自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ypiriswong 發表於 19-4-8 12:15
佢便便是即時捉正的。可能佢無安全感,我太急進,用錯方法,不應咁快就咁強硬,佢始終在新環境真的要一段時 ...

加油慢慢教,慢慢建立互信,我隻狗都係領養,用咗兩年時先教識佢去廁所,但依家有時都會失手架,但我知佢唔係專登,我無鬧無打,只係佢瀨咗果次無獎零食(平時一係廁所行出嚟就有零食),之後果次佢又識得去番啱…

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我有隻都是領養,教左成2個多星期先識去廁所。初期冇人係屋企同訓覺我會困係一個房間。房間有廁所,水,玩具。我冇關門,門口用個籠頂實唔比佢出黎。不過你係中型犬唔知得唔得。當佢識得去廁所就比佢周圍行。我狗領養時3歲或過左牙痕時期,冇咬爛野,但喜歡咬玩具同玩波。

大宅

Nancy20090615 發表於 19-4-8 12:28
零食係你無擺好比佢拿到的.

D零食我是放高處,是牠擒高剿,牠來之前已經把所有雑物拿走,用欄擋住,都不想用籠困住
牠來到我們家庭我們全家都好高興,一定會好好對牠。
我之前隻狗養到17歳,今次再養是經過深思熟慮
我只是想教好牠,比牠知道什麼事是不能做

大宅

Caleung 發表於 19-4-8 12:51
加油慢慢教,慢慢建立互信,我隻狗都係領養,用咗兩年時先教識佢去廁所,但依家有時都會失手架,但我知佢 ...

我都試下呢個方法先

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

新狗回家最好比1個細地方佢建立安全感先,慢慢再放大!
佢週圍去廁所其中1個主要原因便是建立安全感,狗狗喜歡留下自己的大小便的味道建立領地,佢地不安時也會這樣做!

大宅

kit2004 發表於 19-4-8 12:51
狗狗天生為食,我狗狗算乖唔咬野但試過野食唔放好比佢拎到都會食晒。

你狗痾爛應該食晒包零食唔舒服。你仲 ...

我有比玩具佢,呢3日假期都有帶佢出街walk ,佢精力太旺盛,要慢慢觀察佢性格睇下應該點教

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

ypiriswong 發表於 19-4-8 13:16
我有比玩具佢,呢3日假期都有帶佢出街walk ,佢精力太旺盛,要慢慢觀察佢性格睇下應該點教
...

是否比高?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

ypiriswong 發表於 19-4-8 07:32
早幾領養咗隻2歲狗女,中型犬,是活躍型,服從性高,之前在暫托家庭,無人時有亂咬東西,來我家前已把雜物 ...

初嚟報到冇人時最好困圍欄或籠

大宅

kit2004 發表於 19-4-8 13:23
是否比高?

不是

瑪瑙宮

ypiriswong 發表於 19-4-8 13:09
D零食我是放高處,是牠擒高剿,牠來之前已經把所有雑物拿走,用欄擋住,都不想用籠困住
牠來到我們家庭我 ...

D零食放高處,都攞到, 都係主人放得唔好.

男爵府

ypiriswong 發表於 19-4-8 13:16
...

每隻狗仔性格都唔同,我果隻鐘意吠但佢0破壞,試過出咗街唔為意有條叉電視跌咗落佢床,我哋返到去時條線完好無缺~但佢吠就令我好頭痛喇,唯有慢慢調節自己同佢嘅相處啦~
好多人話狗狗唔乖或其他嘢一定係主人做得唔啱,但我覺得主人有時都好無奈,教狗真係一套方法用到終,狗仔有問題都唔一定係主人做得唔好,所以樓主你要加油,我哋都養狗可以彼此鼓勵,share 下大家嘅方法,一人計短二人計長

複式洋房

bongbongpatty 發表於 19-4-8 11:43
點解要打同鬧佢
大家又未係好熟
我吾捨得打架

咁講d人就棄養嫁啦

水晶宮

BK Milk勳章

zz1zz2 發表於 19-4-8 19:34
咁講d人就棄養嫁啦

咁大個人吾知自己做咩既咩
棄養都做得出
正人渣
吾識教咪俾錢叫人幫手訓練
方法有好多
但吾需要打

大宅

每日必須消耗佢精力,起碼散步不少於45分鐘

大宅

Caleung 發表於 19-4-8 19:31
每隻狗仔性格都唔同,我果隻鐘意吠但佢0破壞,試過出咗街唔為意有條叉電視跌咗落佢床,我哋返到去時條線完 ...

謝謝你,大家努力

大宅

chloe2018 發表於 19-4-8 23:13
每日必須消耗佢精力,起碼散步不少於45分鐘

同意

首頁

尾頁

跳至