自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

早幾領養咗隻2歲狗女,中型犬,是活躍型,服從性高,之前在暫托家庭,無人時有亂咬東西,來我家前已把雜物收好,做足措施
第一晩算乖,在尿墊vv, 天台便便,冇搗亂。第二日同佢出去食早餐walk完後留牠在家1小時都冇事。
昨天一樣walk完回家,下午我們出街,加時至4小時無人在家,牠偷食了整包零食(細包未開封),閙牠加打Patpat
之後在自己瞓覺墊上痾爛(emoji)同痾尿(emoji),再鬧加打唔彩佢
昨晚再咬鞋架、鞋帶、雜誌
行動不斷升級,是否要人注意?
但做錯事又不能不鬧(emoji)

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

ypiriswong 發表於 19-4-8 07:32
早幾領養咗隻2歲狗女,中型犬,是活躍型,服從性高,之前在暫托家庭,無人時有亂咬東西,來我家前已把雜物 ...

有dog trainer 講過有些狗要正向訓練,唔適合困籠、打鬧

我屋企果隻因爲咬前主人全家,所以被棄養
前主人話有打過佢,所以我養佢時,佢好敏感,少少動作以為我打佢,佢就咬我
經過一段時間我都無打過佢,佢就越來越乖啦

另外初初困籠,佢勁吠
放返出籠就無事
佢從來都唔會亂屙尿、亂破壞

每隻毛孩性格唔同,你再留意下你家狗狗咩性格,再循循善誘啦

大宅

PandaRabbitttt 發表於 19-4-8 07:59
有dog trainer 講過有些狗要正向訓練,唔適合困籠、打鬧

我屋企果隻因爲咬前主人全家,所以被棄養

我無困籠
似乎佢受軟唔受硬

大宅

油麥麥 發表於 19-4-8 07:51
可能陪得佢少,又俾妳打罵,佢都有情緒

可能係

子爵府

ypiriswong 發表於 19-4-8 08:23
我無困籠
似乎佢受軟唔受硬

我只係講我情況,唔係話你有困籠
佢都有可能受軟唔受硬
或者你試吓當佢錯嘅時候鬧佢
要一做錯就即時鬧,過咗之後佢未必知你鬧咩
跟住製造機會讚佢、俾零食佢,等佢知道做啱就會有獎賞

水晶宮

BK Milk勳章

早幾領養咗隻2歲狗女,中型犬,是活躍型,服從性高,之前在暫托家庭,無人時有亂咬東西,來我家前已把雜物 ...

點解要打同鬧佢
大家又未係好熟
我吾捨得打架
你根本未ready好
點解要養

大宅

bongbongpatty 發表於 19-4-8 11:43
點解要打同鬧佢
大家又未係好熟
我吾捨得打架

做錯事都唔鬧?
我不是第一次養狗

大宅

PandaRabbitttt 發表於 19-4-8 09:01
我只係講我情況,唔係話你有困籠
佢都有可能受軟唔受硬
或者你試吓當佢錯嘅時候鬧佢

佢乖時我會讚同比零食奬佢架,等佢知道做啱咗

男爵府

其實佢仲係好驚好無安全感,建議你出街時用圍欄先圍一圍,俾少少耐咬嘅食物或玩具俾佢打發時間…
打鬧我本人唔prefer, 當然點做係你嘅決定,但如果唔係即時捉正,你打同鬧佢其實佢都唔知自己做錯啲乜…

大宅

Caleung 發表於 19-4-8 12:04
其實佢仲係好驚好無安全感,建議你出街時用圍欄先圍一圍,俾少少耐咬嘅食物或玩具俾佢打發時間…
打鬧我本 ...

佢便便是即時捉正的。可能佢無安全感,我太急進,用錯方法,不應咁快就咁強硬,佢始終在新環境真的要一段時間適應,謝謝

大宅

回覆樓主:

其實我諗隻隻狗仔性格,由細到大養狗仔佢地都會攪破壞,咬鞋,咬LV袋,咬卷紙,咬電線 但而家哩隻小朋友佢小時無咬爛嘢 都諗緊會唔會係因為買多咗玩具比佢

耐心慢慢教啦
P.S樓主好有愛心去領養 心善則美

男爵府

狗狗被遺棄過已經好慘,去到新地方,連你到底係咩身份都未攪清楚就比你打鬧,好陰公
痾爛,已經可能係驚同嚇嚫,重要比人打鬧?
佢可以食到麵包絕對係你錯,做乜要打狗狗?
對於佢黎講只係食物,見到,又食到,做乜唔食?

不如你用佢個角度諗下,感情都未有,對住個成日打佢話佢既陌生人,你會點?

樓主你不如睇多d訓練狗狗既資料先,你咁打打鬧鬧,只會弄巧反絕

男爵府

我之前跟個dog trainer, 第一樣野同我講
狗狗有機會做到曳野,9成9係主人既錯
冇人係屋企,新地方,放籠會好d, crate training, 狗狗反而會增加安全感

基本上,如果雙眼唔能夠望住狗狗的話都放籠,或者係屋企用狗繩。大約一年時間後,先慢慢比多d空間佢自己獨處,例如困廁所先,refine個細area先

瑪瑙宮

ypiriswong 發表於 19-4-8 11:54

做錯事都唔鬧?

零食係你無擺好比佢拿到的.

瑪瑙宮

唔彩佢...

想像唔到狗主會唔彩只狗. 佢一定好想離開尼个地方.

子爵府

開心吸收勳章

回覆 ypiriswong 的帖子

VIU播緊練狗術師II, 有時間睇下
我從不打狗, 因為大部份錯都係主人問題, 唔識俾正確指令, 亦唔識如何引導狗狗
人好似好聰明, 但唔代表就識做領頭

見過人要狗狗做同一個動作, 但一時講SIT, 一時講坐低, 一時講唔好郁, 狗狗GET到估到你意思, 只係佢聰明

wcpcelia    發表於 19-4-8 14:56

水晶宮

BK Milk勳章

ypiriswong 發表於 19-4-8 11:54

做錯事都唔鬧?

隻狗啱養要俾時間適應
吾係打鬧有用
只會加劇个情況
我自己執返屋企既狗都用左年幾時間先真係適應到
用愛同方法

水晶宮

BK Milk勳章

chrisdina 發表於 19-4-8 12:18
狗狗被遺棄過已經好慘,去到新地方,連你到底係咩身份都未攪清楚就比你打鬧,好陰公
痾爛,已經可能係驚同 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

狗狗天生為食,我狗狗算乖唔咬野但試過野食唔放好比佢拎到都會食晒。

你狗痾爛應該食晒包零食唔舒服。你仲打佢佢擺明唔順所以破壞。買玩具比佢咬同玩應該會破壞少d

首頁

尾頁

跳至