0-6個月

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

洋房

周小桃 發表於 19-4-7 20:41
我99都有話我無奶,我小爆完他後他都收左口。

啲奶奶真係好鐘意話人無奶⋯佢自己果代咪都係飲奶粉。
到夠俾寶寶飲又話人奶唔夠飽⋯真係人鬼都係佢(emoji)‍♀️

樓主,加油呀,2個小朋友都需要你!

複式洋房

回覆 man_carmenlui 的帖子

佢自己完全無餵過人奶,仲話自己當時谷胸,應該好多奶只係仔唔肯食咪食回奶藥。

大宅

man_carmenlui 發表於 19-4-11 00:32
啲奶奶真係好鐘意話人無奶⋯佢自己果代咪都係飲奶粉。
到夠俾寶寶飲又話人奶唔夠飽⋯真係人鬼都係佢(emoji ...

99話他以前d奶多到滴腳

複式洋房

回覆 Kingsleypo 的帖子

呢個post盡錄左我嘅當媽歷程,再次望返自己寫嘅野都好感觸。我開始明白有D事唔係自己努力左就得,要所有環境因素配合先可以達到效果。强求未必會幸福。
呢2日大仔發燒,我照顧B女之餘又要睇住個大,夜晚完全冇得訓,結果奶量大跌。或者呢個係一個啟示,究竟咩先對仔女最重要。

大家請共勉之!

複式洋房

Kingsleypo 發表於 19-4-7 17:43
2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

首先我覺得要自己反思一下點解自己接二連三會遇到唔好嘅工人,問題所在系邊?第二,人奶唔夠絕對不能勉強,而且應該覺得唔夠好過多得濟,因為多得濟更加容易乳腺炎。吃奶粉唔代表唔健康或者個b會聰明d嘅

洋房

2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

我太太入醫院生BB就決定餵奶粉,現在BB6個月大了,非常OK!我請左陪月姐姐,用左三日就炒左佢。自己要量力而為,不用考慮其他人點睇,妳自己一家人最重要!保持心境開朗!

大宅

Kingsleypo 發表於 19-4-8 15:21
回覆 comeonbb001 的帖子

從來老爺奶奶都只望到佢哋個仔同個孫,新抱係外人,關心體諒唔輪到我。

你的老公太過份了,完全不尊重你。
我不知道怎樣安慰你,但你這樣很令人擔心,有其他家人幫你發聲嗎?
不要因為別人的說話而質疑自己的能力,字(emoji)行間完全感覺到你是一個好媽媽,人奶或者奶粉都無所謂,不要為了人奶而犧牲了自己的健康,要心靈強大起來!共勉之

男爵府

今胎都要小心產後抑鬱。講真的

複式洋房

回覆 Leira 的帖子

我老公曾經叫我試將事情話俾其他人知,其他人一定會話我唔啱。我當時真係有質疑我自己係唔係咩都做錯。
後來經過一輪輔導,我開始明白,問題其實在於佢肯唔肯去體諒我。

我屋企人一路都仲好關心我,只係冇黎我屋企探我,免得我難做。我心裏明白佢哋對我嘅支持都已經夠。

複式洋房

老實講,比我真係會爆x我老公…唔冀望你幫手,但都希望有心靈上既支持…
如果之前有儲開錢,比自己停工一至兩年照顧小朋友(我宜家就係咁,所以講嘢可以大大聲!最重要有底氣,冇佢仲有退路!)
外家支援好重要,唔好因為佢唔鐘意你見/唔比你見就唔見…
男人有時係要兇返佢先得,唔好咁“淋”比佢洽到上心口!

到於奶方面,喂到人奶咪喂,喂唔到就算,唔好咁大壓力…如果想增加奶量,可試下青木瓜通草魚湯(乜魚都得),我試過ok,同埋真係要比bb食多d,最重要唔好咁大壓力。人地話你唔夠奶,理得佢講乜…口响佢度耳响你度,我既處理方法係你講我哦就算…

別墅

媽媽要先好好照顧自己既身心健康,奶粉唔係白粉,壓力、休息唔夠都會影響奶量,唔夠奶、不斷自責、比壓力自己要狂泵根本係惡性循環,一位好媽媽唔係depends on你有幾多奶,而家奶粉都好有營養,窮媽媽唔需要自責的!

男爵府

我朋友第一個小朋友全人奶,但點都好瘦,好細粒,又身體弱。到第二個就決定唔再辛苦,全奶粉,又高大,又精伶。我朋友已經係ftm 都選擇奶粉都係知自己力有不抵

洋房

Kingsleypo 發表於 19-4-10 10:17
回覆 cherrylee1105 的帖子

我係無可能唔返工,因為只要我無收入老公對我就會更加差。 ...

丫樓主,得罪講句,我真係好想叫你老公食屎,係咪男人黎?個老婆搞到就痴線,佢唔幫拖仲要開你波?
老實講你又真係冇你奶奶勁啦,餵到個仔牛高馬大都仲未斷奶,咁你唔好再逼死自己,餵奶粉啦,放鬆唔到心情既媽咪係點都追唔到奶架

洋房

周小桃 發表於 19-4-11 20:13
99話他以前d奶多到滴腳

咁你有冇問返丫99佢d奶夠唔夠滴滿成個浴缸沖涼丫?

禁止訪問

複式洋房

今日見到篇文章,睇到眼濕濕,正正講到我心聲。
https://popa.hk/popaim/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E4%B8%8A%E6%9C%80%E4%B8%8D%E7%BC%BA%E7%9A%84%EF%BC%8C%E5%B0%B1%E6%98%AF%E3%80%8C%E6%AF%8D%E4%B9%B3%E6%9C%80%E5%A5%BD%E3%80%8D%E7%9A%84%E8%81%B2%E9%9F%B3/

複式洋房

Kingsleypo 發表於 19-4-19 02:02

都係嗰句,把口响佢地度,左耳入右耳出就算…
我係全人奶埋身媽,你覺得我好偉大好厲害嗎?但我話你知,我喂人奶原因係我對奶既氣味好反感,聞到都想嘔…
各人有各人唔同既難處,冇話誰對誰錯。

男爵府

Kingsleypo 發表於 19-4-19 02:02

我同你經歷差不多,好有感觸。生第一胎嗰陣得陪月幫手。我上奶上到石頭胸,佢咩都唔識話幫我推,推到瘀咗變乳線炎。99日日問點解無奶,唔埋身,搞到我坐月都日日喊。因為乳線幼,每次泵奶前按10分鐘泵30再按20分,搞成粒鐘先得半安奶。搞到坐月每日瞓唔夠3個鐘,仲要因為阿仔成日痾唔到poo poo俾99話如果今時今日bb飲全人奶就唔會便秘。嗰陣我真係抑鬱,最後堅持到4個半月就放棄,因為我請個本地姨姨唔肯做,我放工要飛返去湊仔,唔夠泵奶時間。

男爵府

第二胎我本來諗住有陪月加姐姐應該可以安心泵奶。原來又係錯,大仔似你咁好唔鍾意,因為媽媽泵奶時間太長,佢唔明點解媽媽無時間陪佢而成日發脾氣。雖然我好快追到半人奶,但係每日最多餵到妹妹一次。最慘係坐月最後一星期大仔感冒傳染埋我,我夜晚照顧佢之餘仲要泵奶,頂咗一星期睇醫生,開咗藥要泵奶後隔4個鐘食。就係因為隔太長時間,幾日就乳線炎,唔止奶量大跌,要食2星期消炎藥先唔痛,仲要電泵已經泵唔到奶,要用手擠。有段時間係一路泵一路喊。努力手擠咗一星期就變咗媽媽手,連抬手餵奶掃風瞓覺都痛。

首頁

尾頁

跳至