自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

https://topick.hket.com/article/2312900?r=mcsdfb&sfns=mo
父親酒醉誤將15歲女兒當妻子強姦被判囚 女兒嬲社工擅自報警內疚破壞家庭

社會 12:59 2019/04/01

60歲父親承認強姦15歲女兒,被判囚2年10個月。

16歲少女去年3月於家中遭酒醉父親強姦,涉案父親今於高等法院承認一項強姦罪,被判囚兩年10個月,辯方求情指被告在酒醉下錯認女兒為妻子。少女的創傷報告中反映她對社工未經諮詢她之下便將事件報警感到憤怒,並對破壞了家庭感到內疚。

水晶宮

涉案父親(59歲)任職地盤工人,他被控於去年3月22日在家中強姦當時年僅15歲的女兒,父親早前一度承認亂倫罪,惟法庭認為控罪並不適合,父親最終表示為了免卻妻女需出庭作供的尷尬,因而改為願意承認強姦罪。

案情指,案發時僅15歲的女事主是被告的親生女兒,被告一家的寓所內並沒有房間,只有兩間碌架床置於客廳。案發當晚,事主躺在其中一張下格床上,期間聞被告回家,事主嗅到被告滿身酒氣,父女二人一度交談,事主更向被告說出自己的名字,因此被告理應意識到事主是他的女兒。

水晶宮

被告其後爬上事主的床,非禮事主的胸部,並最終與事主發生性行為,事主於案發翌日就事件質問被告,被告聲稱以為女兒是妻子,因此才與她發生性行為。事主其後向社工求助,社工就事件報警。被告被捕後於警誡下承認誤以為女兒是妻子才與其發生性行為,他感到非常後悔。

辯方求情時呈上被告妻子及子女撰寫的求情信,法官相信今次是個別案件,被告於案發時雖沒有使用避孕套,但他亦沒有在事主體內射精,被告於事件中沒有使用暴力,亦承認不會再犯。

水晶宮

辯方又呈上一封由事主寫給被告的信,事主於信中寫道,她不滿社工未諮詢她便將事件報警,她從不希望父親被刑事檢控,她亦已原諒父親。法官認為事主明顯不是在威逼之下撰寫此信,她仍相信父親,亦希望與父親保持關係,而事主的創傷報告亦反映她對社工及警方感到憤怒,亦對自己破壞了家庭感到內疚。

法官判刑時指,被告案發時醉酒與否,並不會對判刑造成分別,因為被告醉酒亦是咎由自取,但法官認同被告是真誠感到後悔,最終判以被告入獄兩年10個月。

水晶宮

我真心唔明

可以醉到咁都撈亂?傷害咗個女唔夠?仲要怪佢好話俾人知?咁個女咪好慘,點解要咁傷害個細路?好嬲

SiuBBee    發表於 19-4-3 11:40

侯爵府

milky_red 發表於 19-4-3 09:14
我真心唔明

可以醉到咁都撈亂?傷害咗個女唔夠?仲要怪佢好話俾人知?咁個女咪好慘,點解要咁傷害個細路? ...

我好少飲酒, 但聽聞男人好醉係根本咩唔到嘅

我覺得酒醉都3分醒, 成個過程點都有10分8分鐘啦, 個女成15歲亦會出聲同反抗下啦啩, 點會分唔到老婆同個女

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好戀態

公爵府

牛年勳章

酒醉都3分醒啦 人渣

大宅

真係醉左應該搞到搞唔到
搞到就即係唔係醉!

男爵府

就算係老婆, 都可以強姦格硬黎咩, 痴線

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

milky_red 發表於 19-4-3 09:14
我真心唔明

可以醉到咁都撈亂?傷害咗個女唔夠?仲要怪佢好話俾人知?咁個女咪好慘,點解要咁傷害個細路? ...

唔係個老豆怪個女話俾人知,係個女怪個社工報警。所以我覺得呢一家三口好怪,件事亦好怪

大宅

人粉都不如!垃圾!

珍珠宮

jtw_ki 發表於 19-4-3 10:47
唔係個老豆怪個女話俾人知,係個女怪個社工報警。所以我覺得呢一家三口好怪,件事亦好怪
...

好怪的一家

伯爵府

身體動作上有意識強姦個女, 但就無意識去辨識阿女, 跟本係藉口. 佢阿媽和女兒還寫求情信, 真心唔明.

男爵府

減齡達人勳章

tsewong 發表於 19-4-3 09:46
我好少飲酒, 但聽聞男人好醉係根本咩唔到嘅

我覺得酒醉都3分醒, 成個過程點都有10分8分鐘啦, 個女成15歲 ...

我之前個男朋友都係咁講,佢好爛飲的

男爵府

個女愚孝兼被洗腦

wcpcelia    發表於 19-4-3 14:27

寶石宮

回覆樓主:

好人難做

男爵府

人渣

大宅

回覆樓主:

正人渣

珍珠宮

回覆樓主:

老婆仲可以原諒個老公先有問題..老公搞自己個女喎!個女又係有問題,好似冇咩所謂咁既仲可以嬲警察社工..對呢家人好無言

首頁

尾頁

跳至