇^^

禁止發言

複式洋房

紫兒

你當時流血的量多唔多呀,維持多少天呀!

複式洋房

原帖由 mami980 於 09-4-29 03:01 PM 發表
紫兒

你當時流血的量多唔多呀,維持多少天呀!

我5週幾果陣第一次流血, 份量唔算多, under有小小,
同去尿尿既時候都有小小, 只係流左一日, 訓左幾日床,
跟住到10週幾既時候, 我因為感冒有肚痌, 果次就有流血, 連續三日都有, 份量唔多, 只係尿尿果陣見到有, 都係繼續訓床, touch wood而家22週幾喇, 都ok囉^^
所以唔使咁擔心, 唔好俾自己粗勞, 休息多d就ok架喇,
一見紅就記得即刻去睇醫生, 盡量放鬆心情呀^^

複式洋房

紫兒

我都唔想咁擔心,但一見到有血絲,我便好驚,因為我上次是小產的,所以今次特別緊張!

複式洋房

原帖由 mami980 於 09-4-29 03:29 PM 發表
紫兒

我都唔想咁擔心,但一見到有血絲,我便好驚,因為我上次是小產的,所以今次特別緊張!

咁你真係要小心d呀, 使唔使返工呀?
如果要都問醫生拎醫生證明, 休息幾天啦
如非必要都盡量係床到, 去廁所同食野外, 其餘時間都
盡量訓床, 咁等bb穩定d先再返工呀!

複式洋房

想問吓(非本人)有左3個月度, 好多時都有少少見紅, 1.2滴血度, 已經入左E院留醫, 因血糖高問題.
如果持續有見紅情況係咪有問題呀?醫生話個B較細同埋駝得低, 佢有時都會肚痛o家, 已問過醫生同埋照過B, 只係幫佢打安胎針/食藥,
請問各位媽媽有無咁既情況出現過?

複式洋房

原帖由 紫兒 於 09-4-29 15:32 發表

咁你真係要小心d呀, 使唔使返工呀?
如果要都問醫生拎醫生證明, 休息幾天啦
如非必要都盡量係床到, 去廁所同食野外, 其餘時間都
盡量訓床, 咁等bb穩定d先再返工呀! ...

已經1個月冇返工了,每天都卧床,除了覆診外, 每天都在家,所以我都唔知可以再做d咩呀!

複式洋房

我唸真係休息多D先係最好方法.
不過琴日去E院探表妹, 佢都已經盡量訓床啦, 但係都仲有少少見紅, 好擔心丫

禁止訪問

大家真係要小心d~

子爵府

原帖由 mami980 於 09-4-29 15:36 發表

已經1個月冇返工了,每天都卧床,除了覆診外, 每天都在家,所以我都唔知可以再做d咩呀!

不如你同我傾下都好呀,因我而家都係休左一個月多了,每日都同你一樣係屋企休養緊...

子爵府

原帖由 細z 於 09-4-29 15:36 發表
想問吓(非本人)有左3個月度, 好多時都有少少見紅, 1.2滴血度, 已經入左E院留醫, 因血糖高問題.
如果持續有見紅情況係咪有問題呀?醫生話個B較細同埋駝得低, 佢有時都會肚痛o家, 已問過醫生同埋照過B, 只係幫佢打安胎 ...

其實上次睇醫生個陣佢都係話我駝得低,但佢話照過無乜事咁遲d會升返上去喎﹐唔好咁擔心啦...我同你個朋友一齊努力啦...

男爵府

原帖由 粒粒芝士 於 09-4-29 22:19 發表

其實上次睇醫生個陣佢都係話我駝得低,但佢話照過無乜事咁遲d會升返上去喎﹐唔好咁擔心啦...我同你個朋友一齊努力啦...

我現在7週幾, 又係流啡, 同樣係上一次小產, 真係驚到傻.
我份工仲慘要成日企

子爵府

原帖由 jb-bb 於 09-4-30 12:30 發表

我現在7週幾, 又係流啡, 同樣係上一次小產, 真係驚到傻.
我份工仲慘要成日企

不如你睇醫生啦,佢會俾假你休息架,睏多d會好d架。我個次都係咁每次去厠所都好驚架....

首頁

尾頁

跳至