懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

cheers_iris 發表於 19-4-4 15:02
你誤會了,是政府介定打一針有93%抗體,打二針有97%抗體,並不是指97%的人有抗體,3%的人冇
...

所以咪就係打2針的人有97%有抗體囉,冇打個D冇得統計,你有冇睇清楚我寫乜架

男爵府

asukav6 發表於 19-4-4 15:17
所以咪就係打2針的人有97%有抗體囉,冇打個D冇得統計,你有冇睇清楚我寫乜架
...

算罷啦你,做人mama咁冇禮貌!理解同表達能力又奇低!

你仍然理解錯誤!
打2針最多的確有97%抗體,但不等於打過2針身體一定有97%抗體,有d人打完針都可能0%抗體,再唔明都幫你唔到!

大宅

cheers_iris 發表於 19-4-4 15:24
算罷啦你,做人mama咁冇禮貌!理解同表達能力又奇低!

你仍然理解錯誤!

咪話有3%人打左2針冇抗體囉,冇禮貌果個係你,理解唔到我講乜又反駁到錯哂,你覺得一定要戴咁使乜開po啫,我只係表達我打左2針因此我認為唔需要戴,你中意戴係你嘅事,若果你認為疫苗冇效你可以俾D仔女零針長大添

男爵府

asukav6 發表於 19-4-4 15:16
既然係咁,你應該叫全部人戴!
同埋免疫力同抗體有乜分別呢,因為有抗體先有免疫力架
...
係打齊兩針嘅人「預防效果可達97%」,笨唔係100個打齊兩針嘅人入面有97個人有抗體而其餘3個人就零抗體!你係閲讀理解有問題定分析能力唔理想?
我想叫全部人戴㗎,不過好似你呢啲人講極唔明都冇計,我唯有自求多福自己戴保護自己啦

男爵府

asukav6 發表於 19-4-4 15:32
咪話有3%人打左2針冇抗體囉,冇禮貌果個係你,理解唔到我講乜又反駁到錯哂,你覺得一定要戴咁使乜開po啫, ...

你仍然都係理解錯誤!

我冇反對打針,我自己都有打,只係見你不停理解錯先解釋你知,你唔接受就算!bye

男爵府

Viviluby 發表於 19-4-4 15:35
係打齊兩針嘅人「預防效果可達97%」,笨唔係100個打齊兩針嘅人入面有97個人有抗體而其餘3個人就零抗體!你 ...

真攞命

Viviluby    發表於 19-4-4 15:45

大宅

回覆樓主:

我諗我的科普知識好過你,你理解又錯解釋又錯,冇眼睇,你中意戴就戴唔使討論

大宅

cheers_iris 發表於 19-4-3 21:37
如題

長期帶住
屋企,公司都會噴空氣的消毒噴霧。
每次一返到屋企,我同老公的外套都會消一次毒先。
人多的地方唔去,朋友去完旅行都唔敢見住。
因為之前Check咗,已經無咗德國痲疹抗體,雖然德國痲疹同麻疹係兩回事,不過,而家大肚,根本無乜可以做到,只能夠保特清潔

大宅

Viviluby 發表於 19-4-4 15:35
係打齊兩針嘅人「預防效果可達97%」,笨唔係100個打齊兩針嘅人入面有97個人有抗體而其餘3個人就零抗體!你 ...

唔知點解我無咗抗體
個個都問我係咪土生土長香港人,我係。
但我打過電話去衛生署問,正常香港長大又80後,會打齊2針,但有機會打針當日病咗/M到,等其他因素而無打,建議我Check返針卡。
不過都無需要了,婚前檢查時,Check咗已無德國痲疹抗體,當時又唔意識到咁嚴重
而家想再Check埋有無麻疹抗體,不過就算有都好,都會繼續帶口罩,繼續小心,雖然真係好焗好熱,但始終而家肚入面有多一個生命,真係乜都唔敢搏。

Viviluby    發表於 19-4-5 19:23

複式洋房

我有打麻疹針同細個果陣出過德國麻疹,應該係有抗體既,但都因為太多人無公德心,咳到甩肺都唔戴口罩,所以自己都會keep住戴~

男爵府

Momoctal 發表於 19-4-5 16:13
唔知點解我無咗抗體
個個都問我係咪土生土長香港人,我係。
但我打過電話去衛生署問,正常香港長 ...
抗體有機會隨時日減少而流失,亦有少數人本身對疫苗冇反應,打完針身體都唔識製造抗體。但其實社會上只要大部份人都打咗疫苗而有抗體,個病毒就難啲傳開。我醫生話,近年多咗傳染病流行,除咗病毒有所改變外,亦因為多咗人拒絕打疫苗,以致某些舊有病毒(例如百日咳同依家嘅麻疹)再次流行起來... 所以我絕對認為啲人拒絕俾子女接受疫苗係害人害己!

複式洋房

我依定懷孕中,小學打左兩針,岩岩驗左,係唔夠抗體,所以依家返工搭車好擔心好驚中招。懷孕媽媽們有冇考慮過辭職或問公司可否轉home office?

男爵府

Nickybb121 發表於 19-4-5 20:32
我依定懷孕中,小學打左兩針,岩岩驗左,係唔夠抗體,所以依家返工搭車好擔心好驚中招。懷孕媽媽們有 ...

我都係靠戴口罩, 轉home office可能又會影響工作進度, 都幾煩, 不過我都好擔心呀, 周圍都好多人病

複式洋房

cheers_iris 發表於 19-4-5 20:45
我都係靠戴口罩, 轉home office可能又會影響工作進度, 都幾煩, 不過我都好擔心呀, 周圍都好多人病
...

每次聽到附近有人咳都嚇到彈開我公司比我轉home office,但都要我每星期返公司一兩次,老公勁擔心,係咁叫我快d辭職,復活節後唔好再返,驚復活節d人去完旅行返黎爆得仲勁

大宅

回覆 cheers_iris 的帖子

有,除咗係屋企,我係公司都帶,因為近排太多同事去旅行。雖然唔知有冇用,起碼帶咗安心d,盡力保護BB。

子爵府

無帶

複式洋房

ymyyy 發表於 19-4-5 21:55

有,除咗係屋企,我係公司都帶,因為近排太多同事去旅行。雖然唔知有冇用,起碼 ...

係呀,好多同事去旅行,潛服期咁長,又唔知人地有冇中招,帶左點都好d

大宅

Viviluby 發表於 19-4-5 19:41
抗體有機會隨時日減少而流失,亦有少數人本身對疫苗冇反應,打完針身體都唔識製造抗體。但其實社會上只要大 ...

到28週,我會打埋百日咳針。
生完呢胎之後,會盡快打返麻疹針,我連乙型肝炎的抗體都無埋
我都認同,只要個個打齊針,可以形成一個社區保障,可惜,而家有好多反對聲音,又話打針會點點點。。。
只希望大家孕期都平平安安

Viviluby    發表於 19-4-6 03:07

大宅

Nickybb121 發表於 19-4-5 20:32
我依定懷孕中,小學打左兩針,岩岩驗左,係唔夠抗體,所以依家返工搭車好擔心好驚中招。懷孕媽媽們有 ...

本身我都想停薪留職,但諗諗吓,我老公都要返工,都要見人,所以就算我係屋企都好似無乜用咁。
唯有勤洗手,記得未洗手前唔好掂眼耳口鼻,長期帶口罩
一返到屋企,全部都用消毒噴霧噴一次,再即刻沖涼。
希望做足啲,可以保護自己同BB多一啲

大宅

ymyyy 發表於 19-4-5 21:55

有,除咗係屋企,我係公司都帶,因為近排太多同事去旅行。雖然唔知有冇用,起碼 ...

就嚟屋企都想帶

首頁
12345...6

尾頁

跳至