懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

zuniceso 發表於 19-4-6 17:08
真係笑左出黎算啦,佢唔明仲死撐,唔駛理佢啦自己錯左仲咁大條道理 ...
人哋仲話自己「科普知識」好好、冇眼睇我哋.... 我真係才疏學淺,仲特登去Google「科普是甚麼」

洋房

我仲慘,同我99果邊講
講到明 我bb時只打咗一針,
亦都冇出過麻疹。
我大伯喺醫院做,啱啱確診咗有人中招。
佢老婆就係機場返工。
2條友成日都返嚟食飯。。。

搞到我而家唔敢返去

搞到我而家同老公分開住
嬲到我爆

水晶宮

Viviluby 發表於 19-4-4 13:17
我有朋友針咭係打咗兩針,日前去驗血因為屋企有小朋友未打一歲針,驗血報告顯示佢冇抗體
...

打得一針更係無抗體

複式洋房

Momoctal 發表於 19-4-6 06:46
我老公返工,好難長時間帶口罩,而家都係叫佢勤洗手,勤消毒。。。
唔好話啲長輩唔知嚴重性,係因為大肚的 ...

我同我媽因此而鬧大交

我地一齊住,佢去日本前我叫佢打針先,佢已話我緊張,只為自己諗,鬧左一次交

返到香港,同佢同行嘅親戚話黎我地屋企,佢話好,我地say no話唔好叫佢地黎啦,佢就發脾氣,然後又鬧交

男爵府

李露眉 發表於 19-4-7 12:28
打得一針更係無抗體

李露眉呀我諗你誤會了...我話我朋友打咗兩針,佢個小朋友under 1未打一歲針,所以朋友擔心起來同自己驗血,發現自己即使打咗兩針個驗血報告顯示係冇抗體。
*以上例子當中沒有人打得一針*
補充:「接種一劑MMR混合疫苗,預防麻疹效果可達93%」,都唔一定冇抗體的,人人反應唔同要驗血先可以確定

別墅

Viviluby 發表於 19-4-7 17:18
李露眉呀我諗你誤會了...我話我朋友打咗兩針,佢個小朋友under 1未打一歲針,所以朋友擔心起來同自己驗血 ...

我香港出生,打齊兩針,星期四抽血驗左都係唔夠抗體。

大宅

mrs.fong1299 發表於 19-4-7 12:05
我仲慘,同我99果邊講
講到明 我bb時只打咗一針,
亦都冇出過麻疹。

大咗肚,先會發覺,人可以好自私!
講真,唔係大肚,真係乜都唔驚。除左以前沙士,先會Keep住日日帶口罩。
之前咩流感都未驚過,但而家唔同,肚入面有多條小生命,再加上麻疹對我們的影響好大,所以更加驚!
好心啲人就避忌下!之前我99佢哋都去完日本,一返嚟話想比手信我們,我同老公都唔見住,隔咗十幾廿日先見,真係搏唔過!

大宅

karkarlala 發表於 19-4-7 14:35
我同我媽因此而鬧大交

我地一齊住,佢去日本前我叫佢打針先,佢已話我緊張,只為自己諗,鬧左一次交

我媽都有話我緊張!我都同媽講,話如果最近有朋友去完日本,就唔好見住!
如果要見,唯有我唔見我媽住
我們先唔係諗自己,唔係大肚,我哋驚乜!
你估我們咁熱帶口罩,老公一返嚟,就全身消毒噴霧清潔,再即刻沖涼,多咁多功夫,你估好過引!

大宅

carmen619 發表於 19-4-7 18:21
我香港出生,打齊兩針,星期四抽血驗左都係唔夠抗體。

Me2

洋房

Momoctal 發表於 19-4-7 19:47
講真,唔係大肚,真係乜都唔驚。除左以前沙士,先會Keep住日日帶口罩。 ...

啲人真係好自私㗎
(以前曾經試過62 感冒又唔戴口罩周圍打乞嗤 叫佢帶口罩佢話你驚你就自己帶。。。怱怱地)

成家都知道佢哋兩個係會帶麻疹菌返嚟
佢哋又有自己屋企嘅
點解都要成日返嚟食飯
仲要當我唔喺度,返唔到嚟
佢地仲要返嚟仲密左

好心兩老諗下你個細仔,有老婆等於無老婆
大伯果兩公婆又唔諗下因為你兩個成日返嚟痴飯食
細佬個老婆返唔到嚟。要一個人留係娘家

無知真係害死人。
大伯嗰兩公婆又唔識做人 又唔得醒目

真係好煩

大宅

mrs.fong1299 發表於 19-4-7 20:00
啲人真係好自私㗎
(以前曾經試過62 感冒又唔戴口罩周圍打乞嗤 叫佢帶口罩佢話你驚你就自己帶。。。怱怱地) ...

比著我會好嬲!
不過,有啲人要講明先得!我有啲朋友機場返工,做空服,都醒水,話唔會見我住!
其實唔係話大肚大晒,要全世界人就我們,只係真係擔心!特別麻疹,德國麻疹對孕婦影響好大!
將心比己,如果我係高危地區返工,我都唔會主動接觸大肚媽媽,同小朋友!
本身一齊同住就無計,如果唔係一齊住,我會避而不見住!
萬一人哋有乜事,我唔知點賠返比人!

別墅

Momoctal 發表於 19-4-7 19:47
講真,唔係大肚,真係乜都唔驚。除左以前沙士,先會Keep住日日帶口罩。 ...

係呀,講出心聲⋯⋯有時候仲會被人潤,駛唔駛咁擔心呀,大佬呀,風涼話邊個唔識講,反正責任唔駛佢地承擔

大宅

山竹仔 發表於 19-4-7 20:43
係呀,講出心聲⋯⋯有時候仲會被人潤,駛唔駛咁擔心呀,大佬呀,風涼話邊個唔識講,反正責任唔駛佢地承擔
...

比人潤,我都唔理,堅持自己,做正確的事!
再講,我帶口罩,焗的係我!
我唔見啲親戚朋友住,唔去人多的地方,悶的都係我!
我又唔係影響到你哋,關你哋乜事呢?最多係影響到自己老公!
好彩,我老公除咗工作上,都無見佢啲親戚朋友住!
我無抗體,真係搏唔過!普通傷風感冒都算!但而家唔係嘛!
呢班人佢哋講完,有咩事都唔會影響到佢哋!已經唔係無知咁簡單,係自私!
我們忍住,捱過呢段日子,到時生完,先再好好記住呢班自私的人!
到他日佢哋再講乜都好,永久無視!

別墅

由有左到而家6個幾月,除左係屋企之外都戴住口罩!
因為病左都唔知食唔食藥好,傷風感冒都會傳染!
所以為左肚入面個個都係戴定好d!

別墅

Momoctal 發表於 19-4-7 20:59
我唔見啲親戚朋友住,唔去人多的 ...

你講得好啱呀,心聲

男爵府

我記得醫院初期產檢乜有驗血!
有驗到有無抗體嫁!

洋房

Momoctal 發表於 19-4-7 20:59
我唔見啲親戚朋友住,唔去人多的 ...

totally agree!!!

大宅

山竹仔 發表於 19-4-7 21:08
你講得好啱呀,心聲

大肚先知,阿媽唔易做,不過,只要BB健康正常,值得的!

大宅

mrs.fong1299 發表於 19-4-7 22:17
totally agree!!!

各位媽媽加油!

別墅

Momoctal 發表於 19-4-7 23:49
各位媽媽加油!

大家加油,希望呢個時期快點渡過

首頁

尾頁

跳至