婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

del

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

8.5個月大, bb床係好應該較低床板, 你冇錯;
但奶奶腰痛亦係事實! 我自己湊bb, 都試過呢個階段, 條腰真係超級攰和痛, 唔好睇少彎腰嗰幾下, 抱bb上嚟/放bb落床時條腰好"食力".

bb安全確係好重要, 但都唔好忽略奶奶感受和健康.

恕我直言, 唔好下下覺得奶奶就晒你和你bb係"老奉". 或者咁, 你叫你奶奶全日唔駛抱bb又上又落, 由得bb困住响張床度, 好唔好?

我地係bb媽咪, 幾辛苦都會撐落去, 但唔好期望其他人(包括老公)都會有咁毅力. 一係自己湊返, 一係請工人/鐘點幫下手.

子爵府

你奶奶真係可憐.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 方麗娟 於 09-4-29 14:16 發表
但奶奶腰痛亦係事實! 我自己湊bb, 都試過呢個階段, 條腰真係超級攰和痛, 唔好睇少彎腰嗰幾下, 抱bb上嚟/放bb落床時條腰好"食力".

bb安全確係好重要, 但都唔好忽略奶奶 ...

妳講得好好.

侯爵府

好媽媽勳章

Her 99 can 上網玩電腦 happly everyday if she don't need to help her daughter in-law to take care of her grandson.

原帖由 方麗娟 於 09-4-29 14:16 發表

bb安全確係好重要, 但都唔好忽略奶奶 ...

子爵府

你喲語氣真係好老奉
你咁咪搵人同係湊law:;pppp:

大宅

佢可能冇試過腰骨痛...所以咁口爽:;pppp:

複式洋房

我bb都係由99揍,(bb就黎7個月), 佢都揍到條腰同雙手都酸痛, 不過我奶奶就好錫啊b, 所以間中會講條腰好痛, 但我同老公會買d止痛膏或貼虎膏藥比佢, 舒緩吓佢條腰,所以佢都無好大怨言. 當然我都明白你感受, 或者你試吓呢幾日問吓佢條腰點呀, 要唔要買d藥膏比佢等等......
老人家同小朋友一樣,都想人哋慰問吓架!

伯爵府

你咁叻, 自己湊囉.
:;pppp: :;pppp:

伯爵府

醒目開學勳章

佢轉到就唔會出聲啦, 習慣手勢好難改.
你要遷就佢條腰, 因為佢湊緊你個b, 湊b係好辛苦架, 體諒下佢喇
原帖由 chiurebecca 於 09-4-29 14:02 發表 B會好危險喎, 咁佢攀出來點算, 個C6話佢阿媽會睇實佢, 心諗有時意外邊睇到呀, 隻99又鐘意上網玩電腦, 佢會睇到咁多咩, 就算佢會睇, 如果在99去洗手間時出意外咁點?你條腰痛, 咁你係大人唔識轉個第二個姿勢令自己條腰冇咁辛苦咩?點解要將個BB的安全問題遷就你的腰呢?

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 pollybell 於 09-4-29 14:17 發表
你奶奶真係可憐.

我都覺 因為我都試過湊仔湊到腰骨痛,最後惟有買多張幾吋床褥墊高少少,阿仔一醒就即刻抱開佢

大宅

我地後生既都會因為湊B而腰痛啦..何況係老人家..咁你自己腰痛都會諗下有乜辦法改善啦, 咁點解唔可以諗下有乜辦法改善奶奶既腰痛而要一開始就覺得係奶奶麻煩呢! BB 安全係好重要..自己學懂體諒別人都同一樣咁重要!!

原帖由 MK2006 於 09-4-29 15:08 發表
佢轉到就唔會出聲啦, 習慣手勢好難改.
你要遷就佢條腰, 因為佢湊緊你個b, 湊b係好辛苦架, 體諒下佢喇

別墅

多謝各位的意見.本人都好想自己湊番個仔, 唔想奶奶咁辛苦, 可惜老公堅持我要上班, 又唔肯請工人幫手.

我而家暫時都調番高個床板, 但咁樣都只係暫時性, 再遲d 個仔的手腳再靈活d, 根本唔可以將個床皮放咁高, 除非唔再放佢落床仔度, 如果唔係呢個根本唔係一個好的解決方法. 一個又腰痛, 一個又要安全, 咁大家有冇兩全其美方法呢?

禁止發言

別墅

可唔可以係床仔四周放D地膠呀

禁止發言

大宅

你都會老不要太過火 bb同老人家一樣重要,你99都係人不要這樣講你太過份99腰痛是真無需要講腰痛大晒。99年紀大腰痛真是可大可小。自己湊返bb會最安全,但你千奇唔好生病會傳比bb你小心 身體不要說周身骨痛:;pppp:

別墅

原帖由 祖兒豬 於 09-4-29 15:36 發表
唔好話你99幾十歲會湊到腰痛,我廿幾歲都湊到腰骨有斷既感覺.
不如你放下大假,湊返個仔一頭半個月,你就會感受到.

我都唔係練神打, 我都會腰痛, 我日日放工返去都要自己湊個b, 煮飯, 做家務, 咩都要做. 唔駛等放假先感受到, 放假反而仲舒服, d野可以全日慢慢做, 可以阿b瞓時我都可以瞓下.

大宅

BB可唔可以訓地下?我個囡好細就開始在地上的膠墊午睡...咁睡醒就可以四圍爬...

其實,BB再大D(識企同行後,會高得好快),床仔再較底D都仍然唔安全...

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你會唔會應該關心咗99先呀?佢幫緊你咋喎,唔駛賣命呀?mouth:

首頁

尾頁

跳至