自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024勳章

唔知點講起好....我自己本身好容易撞到野
星期六同奶奶拜山,今次係個仔出世後第二次拜。就黎四歲....我識我老公時老爺都走左

當日都係平時咁燒野,咁墓碑前老爺啲亞妹(我個仔啲姑婆)同奶奶就話老爺生前好鐘意小朋友,咁諗走我同個仔一齊上香(捉佢手仔)..但佢都辣親....

返去搭成個鐘車,佢瞓左,瞓醒後幾個鐘不停同我講好掛住爺爺,爺爺好錫佢.....對於連我都無見過既人我淨係嗯嗯嗯,好乖喎你

老公返嚟就問佢你見到爺爺咩...個仔就話發夢見到,爺爺讚佢乖話最錫係佢...

大宅

2024勳章

回覆樓主:

我自己都試過夢到自己嫲嫲一次咁大把

就起我生完個細女後,有晚夢見,同佢傾幾句後,問佢做咩黎左,佢就話見下我對仔女

但個問題就係果晚後個仔間唔時就話夢到,佢話爺爺話夜晚先搵到佢....日頭爺爺就會跑走....

依家同老公都唔知點好...如果真係爺爺梗係放心啦....如果唔係既話都幾驚....

大宅

2024勳章

回覆樓主:

有無人都有啲咁既經歷....我駛唔駛去搞啲野呢.....

翡翠宮

G.YING 發表於 19-4-9 20:50
有無人都有啲咁既經歷....我駛唔駛去搞啲野呢.....

我覺得自己人唔怕,咁鍚佢一定會保佑佢添

男爵府

G.YING 發表於 19-4-9 20:48
我自己都試過夢到自己嫲嫲一次咁大把

就起我生完個細女後,有晚夢見,同佢傾幾句後,問佢做咩黎左,佢就話見下 ...

或者叫小朋友同佢講,唔好再成日黎搵佢,影響生活,我諗佢明白。

大宅

2024勳章

回覆樓主:

再遲下搵果方面既人問下...

佢真係除左間唔時提好掛住爺爺同夢見佢,其實佢無乜野,我呢方面敏感亦都感覺唔到有果啲野

大宅

2024勳章

bb2 發表於 19-4-9 21:09
我覺得自己人唔怕,咁鍚佢一定會保佑佢添

某方面我都係咁諗,但係唔知係咪真爺爺

大宅

2024勳章

九暈畏 發表於 19-4-9 21:17
或者叫小朋友同佢講,唔好再成日黎搵佢,影響生活,我諗佢明白。

我有同個天講過,假如真係爺爺不如搵左我先....當然乜事都無啦...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

G.YING 發表於 19-4-9 20:43
星期六同奶奶拜山,今次係個仔出世後第二次拜。就黎 ...

細個家人走咗我都會見到佢返嚟睇我哋, 我哋有冇做特別咩儀式。只係燒野嘅時候同佢講,我哋過得好好,叫佢盡快投胎,唔好掛住我哋。之後都冇再見到。
我哋成日都覺得見到家人都唔緊要,唔會害我哋
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

2024勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-9 21:25
細個家人走咗我都會見到佢返嚟睇我哋, 我哋有冇做特別咩儀式。只係燒野嘅時候同佢講,我哋過得好好,叫佢 ...

我都係咁諗...有啲人一世都見唔返啲親人..佢起碼都有同爺爺記憶

今年我都叫老豆同嫲嫲講,多謝佢

男爵府

2018父親節勳章

如果有爺爺以前生活相,試下比佢睇,如果認到真係爺爺起碼個心都定d先。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

G.YING 發表於 19-4-9 21:28
我都係咁諗...有啲人一世都見唔返啲親人..佢起碼都有同爺爺記憶

今年我都叫老豆同嫲嫲講,多謝佢

如果冇關係破裂或從來都冇見過。唔駛驚
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

2024勳章

baofankan 發表於 19-4-9 21:34
如果有爺爺以前生活相,試下比佢睇,如果認到真係爺爺起碼個心都定d先。
...

有呀,個廳有爺爺既相
所以佢認得到佢

未拜之前無話夢見
拜果時我地仲幫佢抹干淨張相

男爵府

2018父親節勳章

G.YING 發表於 19-4-9 21:38
有呀,個廳有爺爺既相
所以佢認得到佢

咁都無咁驚,試下你地同爺爺講唔好成日搵個孫喇,保佑個孫快高長大啦,唔好嚇親個孫喇!(如果有神主牌就同神主牌講,無就對住張相講,不過要客氣同禮貌仲要尊敬,希望得啦)

大宅

我家人話我細個都成日話見到土地公公坐係度同講野,仲會企係度望住個窗,我自己已無記憶,問返家人點解5驚,佢地話好多人細個都會見到,小朋友表現輕鬆無吓親無5舒服就無事

大宅

2024勳章

Pig公主 發表於 19-4-9 21:57
我家人話我細個都成日話見到土地公公坐係度同講野,仲會企係度望住個窗,我自己已無記憶,問返家人點解5驚 ...

未去之前佢從來未試過嫁....

大宅

2024勳章

baofankan 發表於 19-4-9 21:46
咁都無咁驚,試下你地同爺爺講唔好成日搵個孫喇,保佑個孫快高長大啦,唔好嚇親個孫喇!(如果有神主牌就 ...

睇下仲有冇,同埋達遲下搵人問下...到時update 返

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

G.YING 發表於 19-4-9 20:43
星期六同奶奶拜山,今次係個仔出世後第二次拜。就黎 ...

過一排睇下仲有冇夢見,如果小朋友講話見到爺爺,咪問佢係咩樣,如果講得出同相中爺爺一樣,其實都唔洗驚,亞爺想見下個孫
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

首頁

尾頁

跳至